Namestitev Mint-a 14 na Macbook

Pozdravljeni!

Ker sem že čisto obupan, se obračam na vašo pomoč... ..čeprav tema ne sodi lih na ta forum :/ .
Na MacBook sem se odločil naložiti Linux (Mint 14), nič posebnega, vstavim CD, restiram Mac-a, boot from CD in začne se instlacija z Linuxom..

Nakar opazim da instalacija zelo pocasi laufa, ubistvu CD-ROM šteka, nakar se nakoncu (po eni uri) celo ustavi, zgleda je CD-ROM pokvarjen ker ne deluje najbolje..

Disk je sedaj zbrisan (formatiran ampak ne do konca), CD-ROM ne deluje, zato se odločim instalacijo izvršiti preko USB ključa. Da skrajšam, zadeve sem se lotil tako kot na tem linku

PROBLEM je v tem da mi noče boot-at z USB-ja, niti s CD-ja (probal razne CD in DVD, od Linuxa Ubuntu, minta -Win xp. win7, win 8) Zazna mi samo CD z Linux Mint-om ki sem ga uporabil prvič pri instalaciji, katera se pač ni dokončala, zadeva je laufala celo noč, vendar se sistem ne naloži do konca, pač CD-ROM je zgleda fuč.

Kako naj naredim da bo boot-alo iz USB-ja??? :( :(

Komentarji

  • dz0ny Skrbnik
    uredil/-a 17. March, 2013
    Uporabi iBoot, to je poseben cd ki ti omogoča da, bootaš nekaj z USB pogona, prenosnega diska, mobilnega telefona itd. Ko vstaviš cd ti prikaže seznam vseh naprav priključenih na mac, nato izbereš tisto iz katere želiš bootat. Ne pozabi da potrebuješ amd+mac iso ki ga najdeš na cdimages.ubuntu.com.

    PS: Orodje je res za hackintosh, vendar deluje tudi za navadnega maca.


    Še par orodij:

    http://rufus.akeo.ie/ (pravilno formatira in pripravi USB)
    https://github.com/SevenBits/Mac-Linux-USB-Loader (program za pripravo USB Linux ključka za mac)
  • Probal tudi preko iBoot-a, vendar usb ključa ne zazana (sprobal na dveh različnih USB, različne OS pripravljeno z različnimi programi za USB bootble disc.

    Končno naložil preko CD-ROMa, ugotovil da use skupaj bolj počasi deluje (linux mint 12 x64 na starem MacBooku), takoj na začetku je še deloval brezžični internet, po prvem resetiranju ne deluje več (ga ne zazna), pri nalaganju OS, še preden prikaže namizje pa izpiše z rumenimi črkami na črnem zaslonu ''Waiting for network configuratinon'' to traja kakšni dve minuti, konfiguracija neuspešna (tudi ko je net kabel vklopljen) nato se prikaže namizje.
    Po upgrade-u se sistem več ni več zalaufal, računalnik se je zgleda sesul.
    Ko bom zbral voljo bom probal še z Linux Mintom x32... ..mogoče mi kaj drugega prporočate. Aja, prejšnji os Snow Leopard od Mac-a je deloval brezhibno, Win Vista ali xp je pa napolno štekal in blokiral.

    Hvala za pomoč!!
  • dz0ny Skrbnik
    uredil/-a 19. March, 2013
    RUS je dejal/-a:
    Probal tudi preko iBoot-a, vendar usb ključa ne zazana (sprobal na dveh različnih USB, različne OS pripravljeno z različnimi programi za USB bootble disc.
    f5 si pritisnil potem ko si priključil usb ključ?

    Katero serijo/letnik macbooka pa imaš?
  • Po pomoti odstranjena vsebina :/

    ---
    @kriv dz0ny, se opravičuje
  • V navodilih ti piše:
    1. Vstavite iBoot v pogon in počakajte da se naloži
    2. Vstavite USB ključ in pritisnite F5 (osveži seznam priključenih naprav)
    3. Izberite usb pogon in pritisnite ENTER
    DVD pogon ima verjetno zaprašeno lečo, zato ti verjetno noče prebrati.
  • Sem probal vse to, ampak USB ključa noče zaznati - na drugih računalnikih deluje bp!

    Mislim da je nekaj narobe s stojno opremo, možno da je bil MacBook izpostavljen vlagi ali prahu :|
    Ni mi ravno jasno zakaj je prejšni OS Snow Leopard deloval brezhibno, sedaj pa Linux Mint 13 x64 tako počasi deluje in vse šteka, celo ne zažene se več??

    Drugače Mint, ki je sedaj instaliran gor se ubistvu ni ravno sesul (po UpGradu) kot sem napisal prej, ampak ga večno nalaga, celo po 2 urah se ne prikaže namizje???

    Sedaj ko sem probal preko CD-ROMa namestiti Ubuntu 12.1 x64 se mi zgodi tole: CD-ROM Boot Type! ZANIMIVO :mad:

    Hvala za odgovore, bom tale NoteBook pospravil nazaj med staro šaro, ga mogoče čez kakšnih par mescev spet povoham :) :)
  • Mogoče bi moral ključek zagnati v UEFI načinu. Na običajnih matičnih ploščah lahko to nastaviš v zagonskem meniju matične plošče. Med namestitvijo pa izberi ext3 namesto ext4.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.