Katero linux distribucijo izbrati

2»

Komentarji

  • Pozdravljeni,

    spet jaz. Ker sem zaenkrat z Lubuntujem na svojem 8 let starem računalniku zelo zadovoljen, se zopet obračam na Linux družbo :D Tokrat gre za PC moje mame :/

    Lani je za RD dobila en povprečen desktop, nič posebnega i3 procesor, če se prav spomnim in nič kaj preveč RAMa (najbrž 2GB). Gor ima ves 'uničen' Win7, ki ga moram skoraj vsak mesec čistiti, ker se vedno nabira razen drek na Chromu in razni programčki, ki jih mati inštalirajo, ko jo kaj vpraša. In potem laufan razne programe za čistiti in predvsem, ker se mi ne da tega početi vsakič, ko pridem na obisk :) bi ji dal gor nek Linux distro, kjer tega sranja ne bo več.

    Ona ima računalnik 90% za srfanje - FB, Gmail, youtube, novice, … in pa 10% za gledanje fotk in kakšnih filmčkov in ppt, ki si jih penziči pošiljajo med seboj. Skratka nič posebnega. Aja, ene igrce igra na FB (sumim, da večino dreka dobi s FB) zato mora delat flash … skratka kater distro, da bo čimbolj omejil delanje škode in bo čim bolj enostaven za uporabo, (beri čimmanj vprašanj o updejtanju in ostalih zadevah, pa da čim več multimedije dela) in ga jaz evetelno lahko od doma pošraufam, če kaj ne dela. fino je, da so ikone (šortkati) od programov na desktopu, da ona potem tisto klikne in je to to … Če pa je še v SLO je pa sploh zmaga, ampak ni nujno, jo bom že naučil par angleških besed :D

    Gledal sem Kubuntu, PClinuxOS, (Ubuntu se mi z Unity zdi preveč zanjo), Mint(?) … Pojma nimam kaj je za takšnega uporabnika najbolje.

    Hvala. Za predloge bom zelo hvaleže, mati pa tudi, ker se ne bova več vedno spričkala ;)
  • Priporočam Xubuntu. Je enostaven, ima lahko ikone na namizju, programi so prevedeni, namizje pa mislim da tudi večinoma. Distribucije z namizjem KDE odsvetujem. Resda je še najbolj podoben Windows, a ga neuk uporabnik zelo težko ukroti, zato boš moral najbrž kar pogosto nuditi pomoč. Enako velja za novi Gnome.
  • super. hvala.

    Mint tudi odpade najbrž? (najbolj razširjen in zato tudi najbrž najbolj podprt)
  • Ali Mint ali Ubuntu je pravzaprav vseeno, glede na to, da določene izdaje temeljijo na Ubuntu. Ima pa Linux Mint namizje Mate (pravzaprav Gnome Classic), ki je iz novejših Ubuntujev izginilo. Tako da sta moja predloga Xubuntu ali Mint z Mate.
  • filip007 Član
    uredil/-a 21. April, 2014
    Xubuntu ima te MAC tray ikone kar ni slabo, dokler niso v napoto, nisem še probal, kakšne so pa zahteve za ta distro, ker Windows 64bit so neuporabni na premalo RAMa in vse skupaj mori, Linux 64bit ima pa boljše diskovne prenose pod 64bit pa ne rabi nevem kakšne količine RAMa za to.
  • gregor3000 Član
    uredil/-a 22. April, 2014
    eh mi smo dali KDE, pa na "classic menu" pa kar gre. bližnjice do najbolj uprabljenih aplikacij na namizje, pa office 2007 v wine. pa je.

    Xubuntu - mislim da ima ob bootu ene 140 MB ram. tu nekje. ne vem mogoče 64 bitna malo več.

    tiste ikone spodaj so samo "Panel". to se z desno klikne, lčastnosti in potem zlahka odstrani, prestavi na drugo mesto ali pa nastavi da se samodejno skrije.

    jaz sem si dal na levo da je zgledalo kot Unity. no kasneje sem pa stran dal... ker je samo plac zasedalo...

    na 1 GB xubuntu leti.... pa novi Kubuntu 14.04 je tudi izjemno hiter v primerjavi s starejšimi.
  • sveder Član
    uredil/-a 26. April, 2014
    fantje hvala. po praznikih se spravim delat revolucijo ;) ... mislim, da bom naložil Mint Mate, ker je res ful podobno Win7 ... 32 aki 64 pa se odločim glede na količino RAMa... mama mogoče sploh ne opazi, da ima Linux ;)
    hvala
  • sveder je dejal/-a:
    fantje hvala. po praznikih se spravim delat revolucijo ;) ... mislim, da bom naložil Mint Mate, ker je res ful podobno Win7 ... 32 aki 64 pa se odločim glede na količino RAMa... mama mogoče sploh ne opazi, da ima Linux ;)
    hvala
    videz vara ;-)

    ne glede na količino rama ampak glede na procesor in količino rama. 2GB in 64 bit CPU kar 64 bit.
  • Na voljo je tudi nov slovenski respin Mageie:
    http://slomga.blogspot.com/2014/04/dan-d.html
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.