pentium 4 2.80GHz

Imam računalnik ki ima procesor pentium 4 2.8gh 32bit. Ima 4 gb rama. grafična je tudi stara.  Računalnik je star okoli 11 let. Originalno je imel 1gb rama, dodal sem 2gb. 

Namestil sem xubuntu 16.04 32bitin dela zelo počasi. Ko zalaufam firefoxa mi procesor nabije na 100% in vsak zavihek in vsaka stran ki jo hočem odpreti, odpre zelo počasi. prehajanje med zavihki tudi ni tekoče. kaj naj naredim da bo delovalo normalno? mogoče procesor nima dovolj moči? naj naložim lubuntu? Naj zamenjam procesor? Računalnik rabim da dela internet, skype, pasjansa in se kasna mala malenkost bi se našla. Nič stresnega. 
«1

Komentarji

  • gregc1 je dejal/-a:
    Ima 4 gb rama....Originalno je imel 1gb rama, dodal sem 2gb. 

    Ni to potem 3 GB? :)

    Hja, definitivno bi poskusil z Lubuntujem ali pa mogoče LxQt.

  • Ja sory 3gb je. do sedaj sem probal xubuntu, linux mintu sedaj imam instalirano lubuntu. povsod isti problem. Mislim da je problem z driverji za procesor. Že celi dan iščem driverje za ta procesor pa ne najdem. kašna ideja?
  • Z iskanjem gonilnikov za procesor izgubljaš čas. Težava je enojedrni procesor v kombinaciji z najbrž počasnim diskom in morda celo napačnimi gonilniki za grafično. Spletne strani niso več to kar so bile 10 let nazaj, saj so zaradi skript in učinkov veliko zahtevnejše tako za procesor kot tudi grafično kartico. Najprej napiši katero grafično imaš, da vidimo, če se da kaj rešiti.
  • Sil1364ADD2-R to je oznaka grafiče. Company: silicon image. Tko ne vem kaj naj ti še napišem ker ne poznam te grafične. Misliš da je procesor dovolj močan? naj zamenjam grafično?
  • V bistvu tole ni grafična kartica, ampak je samo vmesnik za DVI izhod. Ali lahko odpreš konzolo in vpišeš glxinfo, izhod pa prilepiš sem?

    P.S: uporabljaj gumb Uredi, namesto da nizaš lastna sporočila enega za drugim. Naslednjih opozoril ne bo več, bomo samo brisali ...
  • Maš prav. Je neka grafična integrirana. glxinfo izpiše kar dosti podatkov. bom skopiral en del. tisti ki se mi zdijo pomembni. upam da ne bo preveč, in pa hvala za opozorilo.


    name of display: :0
    display: :0  screen: 0
    direct rendering: Yes
    server glx vendor string: SGI
    server glx version string: 1.4
    server glx extensions:

    Vendor: Intel Open Source Technology Center (0x8086)
        Device: Mesa DRI Intel(R) 915G x86/MMX/SSE2 (0x2582)
        Version: 11.2.0
        Accelerated: yes
        Video memory: 192MB
        Unified memory: yes
        Preferred profile: compat (0x2)
        Max core profile version: 0.0
        Max compat profile version: 1.4
        Max GLES1 profile version: 1.1
        Max GLES[23] profile version: 2.0
    OpenGL vendor string: Intel Open Source Technology Center
    OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) 915G x86/MMX/SSE2
    OpenGL version string: 1.4 Mesa 11.2.0

    OpenGL vendor string: Intel Open Source Technology Center
    OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) 915G x86/MMX/SSE2
    OpenGL version string: 1.4 Mesa 11.2.0
    OpenGL extensions:




  • Priporočam, da najprej poskusiš rešitev opisano v komentarju št. #95 na tem poročilu o hrošču:

    https://bugs.launchpad.net/ubuntu-gnome/+bug/1386721

    Alternativno lahko poskusiš tudi izklopiti strojno pospeševanje v Firefoxu: Nastavitve > Napredno > Splošno > Uporabljaj strojno pospeševanje, ko je na voljo

  • Jutri po sluzbi probam kar si rekel. Se pravi da je hrosc. No nekih 30 evrou lahko investiram za novo graficno ce bi bilo bolje? 

