Prehod na Linux

Pozdravljeni

Že dalj čase se spogledujem z Linux-om.. a mi nikakor ne uspe narediti prehoda na ta OS. Poskušal sem sicer na prenosniku, ker je starejši in ni tako "močan", da bi si lahko privoščil kak Ubuntu. Sedaj sem pa poskusil z LIve CD na PC-ju in me zelo vleče, da bi ga namestil ne bi pa rad izgubil vseh podatkov to so sicer pretežno slike, glasba, filmi in nekaj dokumentov.

Sedaj pa da preidem k vprašanju :)

V primeru, da naložim kot dualboot je možno kasneje vse, kar je uporabljal Windows prenesti v uporabo na Linux? In nato več ne bi uporabljal dualboot, ker bi bil kot tak nameščen samo Ubuntu(?). Ali je to možno in če ni, kakšen bi bil najboljši način?

Za ostala vprašanja, ki se mi pojavljajo bom poiskal odgovore na forumu v kolikor jih ne najdem bom pa jih postavil kar tukaj ... v nadaljevanju :)

Lp

Komentarji

  • napsy Član Ubuntu.si
    Naceloma se da vse narediti .. priporocam pa, da naredis backup vseh tvojih podatkov, ce se slucajno kje kaj zalomi.

    Ko imas enkrat dual-boot, lahko brez tezav z linuxa dostopas do windows particij (obratno je mickan tezje, je odvisno od datotecnega sistema, ki ga izberes za linux).

    Ce se kasneje odlocis windows zbrisat, lahko pobrises particijo in prazen prostor uporabis za kaj drugega
  • gregor3000 Član
    uredil/-a 20. October, 2014
    če je dual boot potem dodeli 25-30 Gb prostora za Linux (bi moralo biti dovolj zaenkrat) in to je to. če obstaja kakšna particija za podatke na windows je toliko bolje. sicer kot rečeno se tako da do podatkov dostopati iz Linuxa. Iz windows pa gre z nekaterimi orodji samo so določene omejitve (datotečni sistem...).

    je pa prehod bistveno lažji, če se že na windows prej uporabljajo odprtokodni programi, ki imajo Linux različice.

    pravzaprav so mi osebnoprpoblem le Windows igre in MS Office (alternative zadostijo nekako 60% precej stvari me tam moti nekaj pa je bolje narejenih kot v MS Office). Za ostalo ni tako težav ker sem iste stvari že pšrej uporabljal v windows (Thunderbird, Firefox, VLC...).
  • Sedaj imam dva diska na enem je C in je še prostora 120GB in en ki je deljen na dve paticiji. Tega drugega bolj koristim za 'skladišče' in kolikor sem videl iz Live CD-ja lahko vse odpiram in preglejujem... razen kakšne datoteke ustvarjene s programi, ki jih Linux ne podpira (Photoshop, Corel...). No ker ravno govorim o tem ali lahko Photoshop datoteko odpre kakšen program, ki je primerljiv z Photoshop-om v Linux-u?
    In še to, kako se diski vidijo ali je enako kot v primeru z Live CD, ki so videni kot naprave, ki jo lahko izvržeš(?).

    Torej za dualboot naredim v windowsih particijo in C zmanjšam za 30-35GB ali lahko to določim pri sami inštalaciji?

    Moram še na kaj takšnega biti pozoren pri samih nastavitvah?

    Lp
  • s-max je dejal/-a:
    Sedaj imam dva diska na enem je C in je še prostora 120GB in en ki je deljen na dve paticiji. Tega drugega bolj koristim za 'skladišče' in kolikor sem videl iz Live CD-ja lahko vse odpiram in preglejujem...
    Ja, to je idealno.

    razen kakšne datoteke ustvarjene s programi, ki jih Linux ne podpira (Photoshop, Corel...). No ker ravno govorim o tem ali lahko Photoshop datoteko odpre kakšen program, ki je primerljiv z Photoshop-om v Linux-u?
    Po mojem ne. Poskusi GIMP (če ima kak plugin, ima windows verzijo...). vsi ta Photoshop terate ... :) sami profiji...

