Osnovne plošče Sandy Bridge od ASUSa in PCI kartice

Znano je, da je Intel umaknil podporo za PCI kartice iz novejših LGA1155 chipsetov (razen bussines različic), vendar kljub temu videvamo PCI priključke na matičnih ploščah. Kako je to mogoče? Gre enostavno za PCI v PCI-express most, ki je vgrajen na matično ploščo. S temi ni nič narobe, če so narejeni po specifikacijah, ampak tisti vgrajeni v ASUS plošče očitno niso. Mostove proizvaja podjetje ASMedia in držati se specifikacij jim je povsem tuje. To pomeni, da PCI kartice delajo na Windowsih, kjer ponujajo svoje gonilnike, na Linuxu pa so praktično neuporabne. Kolikor vem napaka še ni odpravljena v jedru in morda še nekaj časa ne bo. Če imate PCI kartice, ki jih nujno potrebujete, ne kupujte matičnih plošč s temi mostovi. Trenutno poznam le ASUS iz lastne izkušnje.

Komentarji

  • Evo, eno leto kasneje in ni nobenega izboljšanja. Zvočna kartica v PCI pogojno dela, če vklopiš irqpoll, žal pa prisotnost te zvočne močno vpliva na preostanek sistema. Recimo brezžična PCI-E kartica je delala le z 1/10 hitrosti, sedaj ko je zvočna odstranjena, pa deluje spet brezhibno. Zdi se kot da ASUSu sploh ni več mar za Linux kar dokazuje popolno nespoštovanje standardov. Hvala lepa ...

    Za to matično sem dal preko 100€ in dobil neko pogojno uporabno zadevščino. Nauk: ASUS matičnim se bom od sedaj izogibal v širokem loku, vsem uporabnikom Linuxa pa priporočam enako.
  • katere pa potem so OK?

    nove Gigabyte tudi ne sem nekaj bral. kaj potem sploh še ostane pa da se prodaja pri nas?

    Asrock?
  • Rekel bi, da katerokoli ploščo, ki ne vsebuje ASMedia krmilnikov :).

    Torej PCI porti so neuporabni (če bi prej vedel, bi najbrž vzel ploščo brez tega), nimam pa še dovolj hitrega ključka, da bi preizkusil USB 3.0. Bojim se pa najhujšega - torej polžje hitrosti @ 2.0 :(.

    Če bi vzel ASRock bi mi bilo vsaj manj žal, saj je bila cena precej nižja, ampak sem vzel ASUS (kvaliteta pa to) ... Nikoli več!
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.