Izšel je KDE SC 4.10

R33D3M33R Član
uredil/-a 11. November, 2014 v Novice
Danes je izšla nova različica KDE SC 4.x. Kaj je novega? Pojdimo kar po vrsti.

Upravljalnik oken
KWin je pridobil vmesnik za neposredno pridobivanje novih skript/učinkov iz kde-look.org. AMD-jev zaprti gonilnik pa lahko učinke od sedaj poganja preko OpenGL 2.

Semantično namizje
Semantično namizje je prejelo številne izboljšave, med drugim tudi pohitritev indeksiranja. Sedaj se kazalo ustvari na začetku, preostanek pa se preišče, ko so viri sproščeni ali pa je prenosnik priklopljen na omrežje.

Tiskanje in upravljanje datotek
Prenovo je doživel tudi upravljalnik tiskanja, ki sedaj preko čarovnika sam nastavi tiskalnik. Dolphin sedaj podpira naprave MTP, kar pomeni lažje prenašanje datotek iz telefonov.

Programi
Urejevalnik besedil, Kate, je dobil nov sistem prikazovanja obvestil ter nove barvne sheme. Pregledovalnik dokumentov, Okular, sedaj izvaja hitrejše približanje, ki uporabi manj pomnilnika. Program za e-pošto, Kontact, lahko sedaj samodejno spremeni velikost slik priloženih k e-pošti. Vanj so vgradili samodejne popravke besed. Sedaj lahko v e-pošto vstavite tudi razpredelnice, ki jih lahko poljubno prilagajate.

Igre
Igre so sedaj hitrejše, saj so se izboljšale osnovne knjižnice na katerih so grajene. Vključili so novo logično igro Picmi, ki bo navdušila vse ljubitelje gobelinov. KSudoku sedaj podpira tiskanje ugank. Učitelj tipkanja KTouch pa je dobil nov, preglednejši vmesnik.

Prevodi
Prevodi KDE pridno rasejo in nič kaj drugega ni bilo tudi s slovenščino. Število prevodov za osnovne programe KDE (Okular, Kate, Konsole, ...) in dodatne programe (extragear: Amarok, digiKam, k3b, ...) je doseglo že skoraj 80 %.

To je seveda le ščepec novosti. Odpravljenih je bilo tudi na kupe hroščev. Več podrobnosti najdete v uradni najavi. KDE SC 4.10 bo na voljo v prihajajočem Kubuntu-ju, 13.04, ki bo izšel nekje okrog aprila, lahko pa seveda tvegate in si pakete izgradite sami ali pa uporabite ppa.

Veliko užitkov ob uporabi!

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.