Dokumentacija Ubuntu zdaj tudi v slovenščini

andrejZ Član Ubuntu.si
uredil/-a 11. November, 2014 v Novice
Prevajalci smo tudi čez poletje pridno delali in rezultati so že tukaj.

Kot prva(!) prevajalska ekipa na svetu smo popolnoma prevedli (in tudi slikovno opremili) Ubuntu Manual, Vodnik Ubuntu, ki je namenjen začetnikom in pokriva:

  1. namestitev Ubuntuja,

  2. predstavitev namizja Unity,

  3. delo z Ubuntujem (kako se povezati z internetom, uporaba spletnega brskalnika, branje/sestavljanje e-pošte, uporaba hipnega sporočanja, mikrobloganje, ogled in urejanje fotografij, urejanje filmov in videov, poslušanje zvoka in glasbe, zapisovanje CD-jev in DVD-jev, delo z dokumenti, Ubuntu One),

  4. strojno opremo

  5. nameščanje/odstranjevanje/posodabljanje programske opreme

  6. napredne teme

  7. odpravljanje težav

  8. kje dobiti več pomoči/izvedeti več.

141 strani dolg vodnik se nanaša na zadnjo stabilno različico Ubuntuja, 12.04 LTS. Dobite ga lahko tukaj. Prevajalci upamo, da vam bo vodnik koristil in olajšal spoznavanje z Ubuntujem in opogumil k prehodu na Ubuntu.

Kljub temu, da smo v prevajanje in izčrpen pregled vložili precej truda, je še vedno mogoče, da se nam je kaj izmuznilo. Poročila o napakah ali nerodno oblikovanih stavkih nam sporočite na forumu.

Prav tako bomo zelo veseli pomoči pri prevajanju prihajajočega Ubuntuja 12.10. Najpomembnejše nize najdete tu. Vsak preveden niz ali poročana napaka je pomemben košček v mozaiku slovenskega Ubuntuja.

Pa veselo branje vodnika!

Ekipa slovenskih Ubuntu prevajalcev

 

 
«1

Komentarji

  • Po dolgih letih končno spet en pameten korak storjen na področju Ubuntuja. Svaka čast prevajalcem. Pohvalno!!!!!!
  • nova_smer Član
    uredil/-a 8. September, 2012
    Super. Bom pogledal malo ta navodila. Ko sem snel zadnjo različico Ubuntuja, sem mislil, da bo šel inštalitat, kot Slobuntu, pa se je zadeva zaustavila v konzolnem načinu, nekaj podobnega, kot cmd.exe v windowsih in potem nisem imel pojma kaj, kam in kako.

    Te raličice ubuntuja gredo malo prehitro naprej. Več koristi bi bilo, če bi se malo več delalo na strojni podpori. Ta LTS verzija je nekaj, kar bi lahko prebilo led v množični uporabi. Toda narest je treba trotluser inštalacijski CD po sistemu slobuntu. Nekdo bo spet rekel, da ima linux (ubuntu) prednosti, da si ga lahko oblikuje vsak po svoje, toda zavedati se je treba, da je 80% uporabnikov računalnika trotluserjev. Takšni potrebujejo inštalacijski CD, ki ga vstavijo, zadeva se sama zinštalira in začnemo uporabljat računalnik. To je prvi pogruntal microsoft in prav zaradi tega največ zaslužil v tej branži. To je edina dolgoročna rešitev za poplavo Ubuntuja med prebivalstvo. Potem pa si lahko izmislite Slobuntu 1, Slobuntu home, Slobuntu Professional itd.

    PS: me je dvakrat vrglo ven (odjavilo) med pisanjem odgovora
  • Poglej si na našem youtube kanalu inštalacijo.. če ta inštalacija ni za "trotluserje" potem res ne vem kaj je :).
    Sicer je tam prikazan postopek tako da sta dve particiji..ampak če želiš samo inštalirat ubuntu čez cel sistem ali pa ob windowsih je stvar dokaj preprosta..
  • Super ste. Hvala za prevod.
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    @nova_smer: vodnik vsebuje tudi navodila za namestitev, mislim da so dokaj razumljiva.

    Mislim, da je včasih pri določenih grafičnih karticah (nekaterih modeli Nvidinih kartic, če se ne motim) prišlo do težav pri zagonu z LiveCD-ja. (Do tega je prišlo zato, ker določene Nvidine kartice (oz odprtokodni gonilniki zanje)
    nimajo 3D podpore, zato Unity 3D ne more delat. V tem primeru bi se moral samodejno zagnat Unity 2D (kar se pa zaradi ne vem katerega razloga ni zgodilo).

