Namestitev Ubuntu 14.04 na laptop Lenovo 3000N100. Optimalna verzija?

Pozdravljeni. Prosim za praktični nasvet.
Včeraj sem namestil Ubuntu 14.04 LTS 64 bit na starejši laptop Lenovo 3000N100. Laptom ima konfiguracijo: Intel Centrino Core Duo T2300E/1,66GHz,cashe 2 MB, 512 MB RAM in 80 GB HDD. Po nekaj problemih sem pregledal "vse" UBUNTU forume in nasvete in nikjer ne najdem teh odgovorov, zato upam, da ima tukaj kdo izkušnje:
1.) Instalacija je uspela šele po izbiri instalacijske opcije za ročno particioniranje HDD (po izbiri avtomatske variante, se instalacija ni zaključila). Ker so priporočila da ima swap particija (sda 5) cca. 3GB, sem hotel to tako ročno določiti, a ne gre: karkoli vnesem v polje se vrne na vrednost 1024 MB- Ne gre spremeniti tudi velikosti particije sda1. Tudi ne gre odkljukati "format" kvadratka za to particijo (opcija je siva). Po nadaljevanju se je zadeva instalirala, vendar sedaj tudi z GParted programom ne gre spreminjati nobene particije (ne z ročnim vnosom števil, ne s sliderjem). Na začetku se računalnik tudi izključiti ali resetirati ni dal, sedaj je čudežno proradil sam od sebe.
2.) Računalnik sicer ne blesti po hitrosti, vendar je pred tem win XP SP3 delal hitreje kakor sedaj Ubuntu 14, kar ni logično. Recimo že sam Firefox se odpira več kot 10 sec., pod Win XP se je odprl prej kot v 4 sec. Sploh je vse počasno, tudi libre office se počasi odpira. Ali je kriva temu premala swap particija? In kako jo naj povečam, saj ne gre?
3.) Ves hardware dela normalno (zvok, slika, internet, wi-fi) oz. WIFI krepko hitreje kakor pod win XP. Ta isti CD za instalacijo tega Ubuntu sem uporabil pred časom za instalacijo dvojedrnega PC računalnika in deluje normalno hitro, brezhibno. Tudi particioniranje in kasneje reparticoniranje z GParted je delovalo normalno. Sprašujem se, ali bi moral za ta laptop uporabiti 32 Bitno verzijo Ubuntu 14, čeprav je procesor dvojedrni?

DODATNO vprašanje:
-Če se postavim na trepalnice, ne morem najti preproste in logične informacije, kako pravilno instalirati Ubuntu 16, kot drugi OS na HDD, na PC z že instaliranim Win 10 na SSD. Tako da je vsak OS na svojem disku in tako da mi računalnik na začetku ponudi možnost izbire zagona željenega OS. Nikjer ne piše kaj se bo dejansko zgodilo, če izberem to ali ono opcijo, so samo filozofiranja o nekih takšnih in drugačnih delovanjih in file sistemih Ubuntu vs Win. Nobenih navodil step by step. Sem povprečen uporabnik in nimam časa naštudirati velefilozofijo, samo zato, da doinstaliram en OS, ki mi mora ponuditi možnost izbire zagona OS. Nočerm pa, da mi Ubuntu karkoli šari po SSD, ker Win tega ne prenaša.
-Kako se ob zagonu Ubuntu pride v Bios in v boot opcije? Katere so magične tipke?


Hvala in LP, Miha

Komentarji

  • 1. Kaj je sedaj vprašanje? To da se ne da z Gparted spreminjat particij? Dej en screenshot odprtega programa in ga naloži na shrani.si pa prilepi povezavo do slike

    2. Ni kriva swap particija. Če bi imel swap particijo bi prav tako vse skupaj delovalo počasi ker nimaš ravno preveč rama. Z swap particijo bi se vse nalagalo na disk in nato z diska bi se bralo kar pomeni - ne ravno hitro.Priporočam kakšno bolj 'varčno' različico aka Lubuntu ali Xubuntu. Mogoče celo Ubuntu MATE.

