[12.04] Težava s KDE posodobitvami

Wega Član
uredil/-a 23. May, 2012 v Programi
Po prevzetem in GNOME namizju sem preizkusil še KDE namizje in me zanima, v če se tudi drugod pojavlja napaka pri posodabljanju sistema.

Ko se pojavi obvestilo, da so na voljo posodobitve in klikneš na ikonico v spodnjem pladnju se ne pojavi klasično okno s posodobitvami ampak le tanka bela črtica na levi strani ekrana. Če jo primeš in prestaviš se pojavi črn pravokotnik preko namizja (včasih razpotegnjen levo in desno kot trak), v pladnju pa obstaja "obvestilo" da je program odprt in možnosti, da ga razpneš, skrčiš, zapreš ipd. Če ga razpneš si rahlo nasrkal, saj imaš črn ekran in klikaš na slepo, če ga minimaliziraš je pač v pultu in se ne dogaja nič. Kot zanimivost še, da če črn kvadratek "primeš" postane polprozoren, kot je sicer v navadi z okni v KDE namizju.

PS, če bi še kdo malo pogledal težavo z ant+ bi bil zelo vesel.

Komentarji

  • Wega je dejal/-a:
    Po prevzetem in GNOME namizju sem preizkusil še KDE namizje in me zanima, v če se tudi drugod pojavlja napaka pri posodabljanju sistema.
    aha to imam jaz tudi neko obvestilo. verjetno gre tu za tisto rumeno žarnico? meni poleg tega kar naprej govori da ne najde outboxa in podobne bedarije. hkrati pa da so na voljo "software upgrade". ampak ne vem zakaj to pravi, saj je sistem posodobljen. sploh ne vem zakaj je ta javljalnik na namizju...
    če ga dvakrat kliknem se mi zgodi enako - črn trak čez cel ekran, ki ga sice lahko zaprem z desnim klikom na spodnji "panel" (ne vem kako se reče v slovenki verziji) in potem izberem zapri.

    v glavnem da skrajšam - ikona za posodobitve programov je dejansko tista ki malo spominja na nek zobnik. ko jo dvoklikneš se zažene Muon, kjer se potem posodobitve tudi opravijo. in ko se opravijo ta ikona izgine. medtem ko tista žarnica navadno še vedno gori in sporoča da so na voljo nadgradnje za software.
  • Ja res je, rumena žarnica. Me je software upgrade zavedel. Skratka, mogoče je kaj z Ubuntu one v zvezi, sem nekje bral da je (vsaj v 11.09) slabše podprt.
  • Muon je še globoko v razvoju in so takšne napake pričakovane. Poročajta o hrošču na Launchpadu.
  • gregor3000 Član
    uredil/-a 24. May, 2012
    Ni problem Ubuntu one (ja so res neke težave z njim) pa tudi Muon ni problem in je vsaj zaenkrat zelo stabilen.
    Težava je KDE system notifier ali nek notification assistant. po mojem je to KDE problem. jim že težim na forumu, samo zdaj nisem mel časa kak teden. imam pa namen posneti s screencasterjem problem in ga objaviti ali prijaviti kot hrošč na KDE in Kubuntu. možno je da so ga slabo integrirali na Kubuntu. "Problem" pri KDE je ker je precej applikacij narejeno tako da so med sabo zelo povezane. če eno izklopiš se takoj začne bunit. kar po mojem ni prav, saj če nekdo ne želi določene funkcije oz. ne uporablja določenega programa bi moral imeti možnost izklopa (oz možnost, da odstrani program), brez da sistem pri tem zganja neko paniko. jaz pač ne uporabljam Kmail, ker imam na vseh računalnikih nameščen TB in TB dodatek za koledar. kmail je pa seveda integriran s KDE koledarjem in če ga odstraniš potem KDE koledar nima povezav in ga zagrabi panika.

    kot že rečeno posodobitve dejansko javi preko ikone ki izgleda podobno kot zobnik. ta tudi zažene Muon ob dvokliku. posodobitev bi se potem morala zaklućiti uspešno.
    če pa Muon povzroča kakšne težave pa se lahko seveda posodobitev opravi v konzoli z ukazoma:
    sudo apt-get update
    sudo apt-get upgrade
  • No, nekem forumu (eh, nekem, na kubuntu forumih seveda) sem našel tole
    Gre zato da odstraniš flashplugin-installer, pravzaprav odstraniš datoteko /var/lib/update-notifier/user.d/data-downloads-failed, če sem prav razumel. No glede na to, da se meni lučka ne javlja več sem razumel še kar prav ;)
  • hmm ... če vejo kje je problem in kako se ga reši potem ga pa naj rešijo ne pa da se neki hacki delajo...
  • Jaz imam težavo , ko se mi mi je posodobil KDE iz 4.9 na 4.9.1 , uporabljam Kubuntu 12.04 (kernel 3.2.0-31) , se mi pri vsaki prijavi pokaže napaka da se je sesul plasma-desktop , pri 4.9 tega ni bilo , se da kako starejšo verzijo KDE nazaj namestiti.

    hvala za odgovor
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Grafično to lahko najlažje storiš s programom Synaptic.

    Lepa navodila (v angleščini s slikicami) so tukaj - http://www.howtogeek.com/117929/how-to-downgrade-packages-on-ubuntu/

    Če česa ne razumeš pa kar vprašaj.
  • Meni se je KDE sesuval zaradi programa plasma-widget-networkmanagement. Odstrani ga.

    Ob prijavi pa lahko tudi označiš, da se namesto zadnje shranjene seje napravi nova sveža seja.
  • damirB Član
    uredil/-a 6. October, 2012
    Sem naredil novega uporabnika , tam mi se plasma-desktop ne sesuva.
    Sem našel kjer se vklapljajo programi , da se naložijo pri zagonu , vmes je tudi plasma-desktop , pri now uporabniku tega ni za vklopiti.

    Je možno da se pod home/ime_uporabnika/.kde , direrktorij .kde preimenuje ali odstrani , da se KDE nastavitve nanovo vspostavijo ali bi bile kakšne težave pri ponovnem zagonu , da se KDE ne naloži.



    Sem zdaj odstranil kjde , ter se nanovo prijavil , tako da zdaj ne javlja več napake za plasma-desktop , občasno javi na nepomuk... .
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Če v mapi novega uporabnika težav ni, potem je zelo verjetno težava v nekaterih tvojih nastavitvah.

    Kot vidim si z odstranitvijo mape .kde že deloma odpravil težave. Del nastavitev se skriva tudi v mapi. config. Morda poskusi preimenovati tudi to mapo.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.