[rešeno] Pomoč pri namestitvi

Pozdravljeni...
sem nova na forumu, ker mi takih težav prej ni bilo potrebno reševati sami. Ko mi je moj računalničar (brat) začel nalagati novo verzijo ubuntuja, je moral v LJ. Seveda ni šlo po načrtih in sedaj se mi na ekranu pojavi to.
image
Ker bo trajalo, da se me kdo usmili in mi reši težavo, se obračam na vas. Je kakšna možnost, da to rešim z vašo pomočjo?
Hvala za odgovore.

Kefa

Komentarji

  • Možnosti so! Ne vem pa če bo moj odgovor pomagal..

    Point napake je v tem da root particija ni prisotna oziroma (pravilno) priklopljena .. Lahko pa jo probaš priklopit ter boš videla kaj sledi ali še kakšna napaka ali pa zagon sistema

    Pri tem sporočilu pritisneš črko 'M' nato pa vpišeš
    mount -o remount,rw /dev/sda1 / 

    (pazi na presledke)
    torej s tem ukazom poveš sistemu naj ponovno (remount) priklopi particijo root = / ter naj ima dovoljenja za pisanje ter branje (rw)

    upam da bo kaj pomagalo..

    če ne bo, obstaja pa univerzalna rešitev... ponovna namestitev ubuntuja :)
  • Evo sem vpisala, pa ni prijelo, potem pa sem dobila še tole :
    http://askubuntu.com/questions/38617/root-filesystem-check-fails-after-power-failure-during-installationž

    Vpisala sem samo to dvoje:
    # mount -o remount,rw /
    # dpkg --configure -a

    in mi je začelo obnavljati, a je po nekaj minutah javilo:

    Processing was halted because there were too many errors.

    Predvidevam, da je najbolje, da ponovno namestim ubuntu. Ampak tega pa ne znam. Na ključek sem že namestila verzijo kot je v navodilih, a potem pa ne vem, kaj naredit, ker v navodilih ni take situacije, kot jo imam. Sem totalen laik, ki se boji računalnika :)

    lp Kefa
  • Če imaš na ključku že ubuntu potem ga preprosto namestiš kot bi namestila windowse..

    Za pomoč pa recimo tole https://www.youtube.com/watch?v=me1CJZU92mc malce zastarel vodnik ampak you get the point..

    Pa nič bat.. ne grize dokler se ne dotakneš ventilatorja :)

    Podatke pa si tudi lahko shraniš na drug ključek če izbereš preizkus ubuntuja in nato klikneš na disk v upravljalniku datotek
  • Ne vem ali me ključek heca ali kaj.
    Na novo naložiti sem poizkusila že preden sem sploh postavila vprašanje in mi ne dela. Ključka mi sploh ne zazna. Mi isto napiše. Sem poizkusila na vseh usb vhodih, na delujočem prenosniku in mi sploh ne zažene s ključka. :( Ključek drugače dela.
    Ko upravljalnik zagonskih diskov konča z delom, mi javi, da lahko uporabljam ključek na vseh rač.

    Zdej pa ne vem več,kaj naj naredim. Očitno bo treba počakati...in prespati zadevo.

    Hvala za pomoč.
    LP Kefa
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Možno je, da je prišlo do težav pri zapisovanju na ključek in je namestitev zaradi tega spodletela. Če imaš še kakšen drug ključek, predlagam, da poskusiš še z njim.
  • Da se zažene s ključka je potrebno nastaviti v biosu. Če imaš malo pametnejši bios, lahko ključek izbereš kar ob zagonu (po post screenu) tako da držiš F8, F9 ali pač eno izmed teh tipk ob zagonu.
  • računalnik je potrebno zagnati tako, da se zažene iz ključa. torej da se izbere namestitev ali preizkus sistema. šele nato lahko dostopaš do podatkov na trdem disku. če se ne more zagnati iz ključa, pomeni eno od teh stvari:

    1. slika sistema na ključu je slaba (potreben je ponove prenos slike in ponovna namestitev le te na ključ)
    2. ključ je slab in ni zapisal dobro vseh podatkov ali ima težave pri branju (videl pri low cost, no name kitajskem ključu)
    3. strojna napaka na računalniku (RAM, napaka na matični plošči ipd.)
  • Vsem se zahvaljujem za pomoč, mi je uspelo :)

    Najprej sem morala stisniti tab, nato F8 in potem se mi je pokazal meni, na katerem sem izbrala usb. In nato se je vrnil ubuntu. Jeeej.