    3. Ni važno koliko jeder ima procesor ampak ali so 'navodila procesorja' taka da razume 32 bitna ali 64 bitna. V tvojem primeru tvoj računalnik razume 32 bitna (mogoče razlog za počasno delovanje?). Več o procesorju http://ark.intel.com/products/27234/Intel-Core-Duo-Processor-T2300E-2M-Cache-1_66-GHz-667-MHz-FSB

    Dodatno.. torej če ti sam namestilnik ne ponuja te možnosti boš spet moral z 'ročnim' načinom namestitve.
    Izbereš da se Ubuntu inštalira na HDD (sdX), bootloader oziroma zaganjalnik pa se mora zapisat na SSD po moje. Ker je potrebno prepisati zaganjalnik Windowsa.
    Več o tem http://lmgtfy.com/?q=ubuntu+on+hdd+windows+on+ssd

    Vstop v BIOS je neodvisno od operacijskega sistema. Na začetku zagona računalnika se pokaže BIOSov splash screen. Predvidevam da je ena od F tipk. 

  • polzhudoba Član
    uredil/-a 10. February, 2017
    Ad2. IN Ad3.
    Sedaj sem namestil 32 Bitno verzijo Ubuntu 14.04 in vsi programi v povprečju delajo/se zaganjajo cca. 50%  hitreje. Nekje sem prebral da 2 jedrni procesorji po defaultu podpirajo 64 bitne ukaze in zato sem bil prepričan, da moram dati gor 64 bitno verzijo. Sedaj si me razsvetlil glede tega, CrazyLemon. Hvala

    Ad1.
    Na začetku instalacije sem tokrat pokapiral kaj je potrebno izbrati (po tem, ko sem poklikal vse kar je bilo možno) : Create New, ne pa spreminjati obstoječih-prikazanih particij. ĐIZS kako neintuitivno. Tako sem ustvaril 68GiB ext4 particijo in 6 GiB Swap particijo. Sedaj naknadno pa sem vendarle še probal zadeve spreminjati z GParted in ne morem ne enega ne drugega dela HD-ja. Na swap particiji so vse menujske opcije sive razen Swapoff, Manage flags in Information. Na EXT4 particiji pa je razen omenjenega možna še opcija Resize/Move, vendar so vsi kazalci za spreminjanje velikosti v vseh okencih sivi (particijo se lahko sicer normalno izbere/klikne/počrni). Če v okence velikosti particije vpišem številko se nič ne spremeni in tudi grafični slider se ne da nikamor potegniti. Podobno sem poskusil sedaj tudi na PC-ju in je isto- Tukaj imam sicer dodano še NTFS particijo, ki jo edino lahko spreminjam, Linuxove pa ne gre nobene. Predvidevam, da se Linux particije ne morejo krajšati, če pa bi skrčil NTFS particijo, bi na njeno mesto lahko raztegnil EXT4 ali swap particijo (?). To je tako kot zanimivost.

