Težave z micro SD kartico 64Gb

tuPozdrav

Sem že večletni ponosen uporabnik Linux Ubuntu operacijskega sistema ( ga imam na vseh računalnikih) . K se pojavljale kake težave pa sem jih vedno uspel z vašo pomočjo odpraviti. Sedaj pa imam problem z micro Sd kartico 64Gb, ki mi jo operacijski sistem Ubuntu 18.04.2 LTS ne prepozna.
Sem kupil nov fotoaparat pa rabi hitrejše in večje kapacitete kartice. Sem najprej vzel najcenejšo noname kartico na mimovrste in jo preizkusil. Kar koli sem naredil formatiranje fotoaparat, računalnik mi je ni prepoznalo. Videl pa sem jo v pripomočkih-diski vendar se z njo ni dalo upravljat. Potem jo vrnem misleč ,da je napaka v renomeju proizvajalca  pa vzamen SANDISK  hitro kartico in prav tako velikosti 64Gb in spet isto. Sem iskal kaka orodja v trgovini pa nič pametnega našel. Kartico pa vstavljam v režo računalnika za Sd reader. Imam starejše verzije Sd kartic 4,8,16 Gb pa ni nobenih problemov.Delujejo normalno.

Hvala za pomoč  Boštjan

Komentarji

  • Ne vem  vidim v pripomočkih ,diski ex FAT. Jo lahko samo formatiram v fotoaparatu in tega podatka v apartu ne vidim.Ge se pa za 

    SanDisk kartica SDXC Micro 64GB Extreme 




  • A je mogoče rešitev da jo formatiram v windows okolju na FAT32?
  • ali pa, da se dodajo orodja za exfat (drugi link), če jih še ni.
    sudo apt-get install exfat-fuse exfat-utils

    pa ni treba formatirat v windows, gparted lahko tudi to naredi. link sem dal zato ker ponuja nekaj dodatnih razlag o obnašanju večjih kartic od 32 GB.
  • Hvala za enkrat ,bom probal takoj ko utegnem
  • Poizkusi še z zunanjim čitalnikom za kartice. Če prav razumem je ta ki ga uporabljaš vgrajen v računalnik.
  • Sem  probal tudi to varianto , pa ni šlo.
  • Pozdrav
    Sem danes probal z orodjem Gparted. Res je kartico sem lahko formatiral v FAT32 , potem posegu mi jo računalnik prepozna, ostaja pa sedaj težava da jo zdajle ne prepozna fotoaparat. Sem jo probal formatirat še v enem starejšem fotoaparatu in težava je enaka.Ko jo pa formatiram v fotoaparatu pa je spet ne prepozna računalnik. Začaran krog.

  • ko jo formatira aparat je potrebno preveriti kateri datotečni sistem je na kartici. nato se preveri ali so vse datoteke nameščene za branje tega datotečnega sistema. prav tako bi v vsakem primeru morala delovati direktna povezava med aparatom in računalnikom.
  • Hvala gregor bom probal in javim kako in kaj.


  • Evo pa sem rešil težavo zaenkrat. Ne vem zakaj se prej nisem spomnil ,da priključim fotoaparat direkt na računalnik (stara navada iz prešnjega fotoaparata ). Ta varijanta deluje brez težav. Se mi izriše ikona fotoaparat in čisto normalno dostopam do kartice preko fotoaparata. Upam, da bo v prihodnosti težava rešena z kako posodobitvijo. Hvala vam še enkrat za vaš trud in pomoč.


Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.