Kopiranje ali premik datotek ali map

Mapo ali datoteko lahko kopirate ali premaknete na novo mesto z vlečenjem in spuščanjem z miško, z uporabo ukazov kopiraj in prilepi ali z uporabo tipkovnih bližnjic.

Morda boste na primer želeli predstavitev kopirati na usb ključek zato, da ga lahko vzamete s seboj na delo. Ali pa lahko naredite varnostno kopijo dokumenta preden ga spremenite (in nato uporabite staro kopijo, če vam spremembe niso všeč.)

Ta navodila veljajo tako za datoteke in mape. Datoteke in mape lahko kopirate na popolnoma enak način.

Kopiranje in lepljenje datotek

 1. Z enojnim klikom izberite datoteko, ki jo želite kopirati.

 2. Desni klik in izberite Kopiraj ali pritisnite Ctrl+C.

 3. Krmarite do druge mape kamor želite kopirati datoteko.

 4. Za končanje kopiranja datoteke kliknite na ikono zobnika in izberite Prilepi ali pritisnite Ctrl+V. Sedaj bo kopija datoteke v izvirni mapi in v drugi mapi.

Izrez in lepljenje datotek za njihov premik

 1. Z enojnim klikom izberite datoteko, ki jo želite premakniti.

 2. Desni klik in izberite Izreži ali pritisnite Ctrl+X.

 3. Krmarite v drugo mapo kamor želite premakniti datoteko.

 4. Za končanje premikanja datoteke kliknite na ikono zobnika v orodni vrstici in izberite Prilepi ali pritisnite Ctrl+V. Sedaj bo bila datoteka iz izvirni mapi premaknjena v drugo mapo.

Vleka datotek za kopiranje ali premik

 1. Odprite upravljalnik datotek in pojdite v mapo, ki vsebuje datoteko, ki jo želite kopirati.

 2. Za odprtje novega okna kliknite Datoteka v vrhnji vrstici in izberite Novo okno (ali pritisnite Ctrl+N). V novem oknu krmarite do mape kamor želite kopirati ali premakniti datoteko.

 3. Kliknite in povlecite datoteko iz enega okna v drugo. Privzeto bo vlečenje predmeta predmet premaknilo, če je cilj na isti napravi in kopiralo, če je cilj na drugi napravi.

  Če na primer datoteko povlečete iz USB ključka v svojo domačo mapo, bo datoteka kopirana, ker datoteko vlečete z ene naprave na drugo.

  Za prisiljenje kopiranja datoteke med vlečenjem pritisnite in držite tipko Ctrl, za prisiljenje premikanja med vlečenjem pritisnite in držite tipko Shift.

Datoteke ne morete kopirati ali premakniti v mapo, ki je na voljo le za branje. Nekatere mape so le za branje zato, da vam preprečijo spremembe vsebine. Mape lahko iz dostopnosti le za branje spremenite s spremembo dovoljenj datotek.