Ubuntu in Ultrabooki

Kot je moč opaziti se na zadnjem času na trgu pojavlja veliko število Ultrabookov, tenkih aluminijastih prenosnikov z SSD diski in veliko večjo življenjsko dobo baterije.

Zanima me kakšna je podpora sistema Ubuntu na teh računalnikih in ali uporabljajo vse prednosti, ki nam jih ti novi prenosniki ponujajo?

Komentarji

  • gregor3000 Član
    uredil/-a 20. November, 2012
    kot pri ostalih prenosnikih nekateri imajo polno podporo nekateri ne.

    obstajajo tudi dell ultrabooki s prednaloženim Ubuntu (samo ne vem ali so jih že začeli prodajat). mislim da XPS13

    razen tega da so tanjši in imajo daljši čas baterije (tisti z SDD pa hitrejši) ni nekih posebnosti teh ultrabookov.

    obstajajo tudi taki poceni s procesorji ala Atom. npr Asus X501U ki delujeo bolje in hitreje v Ubuntu kot pa widnowsih.

    aja pa precej teh poceni ima navadne diske, včasih malo tanjše.

    jaz sem si nabavil dm1 od HP. ima navaden disk (500GB), šibek a energetsko varčen procesor in do 8 GB rama. lahek tanek, soliden ekran, močna baterija....
  • Med brskanjem po spletu sem naletel na recimo dva, ki sta mi hitro padla v oči. Lenovo IdeaPad U410 in XPS13, ki si ga že prej omenil. Videti je, da je tega XPS13 zaenkrat težko najti na Slovenskem trgu, razen mogoče po zelo nabiti ceni.
  • na slovenskem trgu imajo tako ali tako skoraj vsi nabite cene. bil v Aziji pred kratkim, kjer so cene za večino znamk polovico naših (pa za bonus večinoma brez OS).
    ampak ni treba tako daleč.... v sosednji Avstriji imajo npr HP micro strežnik za 208 EUR v sloveniji pa enakega za 395,60 EUR. garancija? hjah po domače povedano tam lahko kupiš dva pa če ti en crkne ga lahko tudi stran vržeš in uporabiš drugega....

    Lenovo mislim da kar dobro podpira linux ampak ima dostrikrat UEFI boot (potrebna /boot particija). sicer pa tu je nekaj informacij. lahko da se je kaj že spremenilo z novo verzijo jedra (oz. z ubuntu 12.10): http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2052975
  • panthera Član
    uredil/-a 22. November, 2012
    Vedel sem, da so razlike, samo takšne pa si nisem predstavljal o_O

    Zanimiva se mi zdita tudi nemški in britanski Amazon. Cene so kar v večino primerih nižje, poštnina tudi naj nebi bila pretirano draga, ampak osebno nimam izkušenj z meddržavnim spletnim nakupovanjem.

    EDIT:
    Malo za tem ko sem objavil ta odgovor sem odprl OMG Ubuntu in glej ga zlomka, zagledam opis projekta Sputnik ( Dell XPS13 z Ubuntujem ) :D
  • Nekaj sem kupil na nemškem Amazonu (Amazon je v bistvu samo posrednik) in nisem nikoli dobil. sem pa dobil denar nazaj. Poznam take ki so tam dobili precej cenejše pametne telefone.

    saj pravim mogoče je dovolj se zapeljati malo čez mejo....
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Amazon je zakon. Sam sem prek Amazona kupil različne stvari (od knjig, tehnike, nakita, DVD-jev, kuharskih pripomočkov ...) v zadnjih 3 letih 23 krat in nikoli nisem bil razočaran.
    Vedno sem dobil robo v 10 dneh oz v napisanem roku (razen okoli Božiča, kar je razumljivo). 1x sem dobil napačno robo, 1x pa nič. Vsakič odziv na mail v manj kot 2 urah in hitro povrnjen denar.

    Je pa res, da ni vedno vse cenejše kot pri nas (oz. je potem, ko všteješ poštnino, cena enaka).
  • Zanimiv je tudi ta Asus S56CM. Ima 24GB SSD ostalo HDD. Sem vprašal na askubuntu.com kakšna je podpora. Pri nas se ga da dobiti po normalnih cenah pa še lep je :)
  • gregor3000 Član
    uredil/-a 26. November, 2012
    to ma nvidia optimus. zelo verjetno da ne bo delalo v linux. definitivno pa ne tako kot naj bi (oz. kot dela v windowsih). sicer pa luštna zadeva ja.

    pa švoh baterijo ma. sicer pa odvisno zakaj rabiš.
  • Imam Nvidio Optimus in dela čisto OK z Bumblebee
  • mat3j je dejal/-a:
    Imam Nvidio Optimus in dela čisto OK z Bumblebee
    ja ampak ne delajo vse kombinacije (in je treba pazit). pa tudi če prav razumem v resnici ni tako kot bi moralo delovati
  • mat3j Član
    uredil/-a 28. November, 2012
    gregor3000 je dejal/-a:
    [quote=mat3j]Imam Nvidio Optimus in dela čisto OK z Bumblebee
    ja ampak ne delajo vse kombinacije (in je treba pazit). pa tudi če prav razumem v resnici ni tako kot bi moralo delovati[/quote]

    Še nisem imel problemov. Pač če hočeš zagnati program z zunanjo grafično, zaženeš z ukazom optirun. To je to.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.