macbook in linux?

nova2 Član
uredil/-a 12. September, 2014 v Programi
macbook apple in linux?A gre to dvoje skupaj? :o Kateri linux mi priporocate,glede na strojno opremo: intel core 2 duo, hitrost procesorja 2,26ghz, FSB 1066mhz,procesorski predpolnilnik: 3mb, tip polnilnika DDR3, velikost trdega diska 250gb,hitrost trdega diska 5400obratov/min,tip trdega diska serial ata,tip graficne nvidia geforce 9400m, ...kaj se rabite vedeti, mi povejte, bom napisala. Prosim za pomoc!

Komentarji

  • Pa zanima me tudi kateri program je na linuxu, da se poveze z nokio lumio 520? In tiskalnikom mp190, canon - je tole pravi naslov: http://ubuntuhandbook.org/index.php/2013/07/canon-drivers-for-ubuntu-and-linux-mint/

    ne poznam podrobno linuxa, a prav razumem, da je treba pisat, da se povezd, kot bi pisal program?
  • Hvala za link. Ne razumem, pa tvojega komentarja "Zdravo, mami"...
    pri meni je problem, da imam os zaklenjen, se pravi ne morem iti v sistem. In je edina moznost, da nalozim nov sistem gor. Tako da ne vem, kateri mac 1, mac 2, potrebujem?? Zato res prosim za daljso razlago. Ker sem nova in butasta
  • A lahko to nalozim na usb, potem pa vstekam v apple in bo zagnal program? Ker ne morem iti v sistem, je zaklenjen.
  • Niber Član
    uredil/-a 14. September, 2014
    Kaj misliš "ne morem iti v sistem"? Ne moreš sploh poganjati maca? Potem ne vem kaj bi.
    Pa tudi sicer je bolj težko, izgleda (sam nimam izkušenj s tem):
    http://www.ubuntu.com/download/desktop/create-a-usb-stick-on-mac-osx
    in pa
    http://askubuntu.com/questions/28495/how-do-i-get-my-mac-to-boot-from-an-ubuntu-usb-key

    Nekako moraš pripraviti maca do tega, da zažene zagonski ubuntu. Potem ga šele lahko namestiš (pa še vidiš, kaj in kako dela).

    Zdravo mami je podpis, vedno se pripne zraven.
  • Mac se zazene, odpre se okence log in. In ker geslo ne prizna, ne morem nikamor.
  • maci so zaklenjeni strojno in programsko, da lahko samo mac teče gor (brez posebnega truda seveda). zato se jih je na daleč za izogibat razen če seveda ne nameravaš uporabljat njihov OS X.


    v glavnem kot že rečeno ni tako enostavno da pa se. najprej je potrebno priti do tega da se lahko stvari požene iz ključka.

    je pa nekaj Cannon in Linux ne gresta ravno najbolje skupaj. vem da so sicer za ene starejše eni drugi delaligonilnike za linux, ki pa so bili plačljivi in niso bili tako poceni (vem da takrat ko sem iskal bi dobil nov printer za tisto ceno gonilnikov). ne vem kako je z Lumio samo to je spet en zaprt in zaklenjen telefon. mogoče se preko tistega mrt ali kaj je da vsaj toliko povezat da se lahko podatke prenaša sem in tja. je pa gotovo tu windows 8 najbolj povezljiv.

    ne razumem ljudi, ki kupujejo zaklenjene zadeve potem pa pričakujejo, da bodo med sabo kompatibilne.
  • yang Član
    uredil/-a 15. September, 2014
    @nova2 - Če ni tvoja ultimativna preferenca ravno Ubuntu, obstajajo tudi druge GNU/Linux distribucije, katere morda podpirajo tvoj Macbook. Naj omenim samo nekatere (Debian, Gentoo, Arch Linux, Fedora, Mint...). Če vpišeš iskalni niz v Google v zvezi z "Macbook Linux" ali pa še natančneje model tvojega Macbooka+Linux boš dobila kar nekaj zadetkov v zvezi s tem, tako da se lahko potem ravnaš po tistih navodilih in še malo raziskuješ na to temo. Glede na to, da si najverjetneje začetnica v svetu Linuxa, je praktično vseeno katere distribucije se lotiš za začetek, bolj je pomembno to, da gledaš v kateri bi bil tvoj Macbook najbolje podprt. Spomnim se, da je pred leti obstajala GNU/Linux distribucija, katera je bila namenjena ravno podpori za Apple ne spomnim se pa več kako se je imenovala.

