USB wi-fi internet deluje počasi Ubuntu 20.04

Po menjavi računalnika in operacijskega sistema (iz 16.04 na 20.04) USB wifi (Tenda ,več ne vem) deluje zelo počasi. Na prejšnjem računalniku je delovalo čisto vredu. Speed test prek USB wifi  pokaže podatke: ping 27; download 0.22 Mbps; upload 0.9Mbps. Ko pa povežem s kablom so pa podatki; ping 23; download 14.20; upload 0.82.
  Težava je ker imam samo en kabel za tv, hitrost prek Wifija pa tok počasana da ne deluje youtube in ostalo normalno. Prek askubuntu sem že nekaj poizkušal, a brez uspehov, itak se pa spoznam samo tok kot  zajc na boben.

Zanima me če lahko pomaga kdo drug razen električar s svedrom.

Lp Jure

Komentarji

  • zdravo


    Lp, coso423
  • pozdravljen coso423 in ostali
    hvala za tvoj čas. v vmesnem času sem nekako rešil težavo s hitrostjo. Sicer ne dela s polno hitrostjo  ampak zadovoljivo. Prek številke modela sem našel ene par rešitev(askubuntu), nakar sem copy/paste u terminal vnesel  dve. Naenkrat je usb wifi začel delovati s polovično hitrostjo. Krasno. Je pa slaba stvar, da so se začeli pojavljati neke manjše napake pri zagonu sistema.
     
    Bi pa vrašal še eno stvar. Na uradni strani so navodila za instalacijo driverja, ki gredo nekako takole:
    $ apt-get install gcc
    $ make clean
    $ make
    $ sudo cp 88x2bu.ko /lib/modules/[kernel version]/kernel/drivers/net/wireless/ #[kernel version] is the directory name of the system kernel version
    $ sudo depmod –a
    $ sudo modprobe 88x2bu$ sudo insmod 88x2bu.ko

    kakšna so to navodila če {make clean} ukaza terminal ne prepozna

    Lp Jure

  • coso423 Član
    uredil/-a 23. April, 2021
    Zdravo,

    sudo apt-get install, vsi vrjetno vemo instalacija.

    make clean, sicer sam se ne spomnim, da bi kdaj uporabil ta ukaz, mogoče (apt clean?)

    sudo make -> sudo make install? predvidevam da bi bilo tako.

    sudo cp (copy-paste)

    sudo depmod -> (epmod(Dependency Modules) command is used to generate a list of dependency description of kernel modules and its associated map files. This analyzes the kernel modules in the directory /lib/modules/kernel-release and creates a “Makefile”-like dependency file named modules.)

    sudo modprobe -> (modprobe is a Linux program originally written by Rusty Russell and used to add a loadable kernel module to the Linux kernel or to remove a loadable kernel module from the kernel. It is commonly used indirectly: udev relies upon modprobe to load drivers for automatically detected hardware.)

    Sam sicer uporabljam Debian zadnje leto ali dve, se trudim za rešitve katere ne potrebujejo spreminanje oziroma igranje z kernelom, če to ni nujno potrebno. Sem pa imel podobno izkušnjo z brezžičnim USB stickom. Je pa treba razumeti, da vsi kateri uporabljamo in se igramo z sistemom, pride do make it or break it ;P

    kaj več ti ne znam pomagat :(

    Lp, coso423

  • driverji patchajo kernel, zato se jih zgradi in doda zraven. za kateri modem je to? lahko nalepiš povezavo do gonilnikov?

    ker dodajaš gonilnike in umažeš (tainted) kernel mora biti secure boot izklopljen.

    sicer pa druge bolj kmečke rešitve:
    1. USB wifi ključek z dobro podporo v linux jedru (cena EUR - 8-10 EUR)
    2. na kabel dodaš switch (preklopnik). switch stane 7-8 EUR.

    jaz sem moral dodati wi-fi gonilnik za realtek. meni pade povezava na kablu, medtem ko wifi dela super. ampak menda je to napaka pri ubuntu 20.04. nekaj z vrati in požarnim zidom. nisem še imel časa razrešit.
  • Usb wifi je  MT7601  taisti je na 16.04 deloval brez težav. Priklopil in uporabljal.
          Sicer je zadnjič že nekako začel delat polovično naslednjič pa spet ne. Tako da mi je tisto igranje s kernelom dalo samo počasnejši zagon in zaustavitev sistema...

    Sedaj bom še enkrat na novo naložil ubuntu, potem bom pa res raje kak switch dal zraven...
    Mogoče bo pa celo samo od sebe začelo delovati...
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.