Instant internet

pozdravljeni,
kot naslov pove,uporabljam instant internet(žogico) od Mobitela ker druge možnosti nimam.v kišti imam priklopljena dva ločena diska,na enem "ZORIN OS,na drugem W.7.občasno sem ob bootu zagnal windows ker za določene zadeve še nisem našel alternative v Linuxu. pojavil se je problem pri windowsu,kateri kar naenkrat ni več našel " furmana"za instant internet in mi s tem onemogočil povezavo.zadevo sem na srečo rešil z "nekje" shranjenimi posodobitvami .zanima me,ali je mogoče za to kriv ZorinOS,ker se je pred tem posodabljal in mogoče v svojem zapisu posodobil tudi internetni modem -gonilnik?katerega windows ni prepoznal(kot ponavadi).

hvala za pozornost

Komentarji

  • ne. windows ne more brati linux datotečnega sistema. po drugi strani pa linux tudi ne dostopa do windows sistema (če opaziš se mora disk naprej windows disk priklučiti da ga lahko prebiraš). ok lahko se to naredi že avtomatsko ob zagonu samo v ubuntu se ne. in pa windows gonilniki so na windows disku. tako da nekaj drugega je bilo narobe. v windows se hitro kaj skvari. včasih kak chkdsk (disk check) pomaga da popravi datoteke (npr če zmanjka elektrike, nepopolne pokvarjene datoteke ipd..
  • ja saj,linux ni dostopal do windows fajlov ampak mogoče samo do skupnega gonilnika(modem za internet) ker opažam ob preklopih težavo z njim,n.pr. če modem odklopim iz usb se windows zažene brez težav,drugače pa "štrika",pa tudi ne vedno.MS kot MS in mi tudi zato ni preveč priljubljen.bo treba popolnoma prešaltat na linux kjer je očitno manj težav.
    še nekaj me zanima: ali je smiselno posodabljat distribucijo katero uporabljaš...primer ubuntu 12.10 na 13.10.vem da pridejo s tem novitete,vendar če ti star sistem leži bi osebno ostal pri njem.pri windowsu je to drugače ker z updejti dobiš samo popravke.

    adijo,hvala
  • penzioner to ni mozno :) Prej je tezava v sw ki teče na modemu, do katerega pa ne ti ne OS nima dostopa.
  • Ti instant interneti imajo neko zadevo imenovano modeswitch. Oglej si tule: http://www.draisberghof.de/usb_modeswitch/#intro
    Čisto možno je, da en OS preklopi to stikalo, in ima drugi težave. Če pred bootom programsko preklopiš nazaj, bodo morda težave izginile.
  • hvala obema, povezavo pa že "obdelujem",mislim da bi problem res lahko bil v preklapljanju "moda" glede na OS,katerega uporabljaš.zanimivo da nima linux nikakršnih problemov,samo MS komplicira in melje prej ko začne normalno laufat s tem da prej malo "čaraš" po biosih itd...lp :D
  • mimogrede tudi mene zanima ta instant internet modem, ker sem bil ravno na tem da bi ga nabavil. in tudi imam Win7 in Kubutnu dualboot. tako da bi bilo dobro če bi vedel da zadeva deluje :-)
    penzioner je dejal/-a:
    še nekaj me zanima: ali je smiselno posodabljat distribucijo katero uporabljaš...primer ubuntu 12.10 na 13.10.vem da pridejo s tem novitete,vendar če ti star sistem leži bi osebno ostal pri njem.pri windowsu je to drugače ker z updejti dobiš samo popravke.

    adijo,hvala
    ja te vmesne verzije je dobro nadgraditi zaradi varnosti če ne zaradi drugega.

    zato pa so LTS verzije, ki imajo podporo 5 let in se lahko mirno nadgradijo po petih letih ali pa, ko pride nova LTS verzija ven (vsaki dve leti). prejšnja je bila 12.04, nova bo 14.04 (aprila naslednje leto).

    če bi pa hotel kaj s še daljšo dobo pa je tu Red Hat (oz. CentOS in Scientific Linux). mislim da imapo ti 7 ali 10 let. to da je imel Windows XP tako dolgo podporo je kriva predvsem Vista. Prejšnje verzije so imele krajšo dobo. windows 7 ima do 2019.

    sam čakam na 14.04. upam, da bo dobra za moje računalnike in potem ostanem tam vsaj dve leti če ne dlje.
  • gregor3000

    zadeva sedaj deluje,dual boot bom pa ponovno poskusil danes,da vidim ali je bila to samo "kaprica" windowsa...prej se mi to ni dogajalo.še prej pa naredim reset biosev da vidim razliko...še nekaj sem opazil,če sem ob menjavi OS-a zamenjal tudi usb vhod za instant modem, je bilo ok.

    si bom pa ogledal tale Red Hat,ker sem zasledil neko "popularnost" med slo uporabniki.
    škoda xp-ja,na žalost pa moraš bit up to date.gural sem ga do zadnje zime in takoj prešel na osmico,sedmice so pač nekako "lepše in okrogle" in sem jo imel večkrat nameščeno kratek čas in se me ni dotaknila,smo pač vsi unikati.vsak po svojem okusu.

    lp
  • evo,odsejal en torrent in šel v probo z resetom biosev.zgodilo se je to kar sem pozabil omeniti,windows dobesedno "crasha" ob nameščanju modema.nisem se več ubadal z njim,ker bom z microsoftom zaključil :/ .ko me prime pa ponovno poskusim in kaj napišem,bom poskusil še kake druge variante.

    lp
  • gregor3000

    zadevo z instantom sem razrešil tako,da ob preklapljanju sistema zamenjam usb vhod.če ti to ni odveč naj te ne zadržuje nabava instant modema,mogoče pri tebi ne bo problemov.problem pa je itak samo windows,linux ne povzroča težav.
    lp
  • aha ok pri prenosniku se tako ali tako izklopi modem iz USB ko ga pospraviš in prenseš... :-)

    to je potem isti jajc verjetno na moji generični miški.

    še vedno se nisem odločil. malo so mi vseeeno dragi. samo verjetno bo treba nekaj ker imam cel kup stvari blokiranih v službi pa potem ne morem delat nič za sebe ;-).

    v indoneziji imajo za 1GB - 3 EUR predplačniško. ko porabiš pač ponovno napolniš. tule pa 3,5 EUr za 100MB (če imaš SIOL internet).
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.