    Hval še enkrat. Sem se ogromno naučila.

    LP Kefa
  • Pozdravljeni
    Nameravam namestiti Linux na USB napravi. Ali je razlika v hitrosti delovanja ob uporabi vhoda USB2.0, oziroma uporaba neprave USB 3.0 (ključ z USB 3.0 še nisem nabavil)? Linux bi v glavnem uporabljal za namestitev svetlobnega čitalca Canon 3200F, ki mi na W7/64 nikakor ne dela in tiskalnik HP 1080 (tiskalnik mi pod drugim imenom na W7 deluje). Prosim za nasvet o izbiri Linuxa.
    Laični opis nameščanja Linuxa bi z veseljem prebral; je kakšen link na razpolago.

    Oprema:
    Assus H77 pro
    "C" pogon SSD 120G
    "D" HD sata 150G
    RAM 8G
  • ubuntu je operacijski sistem, ne program. namestitev je enostavna. preberi: http://ubuntu-manual.org/

    ne vem sicer zakaj naj bi čitalec delal v linux ne pa v windows. sploh ker cannon ni znan po tem, da ima dobro linux podproro. varaianta je še (če čitalec res dela v linux) da se namesto usb ključa linux namesti v virtualbox. namestitev je v 15-20 minutah: http://www.psychocats.net/ubuntu/virtualbox
    če pa uporabiš že vnaprej narejeno sliko virtualnega diska pa sploh ni nameščanja:. npr xubuntu 12.04 je tule (čisto na dnu): http://virtualboxes.org/images/xubuntu/#xu1204
  • Namestil bi Linux 32 bitno inačico, W7 je 64 bitna (zato Canon ne deluje). Program za čitalec bi uporabil VueScan. Virtual box me ne navdušuje, ker trajno okupira izbrano vrednost RAM, RAM pa potrebujem za hitro in efektno obdelavo fotografij (pri tem pa PS ni največji porabnik).
  • ok. a deluje pa člitalec v linux sistemu? Poskusi ga zagnati v živem načinu (zagon iz USB ali CD) in nato izberi preiskusi ("try it"). Potem pa preveri če čitalec deluje.

    Če je uporaba samo za čitalec in če vse deluje kot je treba se morda splača uporaba kar v živem načinu na USB ključu, kjer nastavimo "persistence" (poglej npr ta program za namestitev ubuntu .iso slike: http://www.linuxliveusb.com/ je zelo enostaven za uporabo). Persistence v bistuv en del kjluča rezervira za podatke in potem lahko shranimo npr. gonilnike da jih ni treba vedno znova nameščat.

    druga varinata pa je polna namestitev OS na ključ (menda je bolje uporabiti zunanji disk ali vsaj del zunanjega diska za to). to naredimo tako, da ročno nastavimo razdelke, kjer je potrebno GRUB in operacijski sistem namestiti na USB ključ oz. zunanji USB disk. tako se bo zagnal najprej GRUB na USB ključu, kjer si boš izbral sistem (linux) in nato se bo zagnal linux nameščen na USB.
  • Sem že razmišljal o uporabi zunanjega diska in namestitvi dodatnih programov na tem zunanjem disku. Še vedno pa nimam podatka o hitrostih na relaciji priključka USB2.0 proti USB 3.0.
  • Sem šel skozi LiLi usb creator in namestil 13.04 za test na Samsungov USB2 zunanji disk. Hotel sem mu dati 30G, a je vzel le 4G. In kje je sedaj ta Linux? Na pogonu "J" je naznačen, a kako ga odpreti?
  • USB 3.0 je mislim da 10x hitrejši od USB 2.0, če uporabljaš živ način se na začetku vse naloži v RAM.