    Ker sam take kartice nimam, se nisem podrobno zanimal za rešitev, vendar pa bi se moralo v 12.04 število problematičnih kartic zmanjšati, v 12.10 pa popolnoma izginiti, ker se bo za pospeševanje (če gonilniki za grafično kartico ne bodo delovali) uporabljal CPE. Tako lahko v miru namestiš sistem in nato namestiš gonilnike od NVidie.
  • Mislim, da linux na splošno ni ravno za "troteluserje", ker se prehitro razvija in komaj se uporabnik navadi ene stvari že takoj pride nova precej drugačna...s tega in še katerega drugega razloga linux "nikoli" ne bo plug-n-play in prej ko se boste s tem sprijaznili bolje bo za vas. Če uporabljaš linux je pogoj da obvladaš ukazno vrstico in prebereš na tone dokumentacije. Kateri starejši člvoek ima čas, živce in potrpljenje za to? (mislim na starejše od 50)? Zgrešena logika distribucij, ki želijo biti plug-n-play. Žal je tako v današnjem svetu...."Vse teče, vse se hitro spreminja, kdor lahko temu sledi je ok, kdor pa ne je pa žal prikrajšan..."
  • Za kaj pa starejši od 50 let uporabljajo linux? Srfanje in email.. ter ogled fotografij aja pa da ne pozabim - sudoku.. In da dostopaš do teh programov kaj moraš napisat v terminal? Čisto nič..

    In gospod dugrega je lep primer, kako se vse da in moram reč, da mi je prav lepo videt takega gospoda, ki dejansko ve kaj so gonilniki.
  • sasa Član Ubuntu.si
    ah, ko sem šla na ubuntu, sem bila "troteluser"...pa sem se čisto OK znašla. samo malo sem se morala navaditi, da grem z miško "gor-levo" in ne "dol-levo".
    večino stvari, ki jih potrebujem, pač 2x kliknem. ne uporabljam terminala, razen če je kaj extra...pa še to uporabljam copy-paste. :)
  • http://www.youtube.com/watch?v=ltE_ekc8kE8

    dejstvo je da so starejše osebe "troteluserji". In me prav zanima kolk vaših fotrov pa matk uporablja ubuntu?

    P.S. ...pozabil sem še dodati pa, da znajo tud kak program ki si ga želijo inštalirati ali narediti upgrade ko izide nova izdaja?

    P.S ...brez vaše pomoči seveda :D
  • sasa Član Ubuntu.si
    uredil/-a 9. September, 2012
    no, bodimo realni... večina današnje mladine zna odpret brskalnik za fb, kakšne osnove worda (kazalo je že presežek), mp3ji in kakšen torrent, potem pa se konča.

    ps: sorči CrazyLemon, ker smetimo :D
  • anonimen01 Član
    uredil/-a 9. September, 2012
    no, bodimo realni... večina današnje mladine zna celo zelo dobro programirati in se v aplikacijah znajde precej bolje kot naša generacija, tko, da se zgodba še zdaleč ne konča.

    ps: sorči CrazyLemon, ker nekateri želimo prikazati zgolj realno sliko, kar je za neketere smetenje :D

    P.s ...oziroma izpostabit določen problem. Pa brez zamere!

    ---------
    Zadnjič ti urejam poste.. in vem da sem te večkrat že opozoril glede tega... tko da naslednjič ko nanizaš poste v kratkem času enega za drugim jih bom po vrsti brisal


    Lep pozdrav,

    potrpežljivi administrator
  • Urko je dejal/-a:
    večina današnje mladine zna celo zelo dobro programirati
    Tole niti pod razno ne drži. Dokaz so razni forumi, kjer učenci srednjih računalniških šol in celo fakultet, sprašujejo za pomoč pri domačih nalogah. Če oni nimajo pojma pa jih ta smer zanima (drugače si je ne bi izbrali), kako bodo potem imeli pojma drugi? :)

    Je pa res, da se dobro znajdejo v programih in igrah. To je pa tudi to :D
  • Urko ..tvoj link mi samo še potrdi tisto kar sem že prej napisal.. gospod je takoj najdu kaj je za internet in kaj je za word..v sekundi (poglej si mal koliko časa se heca z win8 ;))
    Da ne omenim tega da je takoj odkril možnost uporabe več namizij :)