    GIMP = slikovna grafika
    Inkscape = vektorska (ala Corel draw)
    Blender = animacije
    Openshot/kdenlive = filmi
    ...

    Nekateri Photoshopi delajo preko Wine vmesnika. vsak program ki se ga preko tega vmesnika namešča rabi ene 20% več prostora za namestitev.

    In še to, kako se diski vidijo ali je enako kot v primeru z Live CD, ki so videni kot naprave, ki jo lahko izvržeš(?).
    ja po default je tako in verjetno v dualboot primeru tudi bolje. tako se ti samo particija, ki ima podatke mounta (mnamesti) in po končanem delu v Linux se ti odklopi (unmount/izvrže).

    Torej za dualboot naredim v windowsih particijo in C zmanjšam za 30-35GB ali lahko to določim pri sami inštalaciji?
    Lahko pri inštalaciji, bolje pa je to narediti z windows vmesnikom. še prej pa defragmentiraj (vsaj dva krat) in vsaj enkrat poženi check disk (chkdsk). najlažje je da se samo prazen prostor (neformatiran) naredi in potem pri namestitvi izbere "namesti v največji prazen prostor" (ali nekaj takega) in potem ti vse samo naredi.

    Moram še na kaj takšnega biti pozoren pri samih nastavitvah?
    pred premikanjem particij ipd. je vedno dobro ustvarit varnostne kopije podatkov in sistema (no varnostne kopije podatkov je tako vedno treba imet). Zelo enostaven program za to naredit je Redo Backup, lahko pa se uporabi tudi malo manj enostaven in bolj napreden program Clonezilla. Oba prazen del diska stisneta kot tudi polni del, tako da slike potem ne zasedejo preveč prostora.

    sicer ne bi smelo nič iti narobe, ampak...
  • gregor3000 je dejal/-a:


    Lahko pri inštalaciji, bolje pa je to narediti z windows vmesnikom. še prej pa defragmentiraj (vsaj dva krat) in vsaj enkrat poženi check disk (chkdsk). najlažje je da se samo prazen prostor (neformatiran) naredi in potem pri namestitvi izbere "namesti v največji prazen prostor" (ali nekaj takega) in potem ti vse samo naredi.

    to se veže na to novo particijo, ki bi jo naredil?

    40GB zadostuje za dobro delovanje ali bi bilo bolje dodati še kakšen GB?

    Od tega prostora ki bi bil namenjen za Linux se nekaj še vzame za swap? Če sem prav računal ker imam 6GB RAM-a(uporabno 4,87) bi moral nekje 9GB nameniti za swap?

    Lp
  • gregor3000 Član
    uredil/-a 22. October, 2014
    ja, na novo particijo.

    v bistvu je 8 GB dovolj za delovanje. samo, če se potem nameščajo aplikacije, shranjujejo dokumenti... ali pa kak wine. sam sistem bo sicer zasedel okrog 6 GB.

    40 GB je torej več kot dovolj.

    eh po mojem je 2 ali 4 GB več kot dovolj za swap. pri 6 GB rama se splača še zmanjšat swapiness (torej naročit sistemu, da šele, ko zares zmanjkuje rama začne uporabljat disk).

    sicer se swap pri tako velikem spominu uporablja predvsem za hibernacijo. tisto pa tudi če nimaš preveč programov odprtih bi 2 GB moralo biti več kot dovolj. sicer je to podobno kot pagefile pri windows. pa tam mislim, da so ti tudi okrog 2 GB. mimogrede tudi v Ubutnu se da nastavti da je to fajl, samo ni povsem preprosto.

    na strežniku sem si pri 4GB rama nastavil da disk začne uporabljat, ko je prostega rama okrog 512MB in mu dodelil 2 GB za swap. do zdaj ga še praktično sploh ni uporabil. ok tak datotečni strežnik tako rabi precej manj rama kot namizje samo vseeno....
  • za enkrat hvala za vse odgovore...
    vzrok za tako dolge presledke je krivo to da se mi ravno ta teden dogaja ... namreč ..., da sem imel probleme s povezavo na net :(