    Sicer pa pri loginu, ko se ti pojavi okence, probaj vnesti kot uporabniško ime "root" in kot geslo, tisto geslo katerega si izbrala. Če si ob namestitvi kreirala tudi uporabniško ime, probaj vnesti tistega in potem še geslo. Uporabniško ime in geslo se razlikujeta.

    LP !
  • Probala: Sicer pa pri loginu, ko se ti pojavi okence, probaj vnesti kot uporabniško ime "root" in kot geslo, tisto geslo katerega si izbrala. Če si ob namestitvi kreirala tudi uporabniško ime, probaj vnesti tistega in potem še geslo. Uporabniško ime in geslo se razlikujeta.

    in ni nic. Ne gre. Bom zdaj pregledala linke in ostalo, kar ste mi poslali. Razmislala sem da bi si nalozila 14.04. Ali pa trusty - baje je fajn. No, grem raziskovat. Hvala vam za podporo!
  • Aja spomnila sem se. Mama ima racunalinik z w7, na njem si mislim linux nalozit na usb. Potem pa na mojega macbooka. Saj to ni nobenga problema ane? Vazno, da pravega downloadam?

    http://www.ubuntu.com/download/desktop/create-a-usb-stick-on-mac-osx
  • Velikost polnilnika je 2krat 1 gb, trdi disk 250gb. A izberem 32-bitno verzijo linuxa ali 64?
  • Imam 10.6.8 os x snow leopard
  • Zdaj nalagam dol ubuntu 14.04 LTS trusty tahr, server instal image
  • Sporocam, da sem prisla v sistem os x. Tudi geslo sem se dokopala, problem je ker se ne spomnem gesla filevault. Zato ne morem noter. Napredovala sem. Vsaj neki. Sem pa fejst zajebala s filevaultom
  • nova2 je dejal/-a:
    Zdaj nalagam dol ubuntu 14.04 LTS trusty tahr, server instal image
    server image definitivno ni pravi razen, če nameravaš poganjat server, ki ima le ukazni pozivnik (Command line interface) in nima uporabniškega grafičnega vmesnika.

    lahko 64 bitni ker je 64 bitni CPU, pa tudi 32 bitni bo delal.

    v principu - če ga uspeš naložit iz usb potem bo namestitev gotovo tudi delovala. je pa eden od linkov zgoraj dober ker pove kako identificirat strojno popremo in nato se lahko pogleda če je podrta. in če je podrpta potem se lahko naloži...

    če je filevault kriptiranje datotek, potem lahko pozabiš na dostop brez gesla.

    lahko se pa tudi kar os x naloži še enkrat gor... pa je. saj po mojem ni slab sistem.
  • Tocno to. Saj ni slab, linux je v slovenscini, zato mi je vsec. Zdaj ko sem nasla namestitveni dvd, bom morala se enkrat nalozit...pozabit na svoj racun. Ker sem prisla v sistem, sem nasla podatke o modelu je 6,1.
  • piše "The Macbook Pro 6,1 is highly compatible with Ubuntu 12.04 Oneiric. " tako da, če je to ta potem kaže dobro. samo potrebuješ desktop, ne server verzijo.

    a Mac OS X nima kakih datotek da se ga posloveni? Windowsi imajo.
  • Delno sen ga. Recimo ura, pa teden. Prej hrvascina. No vsaj jaz nisem vec nasla
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.