Nasvidenje Unity, pozdravljen GNOME!

sasa Član Ubuntu.si
uredil/-a 7. April, 2017 v Novice
Unity

Ni prvoaprilska šala, ampak za nekatere žalostna novica 5. aprila. Ustanovitelj Canonicala Mark Shuttleworth je objavil, da bodo nehali investirati v namizno okolje Unity8. Ubuntu 18.04 (ki bo izšel aprila 2018) bo tako že prišel z namiznim okoljem GNOME. Različice Ubuntu z dolgotrajno podporo bodo seveda še dobivale varnostne popravke in posodobitve. Poleg namiznega okolja Unity8 pa se ukinja tudi razvoj telefonov Ubuntu.

Prihodnost Canonicala? Še naprej bo investiral na področja, ki pripomorejo k rasti podjetja, torej Ubuntu za namizja in strežnike, navidezne sisteme (VM) in različne storitve v oblaku (OpenStack, Kubernetes, MAAS, LXD, Juju, BootStack), IoT in Ubuntu Core.

Pragmatična odločitev je presenetila  marsikaterega uporabnika. Pa vas?

Vir

Komentarji

  • Zame ni presenečenje. Tako ali tako je bilo jasno, da imajo premajhno ekipo. Naslednji na seznamu za odstrel bo najbrž Mir.
  • Sej Mir spada pod ta 'convergence' - tako da je tudi Mir RIP :)
  • Niber Član
    uredil/-a 9. April, 2017
    Zelo slabo. Presenečenje, da še pred selitvijo na snape.  S telefoni sedaj obsojeni na android in jabuk.  Unity-ja pa je tudi zelo škoda, ker je bil zelo izpiljen in prijeten za uporabo.  Potem pa še problem, da sedaj najbrž nihče več ne bo preveč vlagal v canonicalove nove ideje, čeprav utegnejo biti dobre. Enostavno je izpeljava premalo dolgotrajna. (U1, TV, telefon, tablice, launchpad, ...). A se bo komu sploh še ljubilo se ukvarjat z ubuntujem? Še najslabše pa je objava tega pred izidom 17.4. Že vnaprej veš da si v slepem črevu.
  • MaCroX95 Član
    uredil/-a 11. April, 2017
    Unity 7 sam po seb ni biu tok slb, ampak smer v kero so šli in hitrost sta bla zgrešena. Bomo usaj nadaljeval z Waylandom in tut osebno mislm da Gnome je super desktop, zlo stabiln v zadnjem času in ekstremno prilagodljiv z extensioni. Pa še prvi k ma dejansko uporabn Wayland support tko da mislm da je super poteza s strani Canonicla. Vlaganje v telefone in tablce nebi bilo smiselno, kljub temu da na trgu praktično ni blo interesa, medtem k na desktopu in cloudu dejansko je interes in Win10 mislm da res ni odgovor na to kako bi desktop operacijski sistem mogu zgledat.
  • Se pravi, da bo sedanji derivat Ubuntu Gnome postal uradna verzija Ubuntu-ja in/ali bo zadeva ukinjena in posrkana v main stream?
  • Ubuntu Gnome se bo prelevil v uradno različico, še vedno pa bo iz skladišč mogoče namestiti Unity 7. Obstaja tudi velika verjetnost, da bo Ubuntu z Unity postala nova, s skupnosti vzdrževana, različica Ubuntu-ja. Marsikdo je tudi upal, da bodo presedlali na namizje KDE (Kubuntu) in nadaljevali razvoj v Qt-ju, pa so raje odpustili del razvijalske ekipe ...
  • gnome je bil moj favorit pred uvedbo Unity-ja, ki pa sem se ga tudi že kar navadil in mi je všeč zaradi enostavnosti.  Ubuntu-ja pa še vedno ne mislim zapustiti, makar sem sprobal že skoraj vse druge distribucije. enostavno mi nekak sede. Spet za foro sprobal tudi Ubuntu Gnome kak dan nazaj in je kar ok. zaenkrat pa do 18.04 ostanem na main stream-u. hvala...
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.