    Torej če povzamem postopek, ki bi ga naj izvedel za namestitev:
    - delim particijo C na dva dela v windowsih (shrink)
    - particiji za linux bom namenil 40GB(za vsak slučaj ;) in ker mi še enkrat toliko prostega ostane za okna (čeprav se lahko zgodi da se bodo zaprla... nič ne bom rekel ;) ))
    - defragmentiram novo nastalo particijo
    - resetiram PC, da vidim če vse še dela vredu..
    - vstavim DVD z Linux-om (Ubuntu ) in resetiram
    - ko se prikaže možnost Live dvd ali inštalacija ... izberem inštalacija
    - pri vprašanju kam namestiti ... izberem particijo, ki sem jo pripravil za linux
    - za swap bom namenil 4GB (se da ta datoteka naknadno povečat ali zmanjšat?)

    to je bistveni del ... me pa zanima katero verzijo je bolje da izberem... to ki je na tej strani slovensko verzijo 12 ali na strani ubuntu ... verzijo 14?

    Nekako bi naj bilo to to....

    Še enkrat hvala vsem ... predvsem tebi gregor3000

    Sedaj pa grem deliti C... in če bo vse vredu pridem prebrati še odgovor na ta post in še kakšno mnenje (če bo) ;)

    Lp
  • Swap v Linuxu ni datoteka, temveč razdelek. Velikost lahko povečaš tako, da zmanjšaš nek drug razdelek.
    Izberi 14.04, saj ni nobenega razloga, da bi izbral 12.04 (če imaš res slabo strojno opremo, izbereš Lubuntu).
  • Ja za swap sem narobe napisal :( ... no drugače mi je uspela inštalacija... razen za boot sem moral uporabiti EasyBSD, da sedaj lahko izberem kateri sistem se naj zažene....

    Sedaj bom pa lahko preveril kako mi bo 'sedel' Linux... upam da dobro ;)

    Ker bom pa moral še nekaj programov naložiti... bom še imel verjetno kaj vprašanj...

    No do sedaj hvala še enkrat.

    Lp
  • ja drugače je treba defragmentirat preden se particije spreminjajo. zato, da se najprej zložijo skupaj vsi drobci datotek na začetek particije. tako se zmanjša možnost izgube podatkov med spreminjanjem velikosti particij.

    prav gre tako recimo če želiš spremenit velikost C:
    defragmentiraš C:
    reboot, check disk
    defragmentiraš c: še enkrat zato ker prej ni mogel prestaviti na zečetek diska drobcev datotek , ki so v uporabi - ob ponovnem zagonu se ti navadno prestavijo.

    ko je vse prestalvjeno je zadnji del diska prazen in se lahko spreminja precej varneje.

    ne vem zakaj je potreben easyBSD... a je mogoče to kak "secure boot" install? ali se uporablja UEFI? ALi je kakšna skrita boot particija?

    grub če se namesti na pravo mesto na disku bi moral brez problemov poganjat oba sistemna. če se samo en disk potem je pravo mesto za grub /dev/sda
  • ne vem ali sem naredil narobe a ko sem hotel defragmentirati disk C mi je napisalo da ne more ker je v uporabi... no in sem šel deliti disk in nato defragmentiral novo nastalo particijo...

    pri inštalaciji sem izbral pazno particijo in na njej naredil dva dela enega za / in enega za swap ... sicer sem si na eni strani pomagal a tam je bilo govora o 563MB EFI a te možnosti nisem razpoznal iz spustnega seznama ... mogoče je ta del ki je manjkal kasneje in ni bilo možnosti za dualboot...

    Nekatere stvari sem si 'porihtal' in delovanje je tudi dobro hitro in mi je všeč... a imam en problem :( ... Včeraj popoldan sem si vzel čas in si šel nastavljat in ogledovati in vse je bilo lepo ... kar naenkrat se ustavi miška in vse skupaj se je ustvilo in nič več ni delovalo .... in pojavi se črn zaslon in računalnik se resetira... zvečer ko sem šel še malo na FB s Chromium-om ni bilo več delovanje tako tekoče a še sprejemljivo ... pri igerci je bilo tako da je delovala a CPU je bil skoraj na 100% in čez čas je vse stalo... in reset.... in to se je ponavljalo ... sedaj me zanima kje bi se dalo pogledati, da bi se videlo kaj se dogaja in kaj povzroča, da vse skupaj 'zmrzne'....

