Težave pri nadgraditvi na verzijo 14.04

Pozdravljeni,

imam zelo čuden primer. Včeraj zvečer sem z USB bootom želel nadgraditi ubuntu z verzije 13.10 na 14.04.
Ko sem vstavil USB ključek in ga pripravil skozi BIOS, da boota z njega mi je pri nalaganju napisalo, da računalnik nima naloženega nobenega OS in sem imel samo možnosti zbriši celoten disk in drugo. Ker nisem želel zgubiti podatkov na disku sem izbral drugo, kjer mi je pa potem vedno ko sem dal install napisalo, da ni izbran root folder (oziroma nekaj podobnega). Dal sem izhod in sem uporabljal Ubuntu s ključka. Na internetu sem pogledal za pomoč in je tam pisalo da lahko nadgradim z Alt+F2 in vpišem update-manager ter zaženem ta program. To sem tudi storil in mi je potem napisalo, da je prišlo do napake in da je napaka pri programu za inštaliranje in odstranjevanje programov. Ponovno sem poizkusil z USB bootom in sem potem opazil, da ima disk zraven ključavnico (ja ko sem prvič inštaliral ubuntu sem mislil, da je to geslo za uporabniško ime ne za celoten disk) in sem disk odklenil, nato mi je dalo pri inštalaciji (na namizju je bila ikona inštaliraj 14.04) tudi možnost nadgraditi na novo verzijo, kar sem izbral. Napisalo je, da odstranjuje neke programe in je kar nekaj časa trajalo. Po približno 15-20 minutah, ko se ni nič zgodilo sem kliknil na details, kjer je pisalo, da je napaka da ni nekega dovoljenja. Zato sem zadevo prekinil (ura je bila že pozna) in sem hotel zagnati prejšno verzijo ubuntuja, vendar se mi je pokazal samo črn ekran in v oklepaju je nekaj pisalo (pozabil sem kaj, vendar me je celotna zadeva spominjala na stari OS, ki ga je bratranec imel na 386). Zato sem se odloočil šel ponovno v USB boot, da bi inštaliral novega Ubuntuja in ker sem ponovno imel samo opciji drugo in formatiraj celoten disk sem se odločil , da bom pač čisto na novo naložil OS (se da podatke nazaj dobiti). Sredi nastavljanja mi je napisalo, da dev2(se mi zdi da je bilo tako napisano) ni mogoče formatirati in se zadeva ni končala. Ker je bila ura res že pozna (nekaj čez polnoč) sem se odločil, da zadevo uredim, ko bom imel več časa. Preveril sem, če se mi računalnik normalno zažene in mi je namesto, da bi začelo nalagati Ubuntu napisalo:
GNU Grub version 2.00-19 ubuntu2.1
minimal BASH-like line editing is supported. for the first word, TAB lists possible command completions. Anywhere else TAB lists possible device or file completions.

Prosim za pomoč, kako naj zadevo čimprej uredim.
Hvala
Anže

P.S.

Očitno mi je nekako pri zadnjem poizkusu inštaliranja uspelo zbrisati še USB ključek, ker mi danes zjutraj tudi USB boot ni hotelo pokazati.

Komentarji

  • 1. Sej veš da lahko upgrejdaš direkt iz sistema in ni potrebe po USBju ane?
    2. Če ne veš kaj narediti (preden izbereš zadnji korak za namestitev in se začne pisanje na disk) preprosto prekliči celotno zadevo tako da disk ostane tak kot je bil - torej z delujočim OS
    3. Pri izbiri Drugo bi mogel izbrati priklopno točko za root - Drugo je namenjeno samo tistim, ki vedo kaj počnejo
    4. Tudi meni je pisalo da ni bilo dovoljenja in se je tako vrtelo cca. 30-45 minut.. nato pa je nadaljevalo - torej s tem ko si prekinil namestitev ravno ko je neki delal si dobil črn zaslon
    5. Ne inštalirat sistema sredi noči
    6. Zadevo urediš tako da si vzameš čas, zbootaš z DVDja/USBja sistem (boljše USB) in nato prekopiraš podatke ki so še gor (če so še gor) in ki jih potrebuješ. Nato namestiš Ubuntu tako da izbrišeš disk..
  • edino kar bi znal biti problem je če je bil disk kripitiran in so ključi za dostop zdaj prepisani. hmmm...
  • Hvala za pomoč, zadeva sedaj deluje.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.