namestitev Ubuntuja na iMaca

Pozdravljeni,

sem popolni začetnik, zato me prosim ne preveč nadirat ;) oz. me napotite na temo, če že obstaja. jaz je nisem našel :-/

Imam intel iMaca (late 2006) - ta beli 24 inčen, star 7 let (core2duo 2,16GHz 2GB RAM). Na njem laufa OSX 10.6 Snow Leopard. Nanj bi naložil en Linux - najbrž najbolje tanajbolj razširjen Ubuntu, ne?

Za namestitev sem sledil navodilom na tej strani https://help.ubuntu.com/community/Intel_iMac

Disk sem že razdelil na dve particiji, naložil rEFIt, zapekel na DVD Ubuntu 13.10 32bit. Restartam, bootam. Vse je OK. pridem do okna kjer me ubuntu vpraša ali želim zagnati ali instalirati. Glede na navodila moram izbrati, da preizkusim in tam potem formatiram particijo namenjeno za ubuntu. Tu nastane problem, saj se mi proces zatakne, hm, ustavi na tistem ozadju (oranžno roza) in tudi po 15 minutah se nič ne zgodi.

Sem kaj narobe naredil? Sem izbral napačen ubuntu, bi moral 64bit? Mogoče 12.04 LTS? Kaj naj storim?

Ker je tale mek že skoraj popolnoma neuporaben za kakšno resno delo ali multimedijo, saj mi ga 'serje' grafična (nvidia geforce), bi ga uporavbljal le še za srfanje in kakšno pisanje v wordu in točenje 'materiala' z neta, poslušat muziko, mogoče kakšno fotko pogledat/editirat. Nič zahtevnega.

Skratka, kakšnega nasveta oz. priporočila bi bil zelo vesel.

hvala

Komentarji

  • če prav razumem se proces zaustavi ko se sistem nalaga (preizkusi?!).

    v tem primeru je morda potrebno uporabiti boot parameter nomodeset (zaradi grafične). tole je za GRUB: https://help.ubuntu.com/community/BootOptions

    verjetno je kaj podobnega za refit.

    64bitni bi tudi deloval, ker je to 64bitni CPU. lahko pa se uporabi tudi 32bitni. ne bo nič narobe.
    12.04 je samo dlje podprt. 13.10 ima pa novejše jedro in gonilnike. oba sta v redu. Aprila pride ven nov LTS. komaj čakam in upam da bo vse na mašini podprto kot je zdaj potem ne bom kar nekaj časa nadgrajeval...
  • Hvala,
    Sem vmes že uspel naložiti in zagnati, a je bil problem pri grafični in mrežni. Danes pa so mi vmes že na tviterju sporočili, da ima zadnja verzija ubuntuja malo zyeban update in lahko nagaja pri določenem hardwaru. Razmišljam, da bi mogoče rajši naložil Minta ... hvala vseeno.
  • update? mogoče grafični vmesnik za update ali kaj?

    vmesnik v ukazni vrstici je enak v mintu in ubuntu. prav tako oba jemljeta iz istih strežnikov. mint mislim da ima nekaj svojih dodatkov.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.