Kako namestim Ubuntu na USB ključ

Pozdravljeni!
Nekje sem slišal, da se da na USB ključ namestiti operacijski sistem Ubuntu. S temu ključem potem lahko na katerem koli računalniku uporabljam ta Ubuntu. Zanima me če se to sploh, da narediti. Če se da, kako se to naredi.

lp

Komentarji

  • Po moje sem se napačno izrazil.
    Tuki na tej povezavi je kako namestimo Ubuntu na USB ključ, da potem iz USB ključa namestimo Ubuntu na računalnik.
    Jaz bi pa rad da Ubuntu namestim NA USB ključ, da je že inštaliran na ključku, da potem samo ta USB ključ preklapljam iz računalnika na računalnik in potem uporabljam Ubuntu na teh računalnikih. Tako recimo kot, da bi imel Windowse v Windowsih oz Ubuntu v Windowsih, samo da bi bil Ubuntu na USB ključu.

    lp
  • sasa Član Ubuntu.si
    tako nameščen ubuntu je live usb... če zadevo nameščaš na USB preko ubuntujevega programa, lahko še izbereš količino "diska" na ključu USB.
    karkoli je... vedno boš moral zagnati live ubuntu preko ključa.
  • Jaz sem sedaj naredil live usb. Ko vtaknem usb ključ v računalnik, edino kar lahko je to , da namestim ubuntu na računalnik. Jaz bi pa rad imel že inštaliran ubuntu na usb ključu, ki bi ga seveda zagnal iz usb ključa.
    Seveda, če je to možno.

    lp
  • Flikca je dejal/-a:
    Jaz sem sedaj naredil live usb. Ko vtaknem usb ključ v računalnik, edino kar lahko je to , da namestim ubuntu na računalnik. Jaz bi pa rad imel že inštaliran ubuntu na usb ključu, ki bi ga seveda zagnal iz usb ključa.
    Seveda, če je to možno.
    je možno. ampak če ga hočeš uporabljati v različnih računalnikih potem ne smeš nameščati nobenih zaprtih gonilnikov.

    sicer pa se to naredi tako, da ga pač namesto na trdi disk namestiš na USB ključ. pri tem uporabiš napredno /ročno namestitev. paziti je potrebno da se GRUB namesti na USB ključ ne na trdi disk. pa potreboval boš vsaj 8GB velik ključ in pa če ga nameravaš prestavljat je mogoče dobro namestiti še kakšno namizje brez 3D pospeševanja (kot uporablja Unity) zraven. da pač dela na računalnikih s slabšimi karticami ali tistimi, ki bi sicer potrebovali zaprte gonilnike.

    verjetno je zato bolje imeti vsaj 16GB ključ. še ceneje je pa kar USB disk. ;-)

    da se ga namestiti tudi na SD kartico.


    še ena varianta je če že imaš npr nameščen sistem pa je ta bolj kot ne osnovni (da ni nekih posebnih gonilnikov zraven) bi verjetno delalo tudi če bi ga kar preslikal (bit by bit) na USB ključ in potem namestil še grub na ključ.

    sicer pa je za prenose res najbolj uporaben live sistem s persistant datoteko. sistem se bo vedno naložil na novo, datoteka bo poskrbela za shranjevanje uporabnikovih nastavitev, poradke pa tako shraniš posebej v FAT 32 formatu na ključu.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.