Ukazi v terminalu (G+ Hangout)

sasa Član Ubuntu.si
uredil/-a 11. November, 2014 v Novice
Lep pozdrav!

Tokrat bo Google+ Hangout tematski. Dražen aka CrazyLemon nam bo pokazal uporabne ukaze v terminalu.

Vidimo se v četrtek, 4. oktobra, ob 20h!

 

Za tiste, ki se nam boste pridružili prvič in vam je Hangout še neznanka, si oglejte tale vodnik.

 

 

Komentarji

  • Crazy a nisi še ne dolgo nazaj v nekih postih zatrjeval da ubuntu ne potrebuje ukazne vrstice? Čemu torej potreba po uporabi in učenju uporabnikov ubuntuja ukaznih vrstic v terminalu? A ni "kao" ubuntu za "troteluserje"? A niso zate "kao" ukazne vrstice nepotrebne in je čist vseeno če jih ni?
  • sasa Član Ubuntu.si
    hej urko! long time no see! WB! :D
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Uporabnik v Ubuntuju ne potrebuje ukazne vrstice za nameščanje programov, srfanje po netu, ogled filmov in podobno, vendar pa je lahko ukazna vrstica za nekatere stvari zelo uporabna (na primer preimenovanje ali sprememba velikosti vseh 500 fotografij v mapi) ali pa je hitrejša (dosti hitreje je recimo napisati sudo apt-get install openshoot kot klikniti na ikono za programsko središče, čakat, da se naloži, iskat openshot, nato pa kliknit namesti).
    Tudi za razreševanje težav je terminal pogosto uporabnejši. Sicer pa je to za tistega, ki ga stvar zanima.
  • V vaših preteklih postih o uporabnosti ukazne vrstice je bilo zaznati drugače. Sicer ne vem točno za kaj se je šlo, niti ne najdem več tistih postov,niti ne poznam modela, ki je izpostavil problem le tega, da bi ga lahko citiral. Se mi je pa vtisnilo v spomin Crazyov odgovor nekje, "češ, da ukazne vrstice linux sploh ne potrebuje itd.. ter, da je Ubuntu sistem za troteuserje če sem prav razumel". Kot dolgoletni uporabnik ubuntuja se s tovrstnimi trditvami ne strinjam, ker menim, da je poznavanje ukazne vrstice osnova. Tudi sam sem imel zaradi nepoznavanja ukazov v terminalu v preteklosti precejšnje probleme, dokler se jih nisem naučil in začel razumeti, kako sistem sploh deluje. Sem sem se prijavil iz radovednosti, ker me je zanimala slovenska ubuntu scena, sam namreč izhajam iz mednarodnega, oz svetovnega ubuntu kanala.
    Ne zdi se mi pa fer da udrihate po nekom, ki je želel, ali celo povedal ravno to, kar je zgoraj napisal Andrej. Očitno pri določenih uporabniki, administratorjih,prevajalcih ipd, na tem forumu veljajo dvoja merila. Kar povejo oni drži za sveto in neizpodbitno, čim kdo razmišlja drugače, izven njihovih okvirov pa je takoj očrnjen. To se mi zdi žalostno glede na to, da je slo ubuntu skupnost tako majha, a se še kljub temu ne znate zmenit.
    Mar ni linux namenjem ljudem, ki radi raziskujejo svet računalništva, vsem tehnološkim zanesnjakom, ljudem, ki bi radi bili svobodni v svetu računalništva, ne pa da jih v uporabo silijo velike korporacije, ki jim zapirajo znanje, pogled in možnost soustvarjanja programske opreme, kreativnosti itd.?
    Iz tega sem mnenaj, da linux nujno potrebuje ukazno vrstico, kajti ravno ukazna vrstica pomeni "svobodo" saj samo znotraj nje lahko upravljaš sistem do potankosti, ga nadgrajuješ, programiraš itd. Zožiti to na zgolj en klik ali celo odpraviti ukaze pa je v popolnem nasprotju z filozofijo odprte kode!

    P.S. saj še windowsi vsebujejo comman line pa so popolnoma plug'n play sistem. Samo toliko v razmislek.

    LP.
  • 1. Ne mislim brat kaj si napisal

    2. Glede na to da VEM da si nekdanji Urko sedanji anonimen01 ter Sqee in glede na to da je Sqee račun registriran že davnega novembra 2011 - kar pomeni, da si imel dejavna dva računa v določenem obdobju, ti bom z veliko žalostjo v očeh bannal ta (Sqee) račun v skladu z 9. pravilom Pravilnika foruma.