    AdDodatno.
    -Vstop v BIOS sem rešil; ta laptop ima eno posebno "funkcijsko" tipko v ta namen in zato z F tipkami ali DEL ni šlo.
    - Kljub linku, ki si mi ga dal za dual boot nisem našel nič novega uporabnega. Prvo navodilo pravi, da naj pri instalaciji Ubuntu fizično izklopim SSD na katerem je Win10, da se mu ne zblede (??????). In potem s čaranjem preprogramiram UEFI Bootloader.
    Neko drugo navodilo pa pravi, da se naj Ubuntu kar namesti na drugi disk, potem pa izbereš kam se naj posname bootloader in da ni problema če sta na EFI particiji dva bootloaderja (eden od WIN in drugi od Ubuntu) in da bo vse kljub temu delalo. Tega sploh ne razumem; kje se izbere kam se naj ta bootloader instalira? -Saj te opcije ni nikjer. In sploh, če se instalirata dva bootloaderja in še to po možnosti vsak na svoj disk, kako potem UEFI-ju dopoveš, katerega naj prebere iz katerega diska? In potem je opisana še tretja opcija (kakor omenjaš), da UBUNTU kar prepiše WIN bootloader. S čem ga prepiše, z izbirno opcijo za oba OS-a ali kar z nečim česar win ne zna prebrati? In kako se Ubuntu dopove kam naj nasnema bootloader in da naj not doda tako Ubuntu kakor Win izbiro? Sedaj sem preštudiral res veliko navodil in forumov in povsod neko  skomplicirano nakladanje. Tako mi sploh ni jasno, ali v računalniku, izmed vseh diskov obstoja samo ena EFI particija, kamor se nasnemajo VSI bootloaderji od vseh možnih OS-ov, ki jih imaš na kateremkoli disku, ali pa vsak OS nasnema svoj bootloader v svojo-novo skreirano EFI particijo na katremkoli disku in za vsakega v UEFI nastavitvah narediš pokazatelja in potem se nekako zmenijo med seboj kdo bo prvi in drugi? To ni logično, ali pač?  Zakaj je to takšna verska skrivnost, da enostavno ne piše na Ubuntu forumih? To bi bilo pa res potrebno, glede na to da vedno več ljudi prehaja na Linux in pač potrebujejo še Win, kot drugo opcijo sočasno in je verjetno takšnih dual boot variant ogromno. Če moraš za-to biti računalniški guru je uporabniku enako neprijazno kot sam win OS. To je moje skromno pristransko osebno mnenje, ki imam rad enostavne, uporabniku prijazne in razumljive sisteme. Ali torej obstoja kje kakšna informacija, kaj in kje se zgodi z bootloaderji in kje se lahko to vse izbira ali ne izbira, pri instalaciji Ubuntu 16.?

    Hvala. Se opravičujem za začetniško morjenje, ampak moram stvari razumeti. Tako bom lahko pomagal tudi drugim.

    LP, Miha
  • CrazyLemon Skrbnik
    uredil/-a 11. February, 2017

    ^ Glej bootloader installation
    Čtivo o bootloaderju https://help.ubuntu.com/community/WindowsDualBoot#Master_Boot_Record_and_Boot_Manager

    Dual boot variant je ogromno ampak ni veliko takih uporabnikov, ki želijo imeti en OS na enem disku, drug na SSDju etc. Mogoče zato taka 'zmeda'.  Pa če na prvi povezavi piše da fizično odstraniš SSD to ne pomeni, da je potrebno to storiti. Ker če je SSD disk prvi na seznamu za zagon v BIOSu kaj to pomeni? Odstraniš ga, inštaliraš ubuntu na HDD spet ga priključiš in glej ga hudiča - boota direkt v Windowse. :)

    Glede bootanja je zelo uporabno orodje Boot Repair - če karkoli ne štima se s tistim zlahka popravi.

    RE:Ad1 si kdaj pomislu da ne gre spreminjat velikosti diska, ki je v uporabi? :)


  • polzhudoba Član
    uredil/-a 12. February, 2017
    Da, sem koj pomislil, da ne gre spreminjati diska, ki je v uporabi. Tisto z izklapljanjem diska SSD je logično, kakor praviš CrazyLemon.

