Canonical predstavil Ubuntu za mobilne telefone

daark018 Član Ubuntu.si
uredil/-a 11. November, 2014 v Novice
Ustanovitelj Canonicala Mark Shuttleworth je danes v Londonu predstavil Ubuntu za mobilne telefone.

UbuntuForPhones

Za programe bo na voljo celoten zaslon, zato bo za njih več prostora kot pri drugih operacijskih sistemih. Dodatne možnosti bodo na voljo s premikanjem prsta čez robove zaslona. Če premaknemo prst iz leve roba proti desni se nam prikaže zaganjalnik, kot ga poznamo v namizni različici Ubuntuja. S premikom prsta iz desne strani proti levi pa skačemo po nedavno uporabljenimi programi. S premikom prsta od spodnjega roba navzgor pa se nam prikaže meni programa. Za lažji preklapljanje med nastavitvami pa se s prstom potegnemo navzdol čez indikatorje.

Za uporabo aplikacij brez uporabe tipk bo na voljo HUD z glasovnim upravljanjem. Za lažje razumevanje vam priporočamo ogled videa Ubuntu za mobilne telefone.

Najprej Ubuntu za Android, šele nato "čisti" Ubuntu

Na žalost Ubuntu za mobilnike še nekaj časa ne bo na voljo. Pri Canonicalu najprej želijo v letošnjem letu na trg poslati telefone z Ubuntujem za Android.

Prvi telefon z Ubuntujem pa se pričakuje v letu 2014. Tega pa bo mogoče uporabljati, ko bo telefon v sidrišču kot namizni računalnik. Prav tako pa se bo spremenil vmesnik, ko bomo telefon povezali s televizijo. O tem smo že pisali v članku Ubuntu za Android telefone.

Na voljo za poceni naprave

Za razliko od Androida bo Ubuntu za telefone narejen, da bo deloval tekoče na cenejših mobilnih napravah. Sistem bo primeren tudi za začetnike, katerim so pametni telefoni še nekoliko tuji, saj naj bi bil izdelan bolj enostavno kot konkurenčni mobilni sistemi.

Na voljo za prenos prek spleta

Čeprav bo Canonical na trg poslal telefone z že nameščenim sistemom, bo le tega mogoče prenesti s spleta in ga namestiti na določene telefone - verjetno na tiste na katerih že teče Android.

Za tekoče delovanje, bo sistem potreboval vsaj A9 ARM procesor in 1GB RAM-a.

Na povezavi si lahko ogledate delovanje Ubuntuja na Galaxy Nexusu.

Bodo pa določene spremembe, ki so sedaj vidne v Ubuntuju za telefone že v naslednji različici Ubuntuja - 13.04.

Več o Ubuntuju za mobilne telefone pa si lahko preberete na http://www.ubuntu.com/devices/phone.

Komentarji

  • Pošteno! Kar tako naprej, da bo vse delovalo OK tudi na tablicah, kjer je privzeto nameščen Android.
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Najprej nism bil prepričan amapk tale video sploh ni videti slabo.

    Edino vprašanje je, kdo bo prodajal telefone z Ubuntujem. Samsung ima kot konkurenco Androidu že svoj Tizen, torej mogoče kakšen od malce manjših proizvajalcev, ki bi se želel diferencirati od konkurence. Zaenkrat verjetno nimajo še nikogar, sicer bi že oznanili kakšno partnerstvo. Za uspeh sistema je treba imeti tudi podporo proizvajalcev in tudi mobilnih operaterjev (kot sta ugotovila Nokia in Microsoft, saj operaterji niso hoteli subvencionirati njihovih telefonov zato je kljub ogromnem vložku delež Win telefonov zanemarljiv).
    Mislim, da imajo nekaj možnosti, saj zagotovo kdo ni zadovoljen s trenutno nadvlado Googla ampak bodo morali biti zelo hitri. Že ta enoletni zamik je ogromen.

    Sem se odločil, da z menjavo mobitela počakam še slabo leto pa da vidimo do kam prilezejo do takrat.

    EDIT: so mel pa res ironično reklamo "So close you can almost touch it" potem pa je treba še 1 leto čakat ;)
  • slabo ni videt.

    ampak... aplikacije, hardware... vse to manjka. iste se gotovo ne bodo mogle uporabiti. pa še na qt so naredili. človek se vpraša zakaj sploh terajo Gnome na namizju. pri Gnome2 je bilo logično zdaj pa...
    andrejZ je dejal/-a:
    Za uspeh sistema je treba imeti tudi podporo proizvajalcev in tudi mobilnih operaterjev (kot sta ugotovila Nokia in Microsoft, saj operaterji niso hoteli subvencionirati njihovih telefonov zato je kljub ogromnem vložku delež Win telefonov zanemarljiv).
    da bi pa sami prodajali telefone na obroke to jim pa ne pade an pamet, a ne? potem pa ne rabiš nobene vezave z operaterji, ker tisto niso neke subvencije. saj na koncu tako ali tako vse plačaš, le da po obrokih. telefon za 1 EUR pol pa naročnina za 50 EUR. C,c,c...
  • Bodo pa določene spremembe, ki so sedaj vidne v Ubuntuju za telefone že v naslednji različici Ubuntuja - 13.04.
    Ima kdo kakšne prebliske glede teh sprememb v 13.04?
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    @lapor: spremembe bodo: spremembe dasha, izboljšan hud in ‘snap decisions’ framework (pri čemer za zadnjo stvar sploh ne vem kaj je ;) ).
  • izboljšan hud verjetno pomeni tudi glasovni ukazi kot je vidno videu Ubuntu za mobilne telefone zgoraj.
  • uuu, tale HUD z glasovnimi ukazi me ker dela mal firbčnega. Me resno zanima kolk bo to dobro, ker sem par mesecev nazaj iskal podobno zadevo....za glasovno upravljanje računalnika. Če dobro izpilijo stvar, bi znalo zmagati zame :)

