Windows 7 / Ubuntu 13.10 dualboot

Rad bi si naložil windows 7 in ubuntu 13.10 na en trdi disk in sicer vsak OS na svojo particijo in eno skupno particijo. Prosil bi za zelo natančna navodila, mogoče z videom ali vsaj slikami, saj nočem delati preveč napak in potrošiti dosti časa.

Komentarji

  • Najprej namestiš windows 7, ki dobi eno sistemsko in eno podatkovno particijo (verjetno C in D). Nato zaženeš Ubuntu in v prazen, neformatiran in neuporabljen prostor, ki je ostal na disku namestiš Ubutnu. Pri namestitvi Ubuntu bi morala biti na začetku ponujena opcija za namestitev poleg Windows. Če je ta opcija prisotna, se izbere in potem nadaljuje z namestitvijo kot običajno. Če je ni je potrebno izbrati "nekaj drugega" in potem ročno nastavit particije (/ in /swap) ter dati GRUB na /sda (oz. na začetek diska kjer sta nameščena sistema).

    a dela pa Ubuntu na računalniku v živem načinu?
  • Live dvd dela na računalniku, bi pa imel vsak OS na svoji particiji, ker se mi je enkrat pokvarila celotna tabela, ko sem izbral opcijo zraven windows7, sem slišal da je boljše, če vsako na svoji particiji naložiš... ... ali? Imam en fizični trdi disk z 500GB na HP ProBook.

    Hvala za odgovor.
  • Archiver v nobenem primeru ne bosta Windows in Ubuntu na isti particiji. Isti disk ja - ista particija ne (vsaj ob normalnih namestitvah)
  • Archiver je dejal/-a:
    Live dvd dela na računalniku, bi pa imel vsak OS na svoji particiji, ker se mi je enkrat pokvarila celotna tabela, ko sem izbral opcijo zraven windows7, sem slišal da je boljše, če vsako na svoji particiji naložiš... ... ali? Imam en fizični trdi disk z 500GB na HP ProBook.

    Hvala za odgovor.
    ne vem katera opcija je bila točno izbrana in kakšna je bila windows tabela particij. sama namestitev ne podre tabele. podre pa jo lahko prestavljanje velikosti windows particij z linux orodji.

    samo stvar je najlažje narediti kot sem opisal. obstajajo pa seveda še druge variante ki so bolj kompleksne za nastavit.

    mogoče edino kar se da še bolj poenostavit je da se naredi samo ena particija za windows in ena za ubuntu (ok tu sta nekako dve narejeni / in /swap - samo swap je podobno kot pagefile v windows).

    tako da namesti windows in pri tem pusti prazen prostor (neformatiran) za Ubuntu in nato vržeš Ubuntu v prazen prostor - pa je.

    Sam sem imel bistveno bolj kompleksno shemo particij na HP z win7 starter pa je šlo vse gladko. pa še sredi diska sem moral namestiti linux (tako da imam zdaj windows, windows, ubuntu+swap, widnows) pa ni bilo problema.
  • Torej bi lepo delalo če izberem opcijo Naloži zraven windows 7? Avtomatsko naredi svojo opcijo? Pa kak je z antivirusi v Ubuntu? Čemu se moram izogibati, da bo delalo vse pravilno...

    Hvala za odgovor.
  • gregor3000 Član
    uredil/-a 21. March, 2014
    ja morali bi. če pa te opcije ni (pri meni je zaradi hrošča pri določeni razporeditvi particij ni bilo) je pač treba nastavit particije ročno.

    glede antivirusnih porgramov: https://help.ubuntu.com/community/Antivirus

    Načeloma niso potrebni. Obstajajo, ampak skenirajo in iščejo v glavnem windows viruse, saj ni znanih virusov za linux "v divjini". škodljiva koda , preko katerih je možen vdor in napad je v rootkitih (ti so problme v vseh OS saj se namestijo pred OS), java in flash ter podobni vtičniki. Zato je predvsem pomembno da se dela redne posodobitve. na widnows so posodobitve enkrat mesečno, pogosto ostajhajo luknje več mesecev preden jih zakrpajo. medtem ko v linuxu sproti krpajo varnostne luknje in tudi varnostne posodobitve so lahko večkrat tedensko.

    dodatno ima linux vgrajenih več varoval, med drugim je potrebno geslo za spremembe v sistemu (to je MS ukradel in poimenoval UAC, ki pa ne deluje povsem enako) in še več drugih varovalk.

    predvsem se je potrebno izogibati nalaganju programov iz nepotrjenih/nepodpisanih virov. pretirani uporabi sudo (admin. geslo), uporabi sudo za grafične programe... v glavnem treba je vedet kaj delaš, ker računalnik bo res naredil kar mu rečeš. vedno pa vpraša za dovoljenje pri večjih spremembah.

    svetujem, da se prebere Priročnik za Ubuntu: https://ubuntu-manual.org/
    prevajalci so naredili veliko delo s prevodom v SLO. verzija Ubuntu ni tako važna saj med zanjimi nekaj verzijami so bolj kozmetične spremembe in razne spremembe "v ozadju".

    še nekaj povezav glede namestitve Windows 7 in Ubuntu side-by-side:
    uradno navodilo: https://help.ubuntu.com/community/WindowsDualBoot
    Dedoimedo tutorial - tule je sicer starejši ubuntu na slikah ampak. "princip je isti, vse ostalo so nianse" :-) : http://www.dedoimedo.com/computers/dual-boot-windows-7-ubuntu.html

    edit: še nekaj... Ubutnu ima zelo drugačen vmesnik kot windows. nkeaterim je všeč. jaz sem bolj navajen na Windows način zato raje uporabljam KDE namizje, ki pa ga najdemo v Kubuntu: http://www.kubuntu.org/
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.