Kateri netbook?

Zanima me uporabniška izkušnja z netbooki in Ubuntu Netbook. Razmišljam o nakupu netbooka za poganjanje pisarniških programov, brskanje po spletu in predstavitve (priklop za projektor). Prioritete bi postavil nekako takole:

1) avtonomija
2) teža
3) spodobna odzivnost (hitrost)
4) cena

Komentarji

  • Jolibook?
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Mislim, da bi morali delovati več ali manj vsi netbooki, saj so vsi osnovani na intelovi arhitekturi atom in integrirano intelovo grafiko.

    to je dovolj za poganjanje office, brksanje po netu, prevajanje stvari po projektorju.

    Edina druga možnost je da daš namesto intelove grafike nvidio, kar pomeni hitrejše izvajanje grafike in SSD namesto trdega diska.
    AMD ni prisoten v netbookih, intel pa močnejših procesorjev noče dajati v netbooku.

    Glede odzivnosti je bil po mojih izkušnjah 10.04 najboljši kar se tega tiče. 10.10 ma unity, ki je na trenutke počasen/neodziven.

    Seveda pa lahko uporabiš 10.10 z običajnim namizjem, kjer teh težav ni.
  • Sam sem imel Asus EEE 1005HA brez vgrajenega bluetootha in je Linux Ubuntu 9.10 takrat delal suprca v primerjavi z Windowsi. Sepravi priporočam ti kakšnega asusovega netbooka, ker so nekako poceni in imajo tudi dober support.
    Zdej majo neke nove asuse z Ion 2 grafično kartico ki so zelo varčni tako da glej v tej smeri..
  • Živijo.
    Tudi sam imam na svojem ASUS 1101HA Ubuntu 10.04, vednar sem imel na začetku težavico z grafično kartico oz. z resolucijo (po prvi nastavitvi je bila neustrezna, premajhna) stvar sem potem uspešno popravil (tukaj: http://greenlinux.blogspot.com/2010/08/eee-pc-in-tezave-z-graficno-kartico.html. Z ubuntujem ima netbook 5-6 ur avtonomije, WiFi in Bluetooth deluje brez težav, malo me le moti šibka grafična (ne moram snemati desktopa in tudi SketchUp na Wine ne dela), je pa super glede prenosljivosti (majhen, lahek). Premisli, kaj je tvoja prioriteta, glede na tvoj vrstni red, bi ti ga svetoval.
  • Hvala vsem za prispevke. No sedaj sem končno nabavil Lenovo ThinkPad Edge E11 http://www.enaa.com/oddelki/racunalnistvo/izd_3286_hlsnbi871_lenovo_thinkpad_edge_e11_k345_w7 in lahko rečem, da po nekajdnevni uporabi Ubuntuja 11.04 vse deluje brez problemov in dodatnega nastavljanja česarkoli.
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    @uros: kako se kaj obnese grafična (HD filmi in podobno)?
  • HD filmov še nisem preskusil. Nimam HD televizije. Bom nekje probal pa sporočim.
  • Preiskusil sem še HD filme. Špila brez težav v VLC tako 720 kot 1080p. Ravno tako preko HDMIja na tv.
  • Prvo pozdrav vsem skupaj na forumu (tole je moj 1. post)

    Drugače pa imam jaz nekaj tednov starega hp pavilion dm1 3220 z amd E-350 procesorjem. Z netbookom sem zelo zadovoljen, saj na njem praktično deluje vse kot na enem povprečnem prenosnem računalniku.

    L.P
    Žiga
  • Bom porabil tole temo:

    Sem popoln začetnik. Uporabljam Ubuntu 12.10 .Na Nettop30 od Iskratela (Atom, 2GB RAM) sem stlačil SSD, pa razen pol hitrejšega zagona med samim delovanjem nisem opazil ne vem kake razlike v hitrosti, tako sem šel nazaj na HDD, SSD pa bom dal v prenosnik.
    Igral sem se tudi z Lubuntu, ki pa dela res hitro.
    Sedaj pa vprašanje za znalce: Kaj je bolj priporočljivo za mlinček, s katerim grem na net, pošto in napišem kak enostaven dokument - naj instaliram Lubuntu in potem kak dodaten bombonček, ali takoj startati z Ubuntujem?

    Hvala vnaprej.
  • Čist odvisno kaj ti bolj paše. Jaz uporabljam tako Ubuntu 12.04 kot Lubuntu 12.04, vendar preferiram Ubuntu, ker sem se navadil na Unity. Stestiri mal, pa boš vidu, kaj ti sede.
    Bo pa 13.04 veliko odzivnejši. Ga trenutno testiram in bom namestil, ko pride ven :)
  • satelitko je dejal/-a:
    Sedaj pa vprašanje za znalce: Kaj je bolj priporočljivo za mlinček, s katerim grem na net, pošto in napišem kak enostaven dokument - naj instaliram Lubuntu in potem kak dodaten bombonček, ali takoj startati z Ubuntujem?
    Če ti Lubuntu zadošča in če dela dobro potem je čisto ok.

    Ubuntu je malo pretežek za te procesorje oziroma je vprašanje če je smiselno porabljati sistemska sredstva za Unity. Potem je bolje iti na Xubuntu.

    Sicer pa je varianta tudi Kubutnu s plasma netbook varianto. Še posebej če je to 10" ali manjša zadeva. http://www.kde.org/workspaces/plasmanetbook/

    ali pa Ubuntu 12.04 in unity 2D, če hočeš ostati na Unity.

    jaz planiram KDE na 12" netbooku. samo še vedno nisem imel časa narediti backup, zmanjšat win7 in ga spremeniti v sekundarno particijo, narediti novo particijo in inštalirat linux. Zakaj morajo zasesti 4 primarne particije... mi gre to na živce.
    sem pa probal live in v virtualboxu (samo tu sem poskusil Lubuntu) in oboje dela super. 2GB (planiram nadgradit na 6 ali pa 8GB), AMD E-450 ... ko bi le imel čas porihtat zadevo....
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.