    hvala

    ps. me pa tudi zanima kaj je snap decision framework
  • Tole je IMHO brez veze. Canonical nima dovolj resorsov, da bi sploh spolirali Ubuntu, zdaj pa še tole? Moje mnenje je, da s temi poskusi streljajo na slepo in upajo, da bo njihovo idejo pograbil kdo z denarjem.
  • vemo ne, je pa vsaj nekdo v svetu Linuxa, ki gre v tej smeri. Na telefonih in tablicah želim OS, nad katerim imam kontrolo, brez pošiljanja informacij googlu ali applu.
  • Jaz imam občutek da so v zadnjih 8 mesecih malo zapustili popravljanje novih hroščev na namiznem Ubuntuju. Ker mi 12.10 bolj šteka od 12.04.
    Kar se pa tiče Ubuntu mobile, bi stvar lahko bila uspešna. Če pogledaš tale video in imaš v mislih, da je to le demo stvar in je potrebna še poliranja....
    Mogoče si pa le moćno želim, da jim uspe in da bo svet lepši :)
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    @lapor: znano je, da se pri Canonicalu za LTS-je malo bolj potrudijo pri tolčenju hroščev za ostale pa kakor pride.

    Glavna težava je, da določene stvari (tiste, ki jih hoče Mark spravit v Ubuntu) ruknejo v Ubuntu 3 al pa 4 tedne za zadnjim rokom za spremembe potem so pa težave.
  • lapor je dejal/-a:
    uuu, tale HUD z glasovnimi ukazi me ker dela mal firbčnega. Me resno zanima kolk bo to dobro, ker sem par mesecev nazaj iskal podobno zadevo....za glasovno upravljanje računalnika. Če dobro izpilijo stvar, bi znalo zmagati zame :)
    majo nekaj dobrega za voice control na KDE. z preseti in pa z enostavnim treniranjem računalnika. simon says....:
    http://dot.kde.org/2009/08/22/simon-speech-activated-user-interface-kde
    R33D3M33R je dejal/-a:
    Tole je IMHO brez veze. Canonical nima dovolj resorsov, da bi sploh spolirali Ubuntu, zdaj pa še tole? Moje mnenje je, da s temi poskusi streljajo na slepo in upajo, da bo njihovo idejo pograbil kdo z denarjem.
    ja, pa verjetno je še res tole. če bi ubutnu bolj spolirali bi po mojem naredili več. ne vem no...
    mat3j je dejal/-a:
    vemo ne, je pa vsaj nekdo v svetu Linuxa, ki gre v tej smeri. Na telefonih in tablicah želim OS, nad katerim imam kontrolo, brez pošiljanja informacij googlu ali applu.
    kaj pa poiljanja info v amazon? :-D ker telefon naj bi nekomu pošiljal search info.
    andrejZ je dejal/-a:
    @lapor: znano je, da se pri Canonicalu za LTS-je malo bolj potrudijo pri tolčenju hroščev za ostale pa kakor pride.

    Glavna težava je, da določene stvari (tiste, ki jih hoče Mark spravit v Ubuntu) ruknejo v Ubuntu 3 al pa 4 tedne za zadnjim rokom za spremembe potem so pa težave.
    samo zadnje čase je tudi LTS s precej hrošči ven prišel. Čeprav ja, tiste izdaje vmes so bolj za igračkanje z OS. no za ene so pa čisto stabilne.
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Mislim, da unity ni slab vmesnik. Težava pa je v tem, da se premikajo čedalje bolj stran od upstreama. (torej imajo unity namesto gnome shell, edini od distribucij uporabljajo compiz, sedaj uporabljajo še popatchan nautilus 3.4 namesto najnovejšega, itd.).
    Posledično je potrebnega čedalje več dela za vzdrževanje obstoječih komponent, ki ga IMO Canonical še vedno ne vlaga notri. Zato pa obstajajo nekateri manjši hrošči, ki so že 2 leti nerešeni.
    Sam opažam pomanjkanje razvoja predvsem v Launchpadu, ki ga pogosto uporabljam. Že nekaj časa ni bila razvita nobena uporabna funkcija za prevajanje, nekateri zoprni hrošči (npr razni timeouti) se pa kar nabirajo.
  • sem ravno zadnjič gledal da im aKDE nakej podobnega kot Unity (ne čisto enako ampak tak launcher) in sicer Homerun: http://userbase.kde.org/Homerun

    zna priti prav na manjšem ekranu...
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.