Asus X101CH - težava z gonilnikom za grafično kartico

Aragot Član
uredil/-a 24. July, 2013 v Težave s strojno opremo
Zdravo,

nekaj časa nazaj sem dobil notebook-a - Asus Eee PC X101CH in ker je bil že prej v uporabi sem se odločil, da na novo naložim Ubuntu 12.04 LTS, ki je bil tudi že prej gor. Vendar pa imam sedaj težave z driverji za grafično, in sicer jih ne morem namestit. :/

Če grem v nastavitvah pod "ostali gonilniki", je tam gonilnik za grafično "Cedar Trail drm driver in DKMS format" vendar ga ne morem aktivirat, ker pride do sistemske napake. Probal sem tudi z raznimi rešitvami / vodiči - primer , vendar neuspešno, vse kar dobim je "črn zaslon" ko bi moral priti na namizje.

Ne razumem kako je lahko prej delalo normalno (tudi nalepko ima"Ubuntu certified" za kar bi človek pričakoval, da bo delal normalno) in je bil tudi gonilnik že naložen, sedaj ga pa ne morem nikakor naložit? :(

Počasi že obupujem, ker sem zapravil že ogromno ur za iskanje rešitve vendar mi nikakor ne uspe, poleg tega sem začetnik kar se Linuxa tiče, tako, da so frustracije še toliko večje... :/

Zato prosim za pomoč, če kdo pozna rešitev za to, ki bi delovala, ker bi zelo rad obdržal Ubuntuja gor, ker v nasprotnem primeru mi ne preostane drugega kot, da probam z Win7.

Je mogoče tudi kakšen nadomesten gonilnik ali kaj podobnega, da bi delovalo ali pa kater drug Linux OS, ki ga ne potrebuje oz. omenjeni gonilnik deluje?

Lp

Komentarji

  • gregor3000 Član
    uredil/-a 25. July, 2013
    saj ga ne potrebuje. osnovni odprtokodni gonilniki so že v jedru. lahko probaš z 13.04 verzijo, ki ima najnovejše gonilnike.

    težko je reči kar takole kaj je narobe. kakšna je napaka? ali kaj sistem javi? kakšne so bile nastavitve prej? kateri sistem je bil prej v resnici nameščen?

    možno je tudi da je s sliko sistema ki si jo uporabil za ponovno namestitev kaj narobe. recimo kakšna mala napakica pri downloadu.

    katera grafična pa je to? intel cedar view? v primeru je PPA (osebni repozitorij) za ta čip.

    lspci

    in

    lshw 

    v terminal potem pa kopiraj rezultat, prilepi sem, pa da vidimo kaj je na tej mašini.

    EDIT
    ah če je Cedarview to ni Ubuntu certified (ampak čisto možno da je), če pa je bi moral intel dati nove gonilike ven.
    tule nakazuje na težavo
    http://askubuntu.com/questions/290515/how-to-install-intel-cedarview-drivers-on-ubuntu-12-10-or-13-04

    kot pišejo tu se gonilnik ne more naložili na kernelu višjem od 3.2

    tako da poišči sliko sistema z oznako 12.04 ali 12.04.1 in probaj s to. NE UPORABI 12.04.2 ker ima ta kernel 3.5.

    ali pa windows 7. ;)
  • Sem že Win 7 naložil, ker to je že preveč zame... je pa Ubuntu certified, ker ima original nalepko gor in je že bil naložen gor, ko sem ga dobil (eni imajo pa Win7 starter edition). Možno pa je, ker je že starejši, da je bila takrat katera starejša 12.04 različica gor in se je lahko naložilo gonilnike na tisto verzijo, za novejšo pa se več ne da. :/

    Morajo pa bit, ker se ne da spreminjat svetlosti zaslona, če že hočeš ti takoj zatemni zaslon, tudi ko je prešel iz stanja pripravljenosti je bil velikokrat samo črn zaslon in sem ga moral resetirat itn.

    Tako da, dokler ne delujočih gonilnikov za zadnjo verzijo 12.04 se več ne bom s tem ukvarjal. :)
  • hitro vržena puška v koruzo
  • hjah pač hitreje je uporabniku vrniti se na nekaj kar pozna. zakaj bi se človek matral in čas izgubljal?


    ja verjetno je 12.04 delala. 12.04.2 ima pa novo jedro, ki pa ga v bistvu ne rabiš če 12.04 dela v redu. možno je tudi da ima proizvajalec kakšne gonilnike kje. vem da je včasih Dell imel celo svojo verzijo Ubuntu, ki jo je dal na prenosnik. lahko da ima še zdaj.
  • Namestiti bi moral 12.04 prvotno izdajo (12.04.0). 12.04.2 privzeto namesti novo jedro in novi xserver, kar je skoraj 100% vzrok za težave. Če pa začneš z 12.04.0 pa se tudi ob posodobitvah xserver in jedro ne nadgrajujeta, razen če ju lastnoročno nadgradiš.

    Citiram:
    hitro vržena puška v koruzo
    Upam, da imaš vsaj legalni Win7.
  • Jaz bi raje imel Ubuntuja gor vendar sem ga moral toliko krat ponovno namestit, da me je že glava bolela od tega, da ne govorimo, da sem porabil najmanj 10 ur, da sem se zajebaval z gonilniki in terminalom ipd. naredil pa nič in sedaj se mi pa enostavno ne da še enkrat nameščat Ubuntuja gor in nazadnje spet ne bo delalo ali pa kaj drugega ne bo delalo... Zame kot začetnika, ki nikoli prej nisem uporabljal tega OS je to preveč. S tem, da bi pa namestil starejšo različico pa nisem nikjer zasledil kot rešitev zato, tudi nisem probaval, ker kot sem rekel se ne spoznam preveč na to oz. kakor vidim je bila prvotna verzija 12.04 izdana aprila 2012, rešitve, ki sem jih pa jaz uporabljal kot tista v prvem sporočilu, so bile pa objavljene junija 2012 in pozneje, tako, da sem že zaradi tega skeptičen, če bi sploh delalo.

    Novih gonilnikov pa ni, ker kakor sem zasledil na drugih forumih ipd. jih sploh niso še izdali oz. se niti ne ve, če jih sploh bodo, glede na to, da je bilo večino tem glede tega starih vsaj 7-8 mesecev.

    Dokler bo Win7 delal normalno enostavno nimam volje do ponovnega nameščanja Ubuntuja in če ne bo delovalo, ponovnega nameščanja Win7 in vsega kar pride zraven. :)
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.