Kateri Linux je najbolj znan

Zdravo 


Zanima me od vas, ki ste uporabniki Linux sistema saj jaz sem tudi ampak še malo v začetne stanju, zanima me od vas kateri linux je najbolj popularni in največkrat nameščen na računalnikih zanimajo me vsi linuxi po vaši oceni mi povejte približni vrstni red po popularnosti.
Rad še ostale sprobal ampak se teško odločiti za probo pa mezato zanima od najboljšega in uporabljenega linuxa do najslabšega v uporabnosti.

Hvala 

Komentarji

  • Najbolj priljubljen linux za namizje je definitivno Ubuntu kaj potem sledi pa ne vem. Težko boš našel konkretno informacijo o tem :)
    Če bi rad se igral potem poglej distrowatch.com tam je ogromno število distribucij o katerih si lahko prebereš kaj ponujajo :)
  • po mojem mu sledi Red Hat. samo ta je namenjen bolj za poslovna okolja in ni mišljeno da bi bil ne vem kako prijazen od uporabnika.

    sicer so si vsi zelo podobni. bolj gre za filozofijo ki je zadaj oz kaj distribucija ponuja uporabniku in na kakšnega uporabnika cilja.

    Recimo Ubuntu In Linux Mint sta zelo usmerjena v končnega uporabnika "na domu". Red Hat in Suse merita bolj na poslovna okolja. OpenSuse je malo bolj v končnega uporabnika orientiran amapk imajo včasih kakšne velike in čudne napake, ki jih spustijo dalje v obtok, spet drugič imajo super verzijo.
    Debian je odličen kot neka stabilna osnova za desktop ali strežnik ampak potrebuje nekaj dela, da je malo bolj uporabniku prijazen. Arch, Manjaro ipd. so za tiste, ki radi tvegajo in ki imajo dejansko čas, da se ukvarjajo z operacijskim sistemom (jaz bi recimo rad, da je OS na PC karseda neopazen).

    potem so razne specializirane distribucije recimo Openmediavault za NAS, Zentyal za poslovni strežnik, openwrt za usmernike in požarne zidove, super majhne distribucije (ala TinyCore, DSL), distribucije za stare računalnike (toriOS, Slitaz, AntiX...) ipd.

    na koncu so še razne slike sistemov in sistemi na ključ (npr Turnkey Linux, Bitnami stack) kjer so stvari prednastavljene da jih čimprej spraviš v delujoče stanje (dobro za testiranje na virtualboxu ali kaj podobnega).

    vse pa izhajajo iz 3 - 5 ključnih distribucij. in so potem razne različice, variante teh. Ubuntu je predelan in dograjen Debian na primer.
  • MaCroX95 Član
    uredil/-a 10. January, 2017
    Živjo @Simobil ;

    Sam sem nov uporabnik tega foruma, a uporabljam linux že več kot 2 leti na namizju, sem tudi član Ubuntu foruma, Linux Mint foruma in skupnosti GamingOnLinux, zato bom s tabo deliu moje osebne izkušnje. Vse kar bom napisal so le moje osebne izkušnje in različni uporabniki imajo lahko različna mnenja zato se izključno navezuje le na moje doživljanje.

    Ubuntu - Definitivno najbolj popularna distribucija za namizno uporabo, po defaultu pride z Unity desktopom, ki meni osebno ni preveč ušeč ampak dela pa tko kot more. Ubuntu 16.04 je super, sam osebno pa sm meu neki bugov oz. crashov že takoj po tem ko sem inštalirau sistem, ampak nič drastičnega. Prednost Ubuntuja je da je ogromno stvari na forumih sploh za inštalacijo programov, alternativni programi in skupnost je super, torej vsak je pripravljen pomagati. Pride v različnih "okusih", tudi z desktopi XFCE (xubuntu), KDE (kubuntu) itd. Sam z "official derivati nimam najboljših možnih izkušenj, v primeru da se odločiš za Ubuntu z drugim desktopom bi svetoval Linux Mint, tudi eno bolj znanih in uporabljanih distribucij.

    Linux Mint 18.1 - V primeru da si nov potencialni uporabnik linuxa brez veliko izkušenj je definitivno ta distribucija takšna, ki po defaultu za uporabnika stori največ. Vse je precej intuitivno, ni preveč bloatano in skupnost je odlična, če ne celo boljša do novih uporabnikov kot goli Ubuntu. Pri LM je odlično tudi to da je derivat Ubuntuja, kar pomeni da uporablja iste paketne datoteke, iste inštalacijske metode, sam osebno vidim Linux Mint kot bolj stabilno in (še) bolj uporabniku prijazno Ubuntu distribucijo, veliko programov in kodekov je že inštaliranih. Po defaultu pride z Cinnamon Desktopom, ki je zelo intuitiven za WIndows uporabnike, zaradi podobnega layouta, je pa nekoliko hardwarsko zahteven tko da bi ga priporoču na nekoliko močnejših PC-jih. Linux Mint se dobi tudi z KDE in XFCE varianto

    Manjaro, Antergos, Arch - Super distribucije, vse so v osnovi Arch Linux, tudi celokupno zelo uporabljane, a jih definitivno odsvetujem novim uporabnikom, ker obstaja velika verjetnost da zasovražiš linux za celo življenje če si najprej izpostavljen tem distribucijam, imajo pa ogromno prednosti za uporabnike, ki so dolga leta na linuxu in vejo kaj delajo.