    Upam da mi bi znal kdo povedati oziroma mi pomagal rešiti to motečo dejanje...

    Lp
  • To so simptomi pregrevanja komponent. Katero grafično kartico imaš?
  • s-max Član
    uredil/-a 25. October, 2014
    Procesor: Intel(R) Core(TM)2 CPU 6600 @ 2,40GHz
    Grafična: NVIDIA GeForce GT 320

    Na windowsih mi se še ni nikoli resetiral... pa čeprav imam odprta dva browserja in na vsakem je odprih nekaj 'tabov' in še kakšen program(ali več)...
  • poskusi namesitti lastniške gonilnike (proprietary drivers): http://www.psychocats.net/ubuntu/drivers

    lahko se namesti tudi psensor da se temperatura procesorja spremlja v živo. možno je da je kaj narobe s hlajenjem. ventilator slabo dela ali manjka krema.

    a v windows dela vse normalno?
  • imam veliko dela s spoznavanjem in novim načinom... pa zaradi tega malo bolj pozno odgovarjam, kako je z mojo situacijo...
    Sem šel pogledati med gonilnike in namestil gonilnik za grafično kartico in od takrat se ni več resetiral ... temperature se gibljejo od 35° pa do 60° mislim da je to še v normalnih temperaturah.
    image

    Sedaj vse dela v redu ;) ... in se sprašujem zakaj sem tako dolgo odlašal :rolleyes:

    A kdo uporablja Sublime Text 3? Moti me, ker ne dela premikanje označenega teksta :(

    Lp
  • Problem pri novih uporabnikih linux sistemov je tudi to da ponavadi testiranje oz. prvo instalacijo opravijo na kakšni stari kišti ki ni primerna za novejše različice linux os (premalo delovnega spomina , predpotopne grafične kartice in celo okvare hardwera). Razumem da je previdnost in nezaupanje v nov sistem nekaj naravnega ampak za nemoteno delovanje linux os je potrebno malo predznanja in ustrezen hardware.
    Trenutno imam instaliran Ubuntu 14.04 LTS na prenosniku ki je novejše generacije računalnikov in ni nobenih težav!
    Prenosnik je Acer Aspire E1-771G (4 gb delovnega spomina ki deluje na 1600 Mhz ter štirijedrni procesor Intel i5 2.600). Ubuntu je popolnoma kompatibilen in vsi gonilniki odlično delujejo (WiFi, Webcamera, Grafična kartica, Bluetooth....)
    Če kdo želi prenosnik na katerem bo linux laufal brez težav je omenjeni model prava izbira.
    Še slike namizja:
    image
    image
  • drug problem pa je, da ti lahko zdaj dela vse kot mora, nato pride nova verzija in dela malo manj stvari , pa nato spet manj... na koncu komaj še dela kot bi moral.
  • Isto kot pri Microsoftu-potrebno je spremljati trend programske in strojne opreme..Mogoče smo malo zašli s teme ampak se mi zdi da je to ključni problem pri prehodu iz Windows v Linux okolje..
    Potrebno je malo spodbujati nove uporabnike Ubuntuja ali kakšnega drugega linux sistema da ni velike razlike v delovnem okolju (le da je linux brezplačen in bolj stabilen sistem). Zato sem prilimal slike svojega namizja da novi uporabniki vidijo da na desktopu ubuntuja imam vse potrebno za osnovno uporabo sistema.

    image
  • s-max je dejal/-a:

    A kdo uporablja Sublime Text 3? Moti me, ker ne dela premikanje označenega teksta :(
    saj teh text editorjev je več. in ne zavede originalen izgled ker so razne teme na volojo in vtičniki pri skoraj vseh. Med boljše sodita še Kate in Gedit, potem pa so še razni IDE ala Geany in pa KDevelop...
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.