izginotje podatkov v LibreOffice datoteki

pazko Član
uredil/-a 24. September, 2012 v Programi
Danes sem opazil, da je pravzaprav izginila celotna seminarska napisana Z LibreOffice Writer ( nazadnje sredi julija 2012). Ko odprem navedeno datoteko ki ima 0 bajtov podatkov, najprej zahteva neke ASCII filtre in neko Unicode, nato pa se mi pokaže vsebina, ki ima 1 stran brez kakršnega koli znaka ali črke. Ne vem kaj se je zgodilo, zadeva pa je zaskrbljujoča zaradi (ne)varnosti uporabe samega LibreOffica; Tudi Libreoffice 3.3.4 (v Winodwsu 7) in AbiWord datoteko zaznata kot prazno: Ali je še kaka rešitev ali pa ja datoteka za vedno izpuhtela? Ko odprem programsko središče, mi napiše (Programsko središče se je nepričakovano zaprlo (no na srečo se ne , ampak napis vseeno ne sodi tja,)
Nekdo mi je iz neke družbene spletne strani Zorphia ukradel geslo za gmail in se dvakrat logiral nanj. Drugić me je vprašalo ali nimam inštaliranega antivirusnega programa. Mejle sem odpiral v ubuntu. Moral sem spremeniti geslo da se mi to ne dogaja več- očitno Clam tk deluje samo za preglede datotek, samo brskanje po spletu pa z linuxom očitno ni varno. Tudi če zaideš na nevarnejše strani jo v ubuntu blokira samo firefox, ne pa tudi clam TK. V windowsih sumljivo stran blokira antivirus& antispyware program. O težavah glede wineja sem že pisal. Tudi pri aplikacijah , ki jih uspešno zažene se pojavijo težave z zvokom (hreščanje in izginotje). Odprtje ppt datotek predstavlja za ubuntu pravi napor saj procesor nabije na 100% aktivnost, datoteka za trenutek postane siva , težave so tudi pri zaprtju: Uporabljam ubuntu 12.04 32 bit. V 64 bitnem sem imeu težave pri namestitvi octoshape. V programskem središču so izginile nekateri uporabni pisarniški programi (npr, KOffice). .

Nedvomno je ubuntu grafično prijetnejši in hitrejše od windowsov; vse navedene pomankljivosti pa mečejo sence dvoma o varnosti in koristnosti nadaljnje uporabe. Vh in lp!

Komentarji

  • sasa Član Ubuntu.si
    uredil/-a 24. September, 2012
    Živjo!

    Si sproti shranjeval dokument oziroma imaš "naštimano" samodejno shranjevanje? In... ali se je dokument dejansko dokončno shranil, ko si ugasnil računalnik? Si sedaj ob vsem odpiranju 0 kb datoteke zadevo shranil in jo na nek način "prepisal"?

    0 kb ne kaže nič kaj dobrega. Obstaja sicer možnost, da se drobci dokumenta nahajajo v temp ali backup datotekah libreoffica. Odpri libreofice in potem Orodja-možnosti-libreoffice-poti. Tu boš našel, kam libreoffice te stvari shranjuje. Poglej, če bo v teh mapah kaj koristnega. Naj te opozorim, da bo imela datoteka .tmp končnico in ne bo se imenovala "moja seminarska", ampak nekaj čisto xy. Poglej te datoteke po datumski razvrstitvi.

    Druga stvar pa je, da lahko poskusiš s programi kot photorec ali image magic.


    PS: sama sem spisala 200+ strani za diplomsko v LO... kaj takega se mi na srečo ni zgodilo. redno sem sama shranjevala, imela še samodejno shranjevanje, ki se mi je nato pošiljalo v Ubuntu One. če človek kaj obsežnejšega piše (seminarske, diplomske,...), je dobro, da si zadeve še kam shrani. kakšna minutka več dela vse skupaj, ampak previdnost ni odveč.
  • Da je datoteka velika 0 kb je lahko na tisoče vzrokov od napake strojne opreme pa do kateregakoli programa, ki piše na disk. Ne mi reči, da nimaš niti ene varnostne kopije ... :rolleyes:
    Nekdo mi je iz neke družbene spletne strani Zorphia ukradel geslo za gmail in se dvakrat logiral nanj.
    To najbrž nima nobene veze z Ubuntu, temveč je izguba gesla najbrž posledica pomanjkljivosti ali vdora v spletno stran. Pač uporabljaš set gesel:

    -mail račun
    -spletne trgovine
    -forumi in ostalo

    in se ti izguba maila ne bo mogla zgoditi.
  • gregor3000 Član
    uredil/-a 24. October, 2012
    če si ne moreš vseh različnih in močnih gesel zapomnit pa uporabi keepass ali kaj podobnega.

    pa ne imeti istega gesla za mail in za neko družbeno omrežje.... kar me ravno spomni da je čas za menjavo FB gesla.

    clam TK je za ročno skeniranje datotek in ni sam po sebi niti ni pretirano učinkovit. poskusi z aviro ali kakšnim drugim AV, čeprav ti tako ali tako lovijo samo Windows viruse.

    wine samo za nekatere programe dela super. večino jih nima "platinum" ocene. kar pomeni da ne delujejo povsem. že to da sploh delujejo je mali čudež.

    za drugo pa je tu virtual box. samo spet ne bodo delovali vsi windows programi.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.