star gepl in Ubuntu 14.04 LTS

Pozdrav!
Sem nov uporabnik te strani, foruma in Linux programa; Ubuntu 14.04 LTS. Naveličal sem se "Oken", saj jih uporabljam že nekje od 90-tih let. Pa kar naprej nekaj hočejo od mene (mojega PC-ja)...  Torej sem formatiral disk in pred dobrim tednom  z vaše strani snel Ubuntu, ga zapekel na DVD in naložil na tale prenosnik, s katerim trenutno delam. Je že tudi kar v letih in vsebuje:  1,9 GB RAM     CPU Pentium Dual 1,73 GHz x 2     grafika je Intel 965 GM     disk 243,9 GB.
Povedati želim le to, da Ubuntu deluje povsem ok na mojem prenosniku. Tudi zaradi malo šibkejše strojne opreme sem se odločil za namestitev Ubuntu 14.04.

Konec meseca pa bom prenosnik zamenjal za novega in verjetno nadaljeval z Ubuntu 14.04 in poskusno namestil 16.10. Moje operativne zahteve niso velike: urejevalnik besedil, tabelarični program (sem zelo zadovoljen z LibreOffice in predvsem so mi všeč transformacije v katerokoli razpoložljivo končnico - deluje 100%). Najti moram še ustrezen risalni program in bo to - to.

Zahvala SLO ekipi, ki se trudi s prevajanjem Linux-a in rednim obveščanjem, nas laikov.

Srečno,
Vojko

Komentarji

  • Pozdravljen Vojko,

    me veseli da ti je Ubuntu všeč :)
    Glede na to da boš zamenjal prenosnik bi ti osebno svetoval 16.04 (LTS) in ne 16.10, zato ker boš 16.10 moral nadgraditi naslednje leto na 17.04 itn. 
    V kakšnem smislu pa potrebuješ 'risalni' program? Si preveril GIMP? Tudi z Inkscapeom se da veliko narediti (v bistvu mi je ljubši Inkscape za ustvarjanje kot GIMP).
  • Hi CrazyLemon...
    Hvala za nasvet, ki ga bom seveda upošteval (16.04 LTS).
    Risalni priogram naj bi bil podoben CorelDraw programu, ki mi nudi vse, kar potrebujem za risanje in rišem zelo veliko predvsem posebne načrte (vektorske), ki pa nimajo veze s CAD programi. Je pa stvar taka, da sem poskusil GIMP dolpotegnit, pa tu v opevani Nemčiji ne gre. Zakaj? Zato ker so int. povezave d.k.! V SLO smo leta pred velikim delom evrope, kar se int. povezav tiče - toliko iz prve roke. Bom pa seveda program dolpotegnil, ko bom doma in ga z veseljem preskusil. Če bo odgovarjal, ostane na prenosniku, sicer iščem dalje.

    lp, Vojko

  • Za vektorsko grafiko je potrebno uporabiti Inkscape, ki se nahaja v skladiščih.
  • @R33D3M33R...
    Ok, hvala za opozorilo.
    V skaldiščih..... to pomeni v "Programskem središču" ?

    lp VT
  • Tako je. Če je le možnost, se programe nalaga iz skladišč (preko Programskega središča), saj je to najvarnejše in najenostavnejše.
  • ok, tako sem tudi napravil....
    hvala za nasvete in pomoč
    mi je tudi uspelo dolpotegnit Inkscape ker sem našel "mikrolokacijo" dobrega sprejema WiFi

    lp, VT
  • volkun58 je dejal/-a:
    ok, tako sem tudi napravil....
    hvala za nasvete in pomoč
    mi je tudi uspelo dolpotegnit Inkscape ker sem našel "mikrolokacijo" dobrega sprejema WiFi

    lp, VT
    Za bolj resno CAD risanje pa se dobi DrafSight. Klon AutoCada. Za osebno uporabo je brezplačen!
    Z 3D risanje FreeCad. Super zadeva.

Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.