    Govoriš o upgradeu.. haha.. se stavim da 95% "trotluserjev" na windowsu sploh ne klikne na gumb "check for upgrade" in upgradejo SAMO če jih program sam na to opozori :)

    In res ne vem kako ti to mladino poznaš.. ampak tisto ki jaz poznam vejo da obstajajo torrenti ter da je FB zakon :)
  • Aha,torej še vedno zagovarjate, da je Ubuntu plug'n'play sistem. Kaj pa recimo v primeru sesutja in ko grafični način ni več možen in ti ostane samo tekstovni način upravljanja Ubuntuja, je pa to edini računalnik, ki ga imaš v hiši? A se bo potem ta stric iz videa, ki sem ga nalimal tud še tko fino znajdu? A go znal nazaj vzpostavit sistem, da bo spet delal tako kot prej? ...in če je Ubuntu plug'n'play zakaj pol še vedno več kot pol proizvajalcev strojne opreme še vedno ne dela odprtokodnih gonilnikov za njihove naprave? In zakaj uporablja še vedno mislim, da 13 let staro, spisano kodo za grafični server (Xorg)?


    Citiram: CrazyLemon: Govoriš o upgradeu.. haha.. se stavim da 95% "trotluserjev" na windowsu sploh ne klikne na gumb "check for upgrade" in upgradejo SAMO če jih program sam na to opozori

    Tudi Ubuntu te sam opozori ko so na razpolago posodobitve (upgrade), a ni to nekam podobno Windowsom? In me zanima kako bi ta stric znal sam ročno v ukazni vrstici sploh kaj posodobit? A ni "I wanna be plug'n'play" to kar Windowsi uporabljajo že več kot 20 let?

    Pa ne me narobe razumet, nisem pristaš Microsofta ali WIndowsow ampak bodimo realni, prej se bo en mulc ko nima pojma naučil simpl Os kot so WIndowsi naložit kot pa Ubuntu, če pa že, bo imel pa vsaj več problemov pri nastavitvah po naložitvi....

    Kar me najbolj moti je to, da na tem forumu sam par ljudi, ki res obvlada Linux in so tiho in se smejejo, ostali pa sam kopirate in se ven mečete, kolk je Ubuntu "oh in sploh pa pojma," nimate kaj je sploh linux. Pa Bog ne daj da bo kdo kej reku čez Ubuntu je takoj cela štala...
  • sasa Član Ubuntu.si
    Jah, ko so se meni sesuli Windowsi, sem nesla škatlo na servis in bila par dni brez računalnika oz. kasneje sem imela še starega za rezervo. Pač še 1x ti naložijo celoten sistem, ti pa poveš, kaj bi rad (mape), da ti skopirajo na "frišno" nameščen sistem. To so pač klasični uporabniki.
    Poznam pa veliko ljudi, ki imajo spodaj-desno miljontavžent ikonc za update&upgrade.

    Uporabnik, ki potrebuje le brskalnik in "nekaj za pisat", mu je terminal španska vas...in mogoče je tako tudi prav :) Ne živet v neki iluziji, da troteluserji počnejo bogvekaj za računalnikom, če odštejejmo dvojni/enojni klik, kakšen Enter, Next, OK in Cancel.
    Današnji uporabniki s(m)o pač navajeni na klikanje in veliko distribucij je temu prilagojenih.
    Meni osebno je pa lažje namestiti Ubuntu kot Windows7, ker imam občutek, da pri Ubuntu lahko še pravočasno prekinem. Mogoče me tisti blue/blackscreen dela panično :P
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Tudi jaz se ne bi strinjal z oceno, da je mladina bistveno bolj računalniško pismena kot starejši.
    Vsekakor znajo precej boljše / hitreje tipkati in klikati (praksa pač), tudi večji delež študira računalništvo/programiranje, da bi pa bila mladina na splošno superiorna starejšim, pa močno dvomim. (imam kar nekaj osebnih anekdot od oseb, ki so dvokliknile na ikono za printat in se potem čudile zakaj vedno 2x printa, do oseb, ki so bile prepričane, da imajo virus, ker je bila računalniška ura eno uro nazaj, večina jih ne ve kaj so to slogi v wordu ... - pri čemer so to vse osebe do 25 let, ki so napisale vsaj par seminarskih in podobnih stvari v srednji šoli in na faksu v prostem času pa računalnik uporabljajo za novice/FB/torrent/filmi/muzka).