    linux se ne odpre. še enkrat - to je operacijski sistem in ne program. v živem načinu je "persistent" datoteka omejene velikosti zaradi omejitev datotečnega sistema.

    kako ga zagnati - disk pustiš v računalniku, ob zagonu greš v BIOS in spremeniš vrstni red za boot (novejpi BIOS imajo kar boot meni) tako da je USB disk najprej na vrsti. Nato ga spustiš dalje v zagon in zagnal se bo iz USB diska. cel sistem se bo naložil v ram zato je potrebno imeti dovolj rama (recimo vsaj 1 gb).


    lahko pa cel operacijski sistem namestiš na zunanji disk, samo potem je potrebno ta disk ustrezno pripraviti. particije (razdelke), ga formatirati in paziti da se GRUB namesti na zunanji trdi disk (avtomatsko ga bo hotel namestiti na notranji disk).

    če imaš zunanji disk prazen (da ni nekih podatkov gor) potem pač narediš prazen neformatiran prostor v velikosti, ki želiš da jo zavzema ubuntu (lahko kar z windows disk manager). nato pa ob namestitvi določiš da boš namestil v ta prazen prostor in določiš / in /swap particijo (razdelek) ter določiš da se grub namesti na zunanji disk. Izbereš tudi datotečni format (verjetno kar ext4) in potem spustiš namestitev da se namesti in to je to. paziti je predvsem treba da se nameča res na zunanji disk in da je grub na zunanjem disku.

    saj če se grub pomotoma namesti na interni disk se stvar da popravit z windows recovery cd. problem je, če je grub na notranjem disku, v tem da moraš vedno imeti zunanji disk priključen, če želiš zagnati ali windows ali ubuntu.
  • Kaj pa je to GRUB? Tega v winsih ni.
  • gregor3000 Član
    uredil/-a 13. September, 2013
    windows ima boot manager. ta je na začetku diska (na MBR) in se zažene takoj za BIOS in preden se operacijski sistem naloži. preko njega se gre npr. v windows "safe mode" ali "recovery". boot manager lahko nalaga samo windows in DOS, ta boot manager se pri standardni namestitvi zamenja z GRUB, ki lahko prepozna tako windows kot tudi linux, BSD in še nekatere druge OS. eden od drugih boot managerjev je tudi LILO. več o grub: http://en.wikipedia.org/wiki/GNU_GRUB

    kot boš prebral GRUB uporablja tudi Playstation 4 tako da ni od muh. :-)
  • Kateri Linux program pa je najprimernejši za persistend varianto na zunanjem disku? Trenutno je zunanji disk USB2.0 in če bo prepočasen bom pač nabavil 3.0, a najprej mora sistem delovati, da ne investiram nekaj nepotrebnega.
    Za nameščanje sistemov ali programov nisem naj- naj oseba in mogoče bom na koncu le moral PC dati pod pazduho in se napotiti h kakšni bolj vešči osebi. Vseeno pa bi tudi sam rad nekaj meni tujega naredil.
  • za začetek priporočam Linuxlive usb (Lili) : http://www.linuxliveusb.com/

    mislim da nudi dovolj informacij pa tudi zelo enostaven je za začetnike. ob prenosu slike se lahko izbere velikost persistent datoteke. diska ni treba formatirat, čeprav mislim da bi bilo bolje če bi obstajala kakšna fat32 particija gor. ne vem nisem nikoli poskusil z NTFS. Lili ima tudi opcijo "Enable launching linuxlive in windows" - ta namesti prenosno virtualbox in potem se kar preko tega v windowsih zažene linux ki je na USB. tako malo, da se sproba...

    druga varianta pa je da se prazen (neformatiran) prostor naredi na zunanjem disku (recimo 25GB) in se tja namesti kar cel sistem. samo je treba pazit da se grub da na zunanji disk.

    ali pa kupiš en poceni 4GB USB ključek (verbatim ali pa toshiba) pa vržeš gor sliko z linux live USB. če se odločiš za linux ti potem ta ključ služi kot "rescue disk", če ne ga pa maš za kak prenos podatkov v žepu.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.