Brskanje med datotekami in mapami

Za brskanje po datotekah v svoji domači mapi, na zunanjih napravah, na datotečnih strežnikih in na datotečnem sistemu računalnika uporabite program Datoteke.

Za zagon upravljalnika datotek odprite Datoteke prek Zaganjalnika. Datoteke in mape lahko s Pregledno ploščo iščete na enak način, kot lahko iščete programe. Pojavili se bodo pod naslovom Datoteke in mape.

Raziskovanje vsebin map

V upravljalniku datotek dvokliknite na katerokoli mapo za ogled njene vsebine in dvokliknite na katerokoli datoteko za odprtje s privzetim programom zanjo. Na mapo lahko tudi desno kliknete za odprtje v novem zavihku ali oknu.

Vrstica poti nad seznamom datotek in map vam pokaže katere mape si ogledujete vključno z nadrejenimi mapami do vaše domače mape. Kliknite na nadrejeno mapo v vrstici poti za vstop vanjo. Desno kliknete na mapo v vrstici poti za njeno odprtje v novem zavihku ali oknu, kopiranje, premik ali dostop do njenih lastnosti.

Če želite hitro skočiti do datoteke v mapi, ki jo gledate, začnite tipkati njeno ime. Na dnu okna se bo pojavilo iskalno okno in prva datoteka, ki se ujema z vašim iskanjem, bo poudarjena. Pritisnite puščico navzdol ali drsajte z miško za skok na naslednjo datoteko, ki se ujema z vašim iskanjem.

Do pogostih mest lahko hitro dostopate iz stranske vrstice. V primeru da stranske vrstice ne vidite, v orodni vrstici kliknite gumbdol in izberite Pokaži stransko vrstico. Dodate lahko zaznamke do map, ki jih pogosto uporabljate. Zaznamki se bodo pojavili v stranski vrstici. Za to uporabite meni Zaznamki ali pa mapo enostavno povlecite v stransko vrstico.