    Če kaj, je Ubuntu BOLJ primeren za starejše osebe. Njim tisto namestiš (al pa majo že nameščeno) in potem lepo srfajo po netu in to je to. Večinoma od prej nimajo izkušenj z Windowsi (in predsodkov) od tam.
    Kakšno leto nazaj smo dobili na ubuntu.si mail od enega starejšega gospoda (mislim, da 73 let), ki je bil na operaciji kolka in je ležal v bolnici in si je kupil 11,6 inčni netbook z Ubuntujem.
    Pohvalil je sistem in njegovo uporabnost, zanimalo pa ga je kako namestiti Skype (treba je bilo omogočiti Partner repositorije, v tej različici Ubuntuja to že sam naredi, če se ne motim) in Thunderbird (takrat je bil še Evolution) privzet. To smo mu povedal in gospod lepo veselo naprej uporablja.
    Starejši točno to delajo. Dobijo in uporabljajo (za tisto kar rabijo). Ne nameščajo conky script. Lahko živijo npr. z gimp 2.6, ker sploh ne vejo, da je zunaj gimp 2.8.
    Lepo uporabljajo in če je sistem na začetku dela, bo delal tudi naprej. Sam od sebe se ne bo pokvaril oni ga pa tudi ne bodo.

    Največ težav imajo IMO ravno tisti 12-20 let, ki so še v začetni fazi velikega navdušenja in berejo bloge in forume potem pa vidijo da je izšla nova različica programa X in dodajo ppa XY. Potem preberejo en članek o 3D učinkih in namestijo compizconfig settings manager in vse preštelajo po svoje, namestijo Ubuntu Tweak in brišejo/spreminjajo malo po občutku (ne da bi seveda vedeli kaj počenjajo. Na splošno mislijo, da so znalci, ker znajo 3 vrstice prilepit v terminal in so zdaj "leet hackerji"), namestijo bleeding edge kernel, ker ima ful dobro funkcijo, ki jo nujno potrebujejo (podoben trend opažam pri nekaterih windows uporabnikih, ki morajo NUJNO met Word 2010 professional (piratski), ker so z Office 2007 strahotno manj učinkoviti. Seveda jih potem vprašam kaj je novega v 2010 pa mi rečejo "lepše ikone pa vmesnik so spimpali", pri čemer na dodatno vprašanje kaj je "spimpano" ne znajo odgovoriti).
    Pomembna razlika je v tem, da so komercialni produkti (ko je na voljo nova različica) vsaj v principu stabilni, razni X.org edgers in podobni paketi ( ki jih nujno potrebujejo da lahko igrajo 3D špile iz Win sveta) resnično bleeding (včasih krvaviš pri uporabi).
    No in potem so težave :).

    Jaz sem imel primer enega uporabnika, ki je imel 10 težav z Ubuntujem (3d učinki niso delal, predvajalnik glasbe se je sesuval, VNC ni delal, dodatne tipke na prenosniku niso delale, itd.. ). Sem mu ustvaril nov profil in je 9 od 10 težav izginilo (pa še 10 smo potem hitro odpravili).
    Skratka IMO je Ubutnu bolj primeren za starejše kot mladino.
  • Urko ker drugega kot trollat ne znaš... in predstavljaš argumente ki to niso, bomo od sedaj naprej ostali pri dokumentaciji Ubuntu vsake post, ki ne v zvezi s tem pa bom zbrisal..

    LP
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    IMO kdor za namestit Windows zna namestit tudi Ubuntu. Če pa tega ne zna, je najmanj funkcionalno nepismen.

    Lahko si prebereš poglavje namestitev v vodniku in boš videl, da ni noben bav bav. Če se pa nekaj usuje, ker ni podprto, potem pa namestitev odsvetujem ;).
    Take strojne opreme je čedalje manj in velika večina uporabnikov teh težav nima. Z Ubuntujem 12.10 pa boš v primeru, da ti grafična kartica ne dela itak imel pospeševanje s procesorjem, torej grafičnega sesuvanja tudi v tem primeru ne bi smelo biti (verjamem pa da bodo ostali še kakšni robni primeri, kjer se bo to dogajalo).

    "Kar me najbolj moti je to, da na tem forumu sam par ljudi, ki res obvlada Linux in so tiho in se smejejo, ostali pa sam kopirate in se ven mečete, kolk je Ubuntu "oh in sploh pa pojma," nimate kaj je sploh linux. Pa Bog ne daj da bo kdo kej reku čez Ubuntu je takoj cela štala..."

