Izšel je Ubuntu 12.10

CrazyLemon Skrbnik
uredil/-a 11. November, 2014 v Novice
Zakorakali smo v mesec oktober in čas je za novo različico Ubuntuja. Tokrat smo pri številki 12.10 oziroma razvojnem imenu Quantal Quetzal.

Pri Canonicalu so tokrat pripravili kar nekaj sprememb. Najbolj vidne so spremembe okrog Unitya.
Dom pregledne plošče sedaj omogoča predogled od slik do recimo lastnosti map ter namestitve programov neposredno iz pregledne plošče, kar je zelo priročno.
Predogled

Predogled sprožimo z desnim klikom na sliko, mapo, video, glasbo, program itn. Za povratek na predhodni zaslon pa pritisnemo tipko Esc.

Druga večja novost in tudi kontroverznejša novost je t.i. prikaz Amazonovih artiklov med iskanjem v pregledni plošči. Ta nam ob iskanju želenega programa/datoteke/karkoli pač vrne rezultate tudi iz Amazonove trgovine.
To nadležno dejanje (za tiste, ki nismo obsedeni z Amazon trgovino) lahko izključimo pod nastavitvami Zasebnosti.
Rezultati iskanja

Ubuntu 12.10 vsebuje tudi novo lečo za fotografije, ki lahko išče  fotografije na trdem disku in storitvah Picasa in Flickr. V zgornjem pultu so pridobili nekaj slikovnih pik tako, da so dva menija - uporabniškega ter sistemskega združili v enega samega.

Nekaj novosti je vidnih tudi ob samem zagonu Ubuntuja. V Ubuntu se je sedaj mogoče prijaviti preko oddaljene seje iz prijavnega zaslona - torej za prijavo v oddaljeno sejo prijava v krajevni sistem Ubuntu ni več zahtevana. Gesla za oddaljeno prijavo lahko shranimo v Ubuntu One, kar je zelo priročno, če imamo veliko oddaljenih računov.

Druge pomembne novosti:

  • Linux jedro 3.5

  • Python 3

  • Nautilus 3.4 (in ne najnovejši 3.6)

  • Zagon spletni aplikacij z namizja - klik za ogled na youtubuu  (primer spletnih aplikacij sta ikoni Amazon ter Ubuntu One Music)

  • spletni računi

  • posodobljen Ubuntu One

  • nič več Unity 2D - privzeto je v uporabi 3D (če gonilniki za grafično kartico 3D pospeševanja ne omogočajo, bo to izvedeno s centralnim procesorjem. To naj bi rešilo preostale težave z nedelujočim Unity-em zaradi gonilnikov). 

  • preoblikovan meni sporočanja

  • ob namestitvi lahko izberemo LVM ali pa šifriramo naš razdelek

  • ni več možno zapeči CD-ja zaradi povečanja velikosti slike .iso

  • Firefox in Thunderbird 16

  • LibreOffice 3.6.1

  • ter seveda drugi posodobljeni programi v programskem središču. Ena od večjih novosti je Gimp 2.8.

Več o spremembah si lahko preberete na povezavi.

Ubuntu je tako kot že nekaj izdaj zaporedoma tudi tokrat po zaslugi prostovoljcev prevajalcev na voljo v slovenščini. Če opazite napake ali pomanjkljivosti v prevodih, jih prosimo poročajte, seveda pa nas ne bo motilo, če se prevajalski skupini pridružite. :)

Ubuntu pa prejmete tako, da obiščete našo stran Povezave ter izberete želeno kopijo. Zaradi velikih obremenitev strežnikov v času izida Ubuntuja priporočamo prenos prek protokola Bittorrent.

Seveda pa se razvoj Ubuntuja nikoli ne ustavi, saj je že znano kodno ime za naslednjo različico Ubuntuja, 13.04, ki izide aprila 2013, Raring Ringtail.

 

Komentarji

  • Roberthr Član
    uredil/-a 5. November, 2012
    In prvi vtisi niso ravno vzpodbudni :-(

    Nautilus ima hude težave pri prikazovanju napredka prenašanja datotek, če klikneš na preskoči (že kopirane datoteke). Hkrati se zelo rad razsuje. Dovolj je že če označiš več datotek ali map.

    Od kod jim jedro 3.5, ki ima na kernel.org oznako EOL (end of life)?

    Ni Radeon/ATI 3D gonilnikov
    BUG: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/fglrx-installer-updates/+bug/1069199

    Ubuntu One se je ob prvi prijavi razsul že v 12.04, sedaj se pa samo še dela, da nekaj dela dokler ga ne prekineš.

    Ročno nameščanje tiskalnika (če ga ne najde sam) ni mogoče zaključiti saj v zadnjem koraku klik na "Naprej" ne naredi nič.

    To je samo nekaj težav po 3 urni uporabi. Verjamem, da bodo težave odpravljene, če pa ima kdo namen hiteti z namestitvijo, naj raje malo počaka :-)
  • Tudi jaz imam nekaj težav(ic) z novim Ubuntu 12.10.
    Namreč ko hočem dodati račun Facebook ali pa Twitter, se mi prikaže prijavno okno in moram vpisati geslo.
    Tudi ko sem poskusil nekaj nastavit na Ubuntu one, mi je vrglo nazaj v prijavno okno.
    Pa vmes javlja kake napake in sprašuje, ali naj pošlje dalje to napako. Upam da je to samo začasno oz. bo odpravljeno z update-i.
  • Maranello, to k kar naprej stoka če pošlje report je že v 12.04. Je pa zelo tečno in moteče, se pa k sreči da izklopit. Odpri terminal in vpiši gksu gedit /etc/default/apport nato v tem fajlu popravi enabled=1 v enabled=0 in shrani ter zapri. Po ponovnem zagonu ne bo več toliko težilo :-)
  • Da nadaljujem. Program za izdelavo zagonskih USB ključev je pokvarjen in se razsuje tik pred zaključkom.
    BUG: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/usb-creator/+bug/1070699
    Kako narediti zagonski USB ključek na drug način: https://sites.google.com/site/lightrush/random-1/howtoworkaroundthestartupdiskcreatorcrashonubuntu1210
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.