    - Torej danes sem se ojunačil nainstalirati Ubuntu 16.04.1 AMD 64 na dodatni HDD, ki ga imam ob SSD-ju. Ker sem vohal, da bo nekaj narobe, sem v prejšnjih postih spraševal in valjda je bilo narobe: ne gre. Cela zadeva se ustavi na koncu instalacije, ko mi javi, da ne more instalirati boot loaderja na obstoječo EFI particijo od WIN, ki se nahaja na SSD-ju. Ne pove zakaj tega ne more narediti. Particija je velika cca 100MB od tega z WIN bootloaderjem zasedenih 33 MB. Na tem mestu instalacija zašteka in mi ponudi 3 opcije: 1. izbira nove lokacije za bootloader, 2. Instalirati Linux brez bootloaderja (tukaj mi grozi da v tem primeru Linuxa ne bom mogel zagnati) in 3.) Cancel installation (tukaj mi grozi da se mi lahko sesuje ves sistem in bo vse skupaj neuporabno). No, nobene opcije ni mogoče potrditi, ker se zgodi nič-zadeva preprosto stoji na tem izbirnem oknu. Probal sem izbrati katerikoli disk in particijo za drugo mesto bootloaderja in ne gre potrditi, preprosto stoji in čaka. Možno je bilo samo še ugasniti računalnik na Ubuntu gumbu desno zgoraj. Torej kaj zdaj? Tega problema nisem našel na nobenem forumu dioslej. Sedaj bom preštudiral še ta dokument: https://help.ubuntu.com/lts/installation-guide/i386/install.en.pdf
    če bo kaj zaleglo...če ne pa se naj gre solit vse skupaj. Aha, WIN 10 hvala bogu delajo/zalaufajo normalno. Orodja boot repair pa ne morem uporabiti, ker mi na računalniku seveda ne dela Linuy, ker ni do konca instaliran oz. ga ne morem zagnati.
    Ali je potrebno v WIN bootloader particijo odkleniti in narediti dostopno? ALi kaj tretjega? Kako?


    Sem že siten z vprašanji? Nemogoče, da imam jaz edini na svetu ta problem. Torej, kako je to rešljivo?

    Hvala za pomoč

    LP, M


  • polzhudoba je dejal/-a:
    - Torej danes sem se ojunačil nainstalirati Ubuntu 16.04.1 AMD 64 na dodatni HDD, ki ga imam ob SSD-ju. Ker sem vohal, da bo nekaj narobe, sem v prejšnjih postih spraševal in valjda je bilo narobe: ne gre. Cela zadeva se ustavi na koncu instalacije, ko mi javi, da ne more instalirati boot loaderja na obstoječo EFI particijo od WIN, ki se nahaja na SSD-ju. Ne pove zakaj tega ne more narediti.

    ko ugasneš win10 se OS v resnici ne ugasne ampak "hibernira". to vidim na službenem ko si hudič ene stvari zapomne druge pa ne. če pa je disk "v uporabi" pa je pisanje  blokirano. izklopi hibernacijo ali pa morda še lažje izključi SSD disk iz matične in namesti "boot loader" na HDD.

    drugače pa če rabiš sistem da se malo igraš je to lažja enostavnejša in boljša varianta: http://www.psychocats.net/ubuntu/virtualbox
  • polzhudoba je dejal/-a:
    Ad1.
    Na začetku instalacije sem tokrat pokapiral kaj je potrebno izbrati (po tem, ko sem poklikal vse kar je bilo možno) : Create New, ne pa spreminjati obstoječih-prikazanih particij. ĐIZS kako neintuitivno.
    Seveda ne moreš spreminjati, ker je disk "mountan". poskusi v živem načinu, pa bo šlo, čeprav je treba pazit kaj se dela. sicer je navadno pri XP in MBR particijah dovolj, da se naredi prazen prostor in izbere dual boot opcija ali pa da uporabi cel disk. več sistemov (sploh povsem različnih) bolj komplicirana je zadeva. če pa je en sam potem pa tako vse sam nastavi in naredi.


    AdDodatno.
     Tako mi sploh ni jasno, ali v računalniku, izmed vseh diskov obstoja samo ena EFI particija, kamor se nasnemajo VSI bootloaderji od vseh možnih OS-ov, ki jih imaš na kateremkoli disku, ali pa vsak OS nasnema svoj bootloader v svojo-novo skreirano EFI particijo na katremkoli disku in za vsakega v UEFI nastavitvah narediš pokazatelja in potem se nekako zmenijo med seboj kdo bo prvi in drugi? To ni logično, ali pač?  Zakaj je to takšna verska skrivnost, da enostavno ne piše na Ubuntu forumih?
    EFI nima veze z OS. ja vsi so na eno EFI particiji. EFI je nadomestil BIOS, in Linux je bil prvi, ki ga je podpiral (davno leta 2003). Dodatno pa je MIcrosoft vse zakompliciral s svojim "secure boot".