    Lahko popravim?.


    "Kar me najbolj moti je to, da na tem forumu sam par ljudi, ki res obvlada Windows in so tiho in se smejejo, ostali pa sam kopirate in se ven mečete, kolk je Windows "oh in sploh pa pojma," nimate kaj je sploh Windows. Pa Bog ne daj da bo kdo kej reku čez Windows je takoj cela štala..."

    Koliko ljudi pa "ve" kaj je Windows in "obvlada" kaj Windows?.
    Ravno to je cela poanta Ubuntuja, da ti NI treba vedeti kaj je Linux, da ga uporabljaš. Saj tudi večina ljudi ne ve kako deluje toplotni stroj pa se veselo vozijo z avtomobili. Obstajajo celo taki, ki bi imeli še z zimskimi verigami težave, kaj šele da bi motor tunali al pa menjalnik nastavljali, si moreš misliti? ;)
  • Po večini se strinjam s tem kar je napisal Andrej razen v zadnjih vrsticah..."Ravno to je cela poanta Ubuntuja, da ti NI treba vedeti kaj je Linux, da ga uporabljaš. Saj tudi večina ljudi ne ve kako deluje toplotni stroj pa se veselo vozijo z avtomobili. Obstajajo celo taki, ki bi imeli še z zimskimi verigami težave, kaj šele da bi motor tunali al pa menjalnik nastavljali, si moreš misliti? "
    Na tem mestu sem mnenja, da je za upravljanje linuxa pa žal potrebno obvladat ukazno vrstico in poznat sistem kako deluje itd. Kajti v nasprotnem primeru to potem ni več linux ampak linux postane Windows. Bistvo linuxa je ravno dostop do vsek procesov, ki se odvijajo v sistemu in možnosti, da vsak proces posebaj lahko ročno nastavljaš in spreminjaš.Zato se temu reče odprta koda "Baje". In kako boš potem servisiral sistem in ga nastavljal če ga "recimo" ne rabiš poznat, da bi ga uporabljal?. In ne mi govort, da katerikoli uporabnik Ubuntuja ali katerekoli druge linux distribucije, prej kot slej ne bo naleten na težavo, ki jo bo moral sam ročno odpraviti v ukazni vrstici. To se lahko zgodi komurkoli in v tem je prednost Windowsow. Preseneča me, da kot linux uporabniki pljuvate čez Windows ipd., a razvoj Ubuntuja gre ravno v to smer. Koncept opensourca in closedsourca je kot dan in noč in tega ne morete/mo enačit in iti po sledeh oprecaijskih sistemov ki so zaprtega tipa. To že ves čas želim izpostaviti, a me očitno noben ne razume, zato se sprašujem kakšni linuxači potem sploh ste? A si nikoli ni noben pogledal kako predavanje od Richarda Stallmana al ise vsaj poglobil v filozofijo linuxa še z druge plati kot samo iz tehnične ipd.? Ubuntu trenutno visko leta, a sem mnenja, da bo kmalu nizko padel. Žal.
    kar se pa tiče strpnosti na tem kanalu pa sem tudi precej razočaran. Edini ki je res strpen je AndrejZ, človek s katerim se lahko normalno pogovoriš, da o izjavah CrazyLemona raje nebi. Sploh me pa žalosti pa dejstvo, da ko želim kaj vprašati na chatu glede problema na z Ubuntujem, je vse tiho ali pa se oglasi kaka prepotentna oseba, ki začne stresat svoje furstracije namesto, da bi pomagala. Redko kdaj se kdo najde, da je propravljen pomagat. To vse me spominja na microsoftove IT-jevce. "Če nisi kao naš si pa proti nam". In kaj mi potem preostane, kot drugega da googlam. Zakaj imamo pol sploh ubuntu-si chat? Ne rečem, da se kdaj kdo poheca na njem kar je dobrodošlo sam ne mi pa pametovat in se duvat kaj si in kaj nisi, raje pomagaj! Pa bognedaj, da bi kdo kaj reku čez Ubutnu. Ni hujšega kot to.
    Seveda pa obstajajo tud izjeme in niso vsi slabi na tem forumu,chatih ipd. in ne mislit, da mečev vse v isti koš!
  • Bravo ekipa. Sem zelo vesel, da imamo tako dejavno in sposobno ubuntu comjuniti :)
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.