Povezava na internet se prekinja

Pozdravljeni mojstri!
Kupila sem nov prenosni računalnik HP 255 G4 AMD E1-6015 Dual Core/4/500, FreeDOS 2.0. Namestila sem Ubuntu 16.04 LTS. Internetna povezava neprestano prekinja, tako wiFi kot tudi žična.
Našla sem nekaj na to temo https://help.ubuntu.com/community/HardwareSupportComponentsWirelessNetworkCardsRealTek#PCI
Tu je omenjena tudi kartica, ki je v tem prenosniku, vendar si s tem ne znam pomagat:
Model -  8723BE
Chipset - 8723
Driver - rtl8723be
Works "out of the box" - Yes with Modprobe Options
Comments - Ubuntu 15.04 - Requires "options rtl8723be msi=1 ips=0" in /etc/modprobe.d/rtl8723be.conf file on some boxes (HP455G2). Some HP and lenovo laptop users have ongoing issues with weak signal and dropped connections not resolved by this workaround
Last Updated  - 2015-10-11
----------------------------------------------
Je problem rešljiv ali pa bo treba namestit Win? Kaj mi svetujete?
Najlepša hvala.

Komentarji

  • R33D3M33R Član
    uredil/-a 18. January, 2017
    Če še nisi preizkusila rešitve, potem je najbrž rešljiv :)

    Izvedi naslednje v konzoli:
    echo "options rtl8723be msi=1 ips=0" | sudo tee /etc/modprobe.d/rtl8723be.conf

    Ustvarila se bo datoteka rtl8723be.conf v mapi /etc/modprobe.d/ ki jo lahko odpreš tudi z urejevalnikom besedil in preveriš, če je res vse not. Potem ponovno zaženeš sistem in preizkusiš stabilnost.



  • Končno sem utegnila poskusiti pri uporabnici tega prenosnika. Ko sem izvedla ukaz, se je odprlo sporočilo, da je prišlo do notranje napake in da naj resetiram. Potem se je to zgodilo še drugič. Prenosnik sem popolnoma izklopila. Nato je žična povezava delovala v redu, WiFi pa sploh ne.

    Lepo prosim, če mi veste svetovati kako bi usposobila WiFi. Prenosnik sem namreč kupila ravno zaradi zdravstvenih težav uporabnice, ki bi jih WiFi olajšal.

    Še enkrat najlepša hvala za nasvet in se še priporočam.


  • Prvotno stanje se lahko kadarkoli povrne v konzoli z izbrisom prilagojenih nastavitev:

    sudo rm /etc/modprobe.d/rtl8723be.conf

    Vsekakor je pa pojav sporočila o notranji napaki izjemno nenavaden in bi vsekakor pomagalo, če bi vedeli kaj točno je pisalo ...
  • Pozdravljeni! 
    Tudi meni se "žična -ethernet" povezava izklaplja - prekinja, čeprav sem vnesel v terminal zgornji ukaz.
    -Ima še kdo tak problem?
    Prosim za pomoč. Najlepša hvala. Lp.
  • Problem zaradi katerega sem začela to razpravo, še vedno ni rešen. Malo je trajalo, da se spet oglašam (zdravstveni problemi).
    Torej. Vrstica, ki sem jo vpisala po vašem nasvetu je povzročila, da vsaj žična povezava dela. Vendar se občasno pojavi opozorilo: Ubutu 16.04,2016 je prišlo do notranje napake - in se ne da nič pomagat. Ugasnit.
    Torej sprašujem kako bi se vendarle dalo usposobiti WiFi povezavo, saj je ravno zaradi tega bil kupljen prenosnik (da olajša težave zaradi zdravja).
    Ali pa ni druge rešitve kot Win?
  • Možnosti je še nekaj. Mogoče najprej nadgradnja na najnovejšo različico sistema: 16.10. Navodila: https://www.ubuntu.si/2016/10/na-voljo-je-ubuntu-16-10/

  • Izbrala sem 16.4 LTS, ker mi je veliko do stabilnosti. Naj bi bila zagotovljena 5 let. Tole kar ponujate 16.10 pa piše, da bo podprto le 9 mesecev.  Starejša uporabnica za katero skušam tole urediti se z nadgradnjami res ne bo ukvarjala.  Poleg tega je to samo loterija ali bo ali pa ne bo delovalo.
    Ali veste za kakšno zanesljivo rešitev?
  • gregor3000 Član
    uredil/-a 1. March, 2017
    Windows 10 verjetno deluje, 8.1 gotovo.

    našel sem da je to slab prenosnik (na splošno slabo sestavljen) ... malo denarja malo muzike. govorim o tem da ga je nekdo odprl in videl da je slabo zvezan wi.fi čip. 

    varianta je da se da noter USB wifi ključek. dobi se jih poceni in taki, ki so povsem kompatibilni z Linux.

    v tem primeru bi kot kaže bilo bolje že v začetku kupiti en dober rabljen profesionalni (business) prenosnik. 3 leta stari se odbijo z garancijo za okrog 200 EUR. delali bi hitreje kot ta, navadno imajo windows prednaložen, pa velika verjetnost je da v Linux vse deluje kot mora (pogosto so ti na voljo z prenaloženimi Linux sistemi, samo jih pri nas nihče ne kupuje).
    moj nasvet - pobriši sistem oz. povrni v provotno stanje in vrni prenosnik. vzami kaj drugega, kar dobro deluje v Win ali v Linux. to ali pa kupit Windows 10 pa namestit.

    Ubuntu očitno potrebuje še delo, da se ugotovi v čem je težava, nato pa če se sploh lahko reši.

    mimogrede 16.10 ni nujno namestiti. lahko se poskusi v živem načinu če deluje. če dela potem bo 16.04 malo kasneje imelo enako jedro z enakimi gonilniki in bo tudi 16.04 deloval. če 16.10 deluje se verjetno že lahko naloži novo jedro tudi v 16.04.

    drugače pa če se ne tipka preveč je boljše in cenejše tablica za prebiranje spletnih vsebin. pravzaprav pri Andoridu lahko govoriš kaj ti naj naredi.

    heh kot kaže 15.10 deluje. http://www.marcosbox.org/2016/01/hp-255-g4-m9t13ea-ubuntu-209-ipercoop-foggia.html
    torej, preden obupaš, poskusi še z 14.04 LTS (podprto do 2019). saj mu nič ne manjka. jaz ga uporabljam na vseh Linux PC.
  • Pozdravljeni!
    Res najlepša hvala za tako izčrpen odgovor!! Škoda, da vsega tega nisem vedela prej. Bi res kupila kaj rabljenega. No, bom poskusila kaj iztržit tudi iz tega.
  • gregor3000 Član
    uredil/-a 2. March, 2017
    tale mena dela (7 EUR na mimovrste): TP-Link USB mrežna kartica TL-WN725N
    http://askubuntu.com/questions/775549/tp-link-wn725n-usb-adapter-drivers-for-ubuntu-16-04

    če ne se lahko gonilnike namesti.

    ali pa tale (9 EUR na mimovrste): USB mrežna kartica USB-N10 NANO - dela na Debianu...
    http://elinux.org/RPi_USB_Wi-Fi_Adapters teh nano se niti ne opazi od zunaj delajo pa relativno dobro. seveda če obstaja boljša varianta z že vgrajenim oz. neka rešitev za mrežne težave, potem se splača še poskusit. 
  • Najlepša hvala. Bom poskusila.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.