    To bi bilo pa res potrebno, glede na to da vedno več ljudi prehaja na Linux in pač potrebujejo še Win, kot drugo opcijo sočasno in je verjetno takšnih dual boot variant ogromno. Če moraš za-to biti računalniški guru je uporabniku enako neprijazno kot sam win OS. To je moje skromno pristransko osebno mnenje, ki imam rad enostavne, uporabniku prijazne in razumljive sisteme. Ali torej obstoja kje kakšna informacija, kaj in kje se zgodi z bootloaderji in kje se lahko to vse izbira ali ne izbira, pri instalaciji Ubuntu 16.?

    Hvala. Se opravičujem za začetniško morjenje, ampak moram stvari razumeti. Tako bom lahko pomagal tudi drugim.

    LP, Miha

    <br glej zgoraj - najenostavneje je namestiti OS v virtual box, če potrebuješ dualboot. če ne, pa tako vse lepo dela, če se namesti samo Linux in prepiše Windows (če so sploh že nameščeni ob nakupu).
  • Hmm. Kljub čaranju: izklopil sem hibernacijo, fast boot, safe boot, preštudiral na tone navodil iz interneta in Ubuntu strani. Pa ni šlo bootloaderja postaviti na SSD disk (kjer je instaliran WIN 10 oz. WIN bootloader). Potem sem videl, daje v UEFI nastavitvah še ena opcija, kjer je bil izven WIN nastavitev vklopljen fast boot in tudi to sem izklopil, pa spet ni šlo postaviti boot loaderja na SSD. Torej očitno to ne gre in verjetno zato tudi ni nekih jasnih navodil okoli tega na Ubuntu page-ih. Rešil sem tako, da pač ob vklopu PC-ja z F2 grem v UEFI menu in ročno zaženem HDD, na katerem imam Ubuntu 16. Pač nekoliko dlje trajajoča in skomplicirana zadeva. Sem pa razočaran nad uefi menujem, saj sem nekje prebral, da si lahko tudi V UEFIJU nastaviš tako, da te pred bootanjem vpraša kaj boš bootal. V mojem te opcije ni. So samo fiksne nastavitve, ali pač vstop v sam menu preko F tioke ob zagonu računalnika.
    S tem sem se nehal ukvarjati s tem in predlagam, da se ta thread označi kot zaključen, vendar brez rešitve.

    Hvala vsem za nasvete - so koristili.

    LP, M

  • zagon gre nekako tako:
    1. zažene in naloži se UEFI
    2. po pregledu in diagnostiki se zažene boot loader
    3. boot loader zažene operacijski sistem

    se pravi če UEFI zažene GRUB (torej Ubuntu boot loader), bi ta moral imeti na voljo za zagon tudi Windows. kje je boot loader niti nima take veze, saj se v vsakem primeru naloži hitro ker je zelo majhen. težava je morda edino če je na disketi (floppy disk), ampak še tam se zažene precej hitro.

    povedano drugače že zaganjaš windows iz GRUB, ki je na HDD ne bi smel opaziti nekih težav ali bistveno počasnejšega zagona. gre za mili ali morda celo nano sekunde.

    sicer obstajajo program za optimiziranje boot in se lahko točno preveri kje se zgubljajo delčki sekund, če je to sploh pomembno.
  • Thja, GRUB na HDD nima na voljo zagona WIN, ki se nahaja na SSD in obratno. Be vem pa, ali se da v GRUB dodati opcijo za zagon WIN, enostavno, za amaterje, kot sem jaz.
  • To se bo uredilo samo od sebe. Ob prvi nadgradnji jedra, se bo zagnala tudi nadgradnja nastavitev gruba. Sistem bo zaznal windowse in jih dodal v zaganjalnik.
    Če nebi čakal do takrat, lahko naložiš kakšno starejše jedro, ki ga potem po namestitvi lahko tudi takoj odstraniš.

Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.