    Procesor bi mogu zadostovati za ta linux? 
  • gregor3000 Član
    uredil/-a 28. November, 2016
    če ima PCIe režo potem se lahko nabavi ena od teh poceni kartic. recimo kaka nVidia 210 ali kaj podobnega. če pa ima agp režo se pa tako lahko le rabljeno dobi.

    procesor je dovolj močan, težava je v grafični. jaz sem sicer malo počasneje uporabljal Linux tudi na 1,2 ghz.

    počasna odzivnost lahko ima izvor tudi v starem disku. lahko, da bo šel v tri krasne.
  • Ima samo agp rezo. Neki so dobi na amazonu tudi od agpja. Naj uzamem geforsa? Ali kasno drugo ki je bolj podprta z driveri?zaenkat bi menjal samo graficno! Hitrost ni tako pomembna, vendar video na youtubu pa ze mora delovati normalno. Ali pa kje drugje.
  • kaj pa imajo od AGP? ja verjetno bi morala biti določena nVidia, samo taka da ima lastniške gonilnike podprte.

    ATI - mogoče če bi dobil ali radeon 3xxx (imeli so AGP verzijo 3650) ali pa radeon 9600 in 9800 bi znalo solidno delat. samo nič kaj hitrega ne bo. pa video na max ločljivosti ne bo ravno gladko tekel pri onih starejših.

    sem že bil v podobni situaciji. mislim, da če mi enkrat dokončno crkne grafična bom raje vse menjal. drugače ne bo šlo.

    mogoče kaj takšnega:

    https://www.amazon.com/EVGA-GeForce-S-Video-Graphics-512-A8-N403-LR/dp/B001QMM6NU


    če ima gonilnike na voljo...

    samo problem je, ker danes malo vložiš za grafično, potem ti procesor crkne in moraš vse menjat. zato pravim da se morda bolj splača kakšno dobro ohranjeno in rabljeno dobit.


  • gregc1 Član
    uredil/-a 30. November, 2016
    Mnja tele grafične agp so res neki posebnega :). uglavnem mal sm pogledou po bouhi in me zanima ce bi tale znala delovati dobro oz. ce je dobro podprta z driverji 

    http://www.bolha.com/racunalnistvo/graficne-kartice/ati-graficne-kartice/ati-radeon-9600-se-za-agp-1307627061.html?aclct=1478855810&kw=agp
    al pa mogoce tale

    http://www.bolha.com/racunalnistvo/graficne-kartice/nvidia-graficne-kartice/graficna-kartica-asus-7600-gs-agp-1301029231.html?aclct=1480317129&kw=agp

    Sem tudo že razmišljal o drigem računalniku. računalnik je namenjen 76 stari mami, ki res potrebuje samo za skyp in pa pasjanso, mogoce kasne novice. 
  • R33D3M33R Član
    uredil/-a 30. November, 2016
    Če že misliš kupiti drugo grafično: z nakupom tako starega Geforca mečeš denar stran. Njihovi lastniški gonilniki so zanič, noveau ni na nivoju, da o slabi zanesljivosti njihove strojne opreme ne govorim. Radeona 9600 lahko dobiš že za par eur in je svetlobna leta hitrejši od GMA 900: http://www.tomshardware.com/reviews/gpu-hierarchy,4388.html
  • gregor3000 Član
    uredil/-a 1. December, 2016
    gregc1 je dejal/-a:

    Sem tudo že razmišljal o drigem računalniku. računalnik je namenjen 76 stari mami, ki res potrebuje samo za skyp in pa pasjanso, mogoce kasne novice. 

    kakšen bi bil budget? za te stvari se dobijo solidni miniPC, če bi andorid zadoščal. razni Rikomagic opravijo nalogo pa so okrog 100 EUR.
    ali pa nettopi. recimo tale barebones nettop je 126 EUR:
    http://anni.si/racunalniki-nettop/racunalnik-nettop-gigabyte-brix-gb-bace-3000-celeron-n3000-barebone.html

    ker je "barebones" mu je treba dodati še disk (ta mali disk gre noter) in pa RAM (ram je tisti za prenosnike = malo dražji). ti so sicer bolj namenjeni kakšnemu gledanju videov, ampak po mojem so tudi za osnovne pisarniške naloge dovolj dobri. pa daš noter en manjši SSD za sistem zunaj pa priklopiš USB disk ali pa daš en 500 GB HDD noter. cena bo verjetno na koncu blizu najcenejšega namiznega modela (na hitro - za 500 GB trdi disk in 2 Gb RAM bo treba doplačati okrog 100 EUR zraven).

    ali se pa kak osnovni namizni vzame (Celeron, Pentium procesor) in doda velik ekran pa je. grafična na novih Pentiumih in celeronih je dovolj močna za vse kar potrebuje. recimo kaj takega

    ali pa kak rabljeni (obnovljeni) recimo tale za 128 EUR: http://www.bbt.si/hp-6000

    ali pa kar en poslovni prenosnik pa se doda po potrebni večji monitor zraven. tale ima i5 2. generacije, dobiš 6 mecesev garancije... za 264 EUR: http://www.bbt.si/hp-elitebook.8478p

    Na bolhi se tudi dobijo rabljeni PC, samo pri teh firmah je nekaj garancije zraven. pa seveda so tudi druge firme ki ponujajo obnovljene prenosnike in delovne postaje. to so samo primeri.

