Kaj uporabiti za šifriranje mape?

Ob novi namestitvi sistema sem se odločil, da ne bom šifriral celotnega domačega razdelka, ker se občutljivi podatki nahajajo le v določenih mapah, ker bi rad sistem ohranil čim odzivnejši in ker moram potem pozabiti na TRIM za šifriran razdelek. Šifriral bi rad samo mape od Thunderbirda, Firefoxa, Adobe, Macromedia ter .ssh, v ostalem mislim, da ni nič občutljivih podatkov oz. so dobro zaščiteni. Zatakne se pri izbiri programa.

Želel bi nekaj, kar se samodejno mounta ob prijavi, šifrirni "kontejner" naj bi se prilagajal velikosti vsebine (prostora nimam na pretek), ne bi pa rad tudi prevelikega vpliva na zmogljivost. Prednost dajem torej hitrosti pred varnostjo, saj ne pričakujem, da se bo na moj disk spravil nekdo s superračunalnikom :). Gledal sem že TrueCrypt, dm-crypt in ecryptfs. Če se ne motim, moraš pri prvih dveh nastaviti kontejner s fiksno velikostjo, zadnji pa ni ravno hiter. Kaj priporočate? Hvala za odgovore že vnaprej!

Komentarji

  • Zdravo,

    imaš verjetno bolj kot ne dve "uporabni" možnosti: Ecryptfs in EncFS . Po malce googlanja, vsi priporočajo prvega, saj je bolj integrairan s kernelom in deluje hitreje. Takšen način enkripcije uporablja ubuntu, če pri inštalaciji izbereš možnost "encrypt home directory".

    Lp
  • K Ecryptfs se nagibam tudi sam, problem je edino v tem, ker moj procesor ne podpira AES-NI pa me malo skrbi, kaj bo recimo, če bom gledal kak Youtube HD video v Firefoxu ali pa downloadal več mailov v Thunderbirdu. V Kubuntu 9.10 sem že imel šifriranje domače mape z ecryptfs, ampak mi je zaradi KTorrenta sistem pogosto v celoti zmrznil ...
  • Sem kar namestil ecryptfs. Pohvaliti moram izjemno enostavno namestitev in nastavitev, na zmogljivosti se pa ne pozna praktično nič.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.