Nvidiin zaprti gonilnik vsebuje veliko varnostno ranljivost

R33D3M33R Član
uredil/-a 11. November, 2014 v Novice
Po spletu je zaokrožila objava Dave-a Airli-ja, znanega hekerja X strežnika, da je anonimnež uspel spisati zlobno kodo, ki izkoristi varnostno ranljivost v nVidiinih zaprtih gonilnikih in da napadalcu skrbniške pravice (več podrobnosti). Seveda ni programske opreme brez napake, bolj v oči pa bode, da je odkritelj napako prijavil že pred več kot mesecem, a se nVidia še ni zmigala. Tistim, ki uporabljajo zaprt gonilnik na kakšnem strežniku, priporočamo namestitev odprtega gonilnika, dokler se zadeva ne reši.

Vir: Slashdot

Komentarji

  • Neverjetno :|
  • napsy Član Ubuntu.si
    Torvalds ma prav ... nvidia, f*ck you!
  • Je potem možno, da mi zaradi nvidiine grafične kartice praktično nobena distribucija ne dela kot treba?
  • Odvisno od tega kaj pomeni "ne dela kot treba"
  • Resno? Kaj jim ni jasno?

    Punca ima Lenovo prenosnik, Geforce Go 7300 in Ubuntu 12.04, ki deluje samo v 2D načinu :(
    In uporablja lastniške driverje. Je možnost, da so odprtokodni trenutno boljši in bi 3D delalo?
  • Največji problem odprtokodnih gonilnikov (govorim za tako ati kot nvidio) - poleg tega da ne deluje vedno 3D - je IMO power management - vsaj ko se gre za prenosnike
  • CrazyLemon je dejal/-a:
    Odvisno od tega kaj pomeni "ne dela kot treba"
    Da dela kot treba, mislim preprosto na to, da ko si inštaliram sistem, si želim normalno delujoče programe in mi ni treba brskati po internetu, kako naj zadevo uredim/popravim in na koncu nič ne rešim.

    Par primerov recimo: videi na youtubu so bili modri, video predvajalnik se sploh ne zažene, zmrzne, se nonstop sesuva... na kratko
  • Katero grafično kartico pa imaš?

    Drugače je pa aroganca nVidie brez primere. Imajo dobre grafične, ampak jih ne maram niti malo ne, ker imajo odnos: "Mi smo oh in sploh, ostalo je pa šoder"
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Sodelavec ima NVidio na prenosniku in ima screen tearing na zunanjem TV-ju.
    Razni V-sync in podobno so popravili stvari na prenosniku na TV-ju pa ne in te težave ima že 2 leti.

    Workaround je skriptica, ki sem mu jo napisal in mu ob zagonu zažene VLC in compiz zamenja z metacity, ko neha gledat film pa spet nazaj, da lahko dela z Unityem (ki mu je sicer všeč).
  • R33D3M33R je dejal/-a:
    Katero grafično kartico pa imaš?

    Drugače je pa aroganca nVidie brez primere. Imajo dobre grafične, ampak jih ne maram niti malo ne, ker imajo odnos: "Mi smo oh in sploh, ostalo je pa šoder"
    Če sprašuješ mene, imam GeForce 8400 GS.

    Ker mi res ni jasno, kaj mojemu računalniku ni všeč, da mi praktično vedno v kakšni distribuciji kaj sračka... V zadnjem letu sem probal okoli 15 ali več različic in sta delovali samo dve kot je treba. To je bil linux mint 12 gnome in zdaj linux mint 13 cinnamon. Sicer sem zdaj preizkusil še xfce različico, ker je že stara kišta in zaenkrat izgleda, da bo tudi v redu.
  • Aha, moder zaslon naj bi bil odpravljen v najnovejših gonilnikih. Glede ostalega pa obstaja zelo velika možnost, da je kartica za v kanto (oz. v pečico). Čisto mogoče je, da se ob namiznih učinkih (KDE, Unity) začne pregrevati v XFCE pa dela kot je treba, ker jih nima.

    Podoben problem sem imel z Geforce 4 Ti 4200. Delovala je le z izbranimi gonilniki tako na Windows kot na Linuxu, računalnik se ni pravilno rebootal in podobne neumnosti. Pred kratkim je med delovanjem ugasnil zaslon, nato pa se ni zbudil pri rebootu. No sem jo zabrisal v koš in se je rešil :)
  • Moder zaslon je bug v flashu. Če izklopiš strojno pospešeni video (desni gumb na filmček->settings....), deluje ok. Nvidia je prva, ki sploh podpira strojno pospešen h264, zato so modri videi le pri nvidii.

    Glede njihovega "oh in sploh" odnosa imajo pa prav. Intel itak sploh nima močnih grafičnih za 3d, gonilniki AMD-jevih so pa vedno bili zanič. Če k nVidii prišteješ še Cudo in vse, kar je storila za GPGPU, imajo vso pravico biti "oh in sploh". Apeliram pa na AMD, naj se že enkrat zmigajo v zadnjih 10 letih in naredijo kaj pametnega, da se bo nVidia začela drugače obnašati. Zaenkrat uporabniki pravzaprav sploh nimamo izbire.
  • V Windows so gonilniki od AMD povsem enakovredni. Miti o tem, da so AMD gonilniki ne vem kako hroščati so navaden FUD, ki ga širijo nVidia fanboyi. Spremljam kup forumov in je vedno: gonilniki to in gonilniki ono, potem pa ugotoviš, da je imela oseba, ki se na glas pritožuje zadnjo AMD/Ati kartico pred petimi leti :rolleyes: .

    V Linuxu so nVidiini gonilniki zelo solidni že v štartu kar pa ne pomeni, da nimajo napak. Imam recimo enega Geforce 6600GT na najnovejših gonilnikih pa imam v levem zgornjem kotu utripajoči črn pravokotnik, ki se ga nikakor ne morem znebiti. Za AMD pa zna trajati, da spravijo ven dobre gonilnike, ampak potem delajo brezhibno. Glede na to, da imajo precej manjši driver team, so kar dobri. Čudi me le, da ga ne razširijo in zaposlijo več ljudi.

    Imam kartico HD 7750 in lahko povem, da je bila pri gonilnikih najtežja namestitev. Vse ostalo je delovalo že v štartu. Odkar so pa izdali 12.6 pa tudi pri namestitvi ni problemov.

    P.S: me pa zanima katera je bila tvoja zadnja AMD/Ati kartica? :P
  • hja za druge AMD/ATI ne vem ampak jaz imam ATI od kar so cirrus logic nehali delati dobre kartice. in zaenkrat ni bilo problemov razen pri eni open source igri, kje so tako ali tako razvijali igro v bistvu samo za nvidio (ker nobena druga kartica ni delala).
    res pa je, da nisem imel vse kartic in da tudi nimam veliko računalnikov, da bi lahko z neko kakovostjo trdil da nobena teh kartic nima težav. ampak kot pravim jaz zaenkrat nisem imel problemov. niti v Linux ne. videl sem jih v linux pri seriji x19... ali nekaj takega. open source driverji pač. lahko da zdaj ni več težav.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.