Računalnik včasih ugasne, spet drugič dela dobro

gregor3000 Član
uredil/-a 17. August, 2016 v Težave s strojno opremo
Imamo opravka s PC, ki se je nadgrajeval vse od leta 1995. Pred leti se je čudno začel vesti, dokler se widnows xp niso več zagnali. predvidevali smo, da je 17 let star disk šel k rakom žvižgat, zato smo menjali z WD greeen. to je bila napaka, saj se nikoli ni pravilno bootal (ti diski niso za OS). čez nekaj mesecev premora sem se spomnil, da ima podatkovni disk še ene 30 GB neformatiranega prostora in smo tja naložili Kubuntu 12.04. Kubutnu je deloval dobro, se uspešno nadgradil na 14.04. računalnik ima slabo podporo za grafično (software rendering) ampak za brskanje po spletu, branje novic in kakšno DOS igro je dober.

in smo prišli do danes. računalnik se je najprej prižgal, nato pa sam ugasnil (kot bi mu zmanjkalo toka). po nekaj poskusih se je vendarle zagnal. čas je bil za teste.
memtest = OK
fsck - OK
SMART - stanje dobro

vse deluje kot mora. ne ugasne se več. OK, čas za posodobitve. vse se posodobi (bilo je veliko posodobitev in to traja nekaj ur). vse je OK. čas za reboot po posodobitvi, se zažene sistem se postavi nato računalnik ugasne. ko se ga ponovno zažene sam ugasne.

vprašanje - ali je to težava v matični ali v napajalniku? računalnik bi mogoče bil uporaben še za kak LAN strežnik ali pa še vedno za kakšno brskanje, po spletu.

AMD64 3200
1 GB DDR2 ram
160 GB diska
ATI 9200 128 MB
Kubuntu 14.04 z izklopljenimi posebnimi efekti.

če je samo napajalna težava bi jo menjali in uporabljali dalje, če pa je matična bi pa uporabili dele (kar se da) in prestavili v malo novejše.

Komentarji

  • Jaz bi stavil na napajalnik, bi pa vseeno pred nakupom novega preveril, če za ceno novega napajalnika nebi dobil na bolhi delujoče dvojedrne zverine. 
  • Preizkusi kdaj se ugasne.. če se ugasne ob večjih obremenitvah je verjetno napajalnik.
  • gregor3000 Član
    uredil/-a 17. August, 2016
    ah dobra ideja. lahko ga obremenimo s kakšnim testom ali kaj takega (če ga seveda uspemo prižgati).
  • Obremenitev napajalnika, za katerega se ne ve, če je ok, je po mojem kar tvegano. Lahko namreč crkne in uniči še kaj drugega. Predlagal bi, da PC najprej priklopiš na drug napajalnik, seveda pa če rad tvegaš pa prime95 ali cpuburn pa gas :)
  • ne vem, če je kaj pretirano vrednega na računalniku. lahko bi dali en gasilni aparat zraven za vsak slučaj. čeprav se že zdaj menda obnaša, kot da mu zmanjka elektrike.
  • Si probal zamenjati napajalnik? oz. si že rešil zadevo?  Me zanima končni rezultat :) kaj je narobe :)
  • mislim, da ga bomo kanibalizirali in stvari prestavili v drugega. hkrati so pa tam nabavili najnovejši Core i5.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.