    če pa imaš voljo in čas se pa seveda da kaj prihraniti pri sestavi. samo v tem primeru je tako ali tako potrebno zamenjati vsaj matično, procesor in RAM. če nimaš SATA diska bi bilo verjetno potrebno še to dodati. potem pa pride cena že dokaj blizu sestavljenega PC ampak še vedno malo ceneje. pa lahko izbereš AMD APU, ki so cenejši kot Intel in se še tam malo prihrani.

    tega P4 pa spremeniš v backup strežnik ali pa owncloud ali pa fotogalerijo piwigo (ali kaj podobnega: https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_photo_gallery_software), da si bosta lahko varno in enostavno delila fotografije in filme... ;)
  • Ja z to staro kišto itq ne vem kaj naj nardim. najbolš bo res da se nabavi novi račnalnik.  Hvala za raziskavo ki si jo naredil. Mislim da bom na amazon naročil dele in zmontiral v isto kišto.  oz. tale http://www.bbt.si/hp-6000 me je kar na rit vrgel. za 130 evrov dobim računalnik z garancijo. za nekih 5 let bi bil. :) 

    A bi te lahko jaz prosil da na www.amazon.de najdes neki podobnega po delih. Kišto bi lahko kar to uporabil. Ali je tudi to problem?

    Namreč izteka se mi čas, trenutno imamo v službi veliko dela in delamo dobesedno skos in nimam časa to iskat. Tako da bi ti res bil hvaležen če mi neki sestaviš. Če seveda bi šlo v o kišto.

    Problem je namreč v tem da gospa pričakuje ta računalnik. Se pravi to kišto. Kaj je not itq ne ve, ve samo kako izgleda.

    aja mogoče če povem... sedaj je računalnik od Dell-a  neki optiplex280, kišta je točno taka kot je tukaj na sliki http://www.memory-up.com/Memory/DellOptiPlex21949.html

    :)
  • Upam, da ne misliš resno z onim hp-jem za 130. Dobijo se za pol te cene:
    http://www.comstrok.si/trgovina/namizni-racunalniki/hpcompaq6000pro-903-918-detail
  • gregc1 je dejal/-a:
    A bi te lahko jaz prosil da na www.amazon.de najdes neki podobnega po delih. Kišto bi lahko kar to uporabil. Ali je tudi to problem?

    Najbolje bo da sam poiščeš. če je katla ATX gre noter vsaka matična plošča, ki je te velikosti. V ATX grejo ATC, mini-ATX, Micro ATX in verjetno tudi ITX. Tako da izberi nekaj kar ti ustreza stroškovno itd. in sestavi.

    Se pravi trenutne poceni rešitve so:

    1. rabljena solidna AGP grafična kartica
    2. rabljen računalnik
    3. menjava komponent, ki pa zna stati toliko kot star računalnik ali slabši nov računalnik.
    4. nov mini ITX računalnik

    Ne vem zakaj bi kišta bila pomembna, saj se samo en gumb na njej uporabi (po večini), nato pa se je niti ne gleda. pri dobro sestavljenem stroju se še tisti en gumb poredko rabi.

  • ba dragan75 tale je pa že tako poceni da je že sumljiv :) ampak vreden razmisleka. 

    gregor3000 hvala za informacije. sedaj točno vem kašno matično moram iskati. glede na to da imam 2gb ddr2 in pa napajalnik ki bi mogoče vse skupaj lahko poganjal bom še malo pogledal po amazonu. drugače pa zmaga tala hp-jev. upam tudi da ubuntu podpira vse kar ima (grafična, procesor itd.)

    namreč odločil sem se da izločim windovse in mojega življenja. Tast je kar dobro prenesel spremembe in mu je všeč ubuntu 16.04. sedaj je na vrsti stara mama od punce in pa moji starši.  Vsi seveda rabijo samo za internet in pa skyp. nič zahtevnega. 

    Upam da bom jutri imel kaj časa da pobrskam po amazonu.

    :):):)
  • Predsestavljeni DELLi, HP-ji in podobni imajo pogosto po meri narejene matične in napajalnike, kar pomeni, da niso kar tako univerzalno združljivi s standardnimi komponentami. Meni se 9600 za 5€ ne zdi tako slaba izbira (alternativno lahko po želji najdeš tudi 4200 Ti), poglej edino, če je matična združljiva z AGP 4x (da ni slučajno kak PCI-Express že gor).
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.