    Fedora, RedHat - Fedora naj bi bila bolj uporabnikom namenjena medtem ko je RedHat mišljeno za poslovno uporabo. Mislim, da je bolj popularna distribucija v ZDA, sam osebno sem sprobal, pride po defaultu z Gnome desktopom in je prva distribucija, ki je kot default windowing system uvedla Wayland, ki pa nažalost še ne dela z Nvidijinimi grafičnimi karticami. Drugače tudi uredu distribucija, a precej manj popularna kot Ubuntu in Arch derivati, zato bi v primeru da pride do težav bile večje možnosti, da rešitve ne bi takoj našel.

    OpenSUSE - Mislim da nemška distribucija, nisem nikoli sprobal, zato nemorem preveč govoriti ne pozitivnega in ne negativnega, je pa manj popularna kot zgoraj omenjene zato zanjo velja isto kot za Fedoro, v primeru nastopa problemov zna biti support slabši.

    Debian - "prekurzor" Ubuntuja in SteamOS-a ter nekaterih drugih debian-derived distribucij. Absolutno odsvetujem novim uporabnikom, saj po vsej verjetnosti ne bojo znali niti inštalirati :D supporta se pa tudi ne dobi za namizno uporabo, saj je sistem mišljen bolj za serverje.

    Kar se tiče desktopa svetujem Cinnamon za vsakodnevno uporabo, saj je zame Cinnamon na Linux MInt 18.1 daleč najbolj stabilen. V primeru izbire KDE je treba le gledati da bo LTS (long term support), saj so take izdaje stabilne, nestabilne znajo kar povzročati glavobole in so polne bugov in KDE 5.8 mislim da je prav LTS izdaja. XFCE je definitivno presek hitrega in modernega, vendar v zadnjem času nima pravega developer supporta in na nekaterih področjih sem opazil probleme (tray ikonice nimajo standardnega sistema prikazovanja, včasih ne delajo ali pa je prikazana ikona napačna)... GNOME je super in osebno mam z njim odlične izkušnje, je pa layout nekoliko neintuitiven za nove uporabnike in ga ne bi priporoču za nove uporabnike brez želje po eksperimentiranju.

    Zadnja stvar, ki bi jo rad omenil je, da se število igric, programov in nasplošno supporta za Linux operacijske sisteme v zadnjih letih zopet veča, ukinja pa se support za 32 bitne računalnike.

    Upam, da sem bil v kakršnokoli pomoč!

    Lepo pozdravljen,
    Marko!
     
  • Linux Mint 18.1 - V primeru da si nov potencialni uporabnik linuxa brez veliko izkušenj je definitivno ta distribucija takšna, ki po defaultu za uporabnika stori največ. Vse je precej intuitivno, ni preveč bloatano in skupnost je odlična, če ne celo boljša do novih uporabnikov kot goli Ubuntu. Pri LM je odlično tudi to da je derivat Ubuntuja, kar pomeni da uporablja iste paketne datoteke, iste inštalacijske metode, sam osebno vidim Linux Mint kot bolj stabilno in (še) bolj uporabniku prijazno Ubuntu distribucijo, veliko programov in kodekov je že inštaliranih. Po defaultu pride z Cinnamon Desktopom, ki je zelo intuitiven za WIndows uporabnike, zaradi podobnega layouta, je pa nekoliko hardwarsko zahteven tko da bi ga priporoču na nekoliko močnejših PC-jih. Linux Mint se dobi tudi z KDE in XFCE varianto

    po novem je tudi v Mint potrebno kodeke naložiti. več: https://www.linuxmint.com/rel_sarah_cinnamon.php
    https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=226879


    Debian - "prekurzor" Ubuntuja in SteamOS-a ter nekaterih drugih debian-derived distribucij. Absolutno odsvetujem novim uporabnikom, saj po vsej verjetnosti ne bojo znali niti inštalirati :D supporta se pa tudi ne dobi za namizno uporabo, saj je sistem mišljen bolj za serverje.

     

    Debian ima precej dobro podporo za namizje. Ne vem pa koliko se dejansko uporablja na namizju. sploh stabilna verzija. je privzeta distribucija za RapsberryPI . debian ima dobro dokumentacijo. je pa res da so razne izvedenke Debiana bolj popularne za namizje (recimo SteamOS :-) ).
  • Debian je neprijazen do novincev zgolj zaradi odsotnosti lastniških gonilnikov na uradnih namestitvenih medijih in zaradi do novincev zelo neprijazne skupnosti (izkušnje z IRC-a in Foruma). Prvo se reši z neuradnimi mediji, drugo pa se bo najbrž rešilo, ko bodo običajni uporabniki številčno zatrli elitiste :).
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.