    9. Več identitet: Dovoljeno vam je odpreti samo en uporabniški račun. Če bi radi zamenjali uporabniško ime, pišite upravniku. V primeru, da bo ugotovljeno, da nekdo uporablja več računov oz. objavlja pod različnimi imeni, bo brez opozorila izobčen.
    Pa lep večer ti želim
  • sasa Član Ubuntu.si
    uredil/-a 3. October, 2012
    Dragi Urko,

    CrazyLemon-a sem sama prosila, če bi imel na Hangout-u ukaze v terminalu, ker je že kar nekaj mesecev nazaj na našem prevajalskem chatu neka "mladež" želela kaj več izvedeti o ukazih.
    Terminal pač ni ravno nujen za povprečnega uporabnika, včasih pa pride prav.

    PS: morala bi napisati ex Urko :)
  • Pa o kom vi tu govorite?

    Očitek je res imel veliko luknjo v logiki, ampak reakcija je pa čisto pod nivojem.
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Dragi Urko/Squee!

    Po pisanju sodeč sta zelo verjetno isti osebi (če pa ne, pa razmišljata popolnoma enako, torej to velja za oba).

    Zelo na kratko:

    Glede uporabe terminala si oglej moj zgornji prispevek glede ostalega pa:
    forum/stran Ubuntu.si je namenjena predvsem:
    * pomoči drugim uporabnikom Ubuntuja
    * promociji in razširjanju Ubuntuja (in drugih povezanih odprtokodnih rešitev)

    Večina tvojega pisanja (tudi pod vzdevkom anonimen01) ni bila ne prvo, ne drugo.
    Od filozolfskih debat kaj bi bilo boljše ali slabše (terminal ali ne, naj uporabniki poznajo filozofijo al ne) imamo samo zasmeten forum.
    Tudi če bi ti uspel prepričati mene v svoj prav, ali pa ti mene v svoj prav (pri čemer mimogrede mislim, da piševa dokaj podobne stvari, le da ti pišeš na način, ki ga jaz malce težje razumem (mimogrede, zdi se mi rahlo zmeden in občasno v nasprotju sam s sabo), to ne bo spremenilo popolnoma ničesar.

    Predlagam, da namesto prerekanja na forumu energijo usmeriš v kaj koristnega kot na primer:
    > pomagaj komu na forumu ali kje drugod
    > konstruktivno prispevaj kaj k temu, da se vse te stvari, ki te pri ubuntuju motijo, spremenijo (npr. če misliš, da je zelo pomembno, da so uporabniki seznanjeni s filozofijami in idejami odprte kode, lahko napišeš kakšno stran na to temo in če bo kakovostno napisana, jo bomo vključili na to stran in morda jo bo kdo prebral). Seveda lahko prispevaš k razvoju sistema Ubuntu. Že čez dober mesec bo razvojna konferenca, kjer lahko oddaljeno sodeluješ preko IRC-a in poveš svoje mnenje ali pa še bolje morda tudi kaj NAREDIŠ v tej smeri.

    Če meniš, da ima Ubuntu preveč pomanjkljivosti in napak, je rešitev zelo enostavna. Prenehaj ga uporabljati.

    Morda se ti zdi, da kdo tvojega mnenja ne jemlje dovolj resno. Na Ubuntu.si smo vedno pripravljeni pomagati ljudem, ki imajo težave z Ubuntujem. Ljudi, ki se pritožujejo zato, da se lahko pritožujejo, sploh takšnih, ki poleg pritoževanja niso pripravljeni narediti prav ničesar, da bi se stanje izboljšalo, smo se že naposlušali. Zato ti predlagam, da narediš tudi kaj konstruktivnega in "ugled" ti bo zagotovo zrasel. Malce bi ti pomagala tudi sprememba tona pisanja, saj je le-ta pogosto izrazito napadalen.

    Drznim si reči, da se mi (ne vem koga natanko sploh misliš kot skupnost) kar dobro zmenimo in CrazyLemona pri blokadi računa popolnoma podpiram.

    Spoštovanje pravil pa ni pod nivojem ampak je edino pravilno in pohvalno!

    Pa lep večer :)
  • Zaradi tehničnih težav je kar Jaka K. aka Lynx poučil vse terminala željne ljudi o ukazih..

    Več pa lahko zveste na njegovi spletni strani http://lynxlynx.info/wiki/doku.php?id=prakticnibash

    Hvala Jaki ter vsem prisotnim.

    Lp
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.