Prvič dual boot

Pozdravljeni!

Do sedaj sem bil zvest uporabnik Windowsov, sedaj pa bi rad poskusil še kaj drugega ;) .

Na tej strani sem videl, da je izšla slovesnka distribucija ubuntuja. Bi mi lahko na kratko opisali (lahko tudi z linki) kako bi naredil dual bot. Poudaril bi, da OS še nikoli nisem nameščal (vse je enkrat prvič :D )

Če je slučajno pomembno moj sistem je:
CPU: i5 2410M
GPU: GT 540M
RAM: 8 Gb

PS: če je tema slučajno v napačni kategoriji bi prosil moderatorje, da je prestavijo tja kamor spada

Komentarji

  • gregor3000 Član
    uredil/-a 21. July, 2013
    katere windows imaš zdaj? in kako so bili nameščeni?

    dalje - Ubuntu ima slovenski jezik, obstaja pa tudi malo predelana verzija, ki so sestavlja eden od članov skupnosti.

    najprej prenesi. iso na računalnik. nato ga zapečeš na DVD ali uporabiš unetbootin ali linuxliveusb in ga prestaviš na USB. kakorkoli že nato uporabiš ta DVD oz. USB da zaženeš operacijski sistem (v BIOS nastaviš da se računalnik zažene najprej iz DVD oz. USB). nato lahko sistem najprej preizkusiš, da vidiš če vse dela. sistem deluje v živem načinu in se naloži v RAM (torej, ko izklopiš PC se vse spremembe izgubijo).

    potem, ko (upam da) ugotoviš da vse deluje kot bi moralo - narediš prazen (neformatiran) razdelek (particijo) na disku in nato namestiš sistem na ta prazen del diska. UBuntu bo nadomestil Widnows master boot record (MBR) z GRUB, ki lahko zažene tako windows kot tudi linux in še kak drug operacijski sistem.

    aja preden začneš za namestitvijo se splača narediti varnostno kopijo za vse podatke in operacijski sistem (če nimaš windows DVD diska)

    tole je dobro prebrat malo: http://ubuntu-manual.org/
  • Sedaj imam nameščen windows 7, bili so prednaloženi na računalniku. Ali morda veš iz glave kako se v Toshibinih prenosnikih pride v BIOS, da ne bom iskal po netu? Ta zadeva za preiskus OS se mi zdi zanimiva :)
  • ne, toshibinih ne poznam se pa ob zagonu to pojavi.

    Če so bili windows prednameščeni je potrebno preveriti ali mogoče ne zasedajo 4 primarnih razdelkov (particij), ker so lahko max 4. če da, potem je treba enega dati stran (kakšni tools ali pa kar rescue particijo). še prej pa je treba narediti windows varnostno kopijo.

    druga varainta pa je, da se windows particija s podatki pretvori v sekundarno obstaja eno orodje za to. .
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.