Krmarjenje s tipkami

Ta stran opisuje krmarjenje s tipkovnico za ljudi, ki ne morejo uporabiti miške ali druge kazalne naprave ali za tiste, ki želijo tipkovnico uporabljati kolikor je le mogoče. Za tipkovne bližnjice, ki so uporabne za vse uporabnike, si oglejte Uporabne tipkovne bližnjice.

V primeru da imate težave z uporabo miške ali druge kazalne naprave, lahko miškin kazalec nadzirate s številsko tipkovnico. Za podrobnosti si oglejte Klik in premikanje miškinega kazalca s številsko tipkovnico.

Krmarjenje po uporabniškem vmesniku

Tab in Ctrl+Tab

Premika žarišče tipkovnice med različnimi nadzorniki. Ctrl+Tab se premika med skupinami nadzornikov kot iz stranske vrstice v glavno vsebino. S Ctrl+Tab se lahko premaknete tudi izven področij, ki uporabljajo Tab kot je področje besedila.

Držite tipkoShift za premik žarišča v obratnem vrstnem redu.

Smerne tipke

Premika izbiro med predmeti v enem nadzorniku ali med zbirko pvoezanih nadzornikov. Uporabite smerne tipke za osredotočenje na gumbe v orodni vrstici, izbiro predmetov v seznamskem ali ikonskem pogledu ali izbiro izbrinega gumba iz skupine.

V drevesnem pogledu izberite tipki leve in desne puščice za zlaganje in razširitev predmetov s podrejenimi predmeti.

Ctrl+Smerne tipke

V seznamskem ali ikonskem pogledu premaknite žarišče tipkovnice na drug predmet ne da bi spremenili kateri predmet je izbran.

Shift+Smerne tipke

V seznamskem ali ikonskem pogledu izberite vse predmete iz trenutno izbranega predmeta na predmet, ki je na novo v žarišču.

Preslednica

Omogoči predmet v žarišču kot je gumb, izbiro polje ali predmet seznama.

Ctrl+Preslednica

V seznamskem ali ikonskem pogledu lahko izberite ali odstranite izbiro predmeta v žarišču ne da bi odstranili izbiro drugih predmetov.

Alt

Držite tipkoAlt za prikazpospeševalnikov : podčrtanih črk na predmetih menija, gumbih in drugih nadzornikih. Pritisnite Alt in podčrtano črko za omogočitev nadzornika kot če bi nanj kliknili.

Esc

Konča meni, pojavno okno, preklopnik ali pogovorno okno.

F10

Odprite prvi meni v menijski vrstici okna. Uporabite smerne tipke za krmarjenje po menijih.

Shift+F10 ali tipka meni

Prikaže vsebinski meni za trenutno izbiro kot če bi desno kliknili.

Ctrl+F10

V upravljalniku datotek odpre vsebinski meni za trenutno mapo kot če bi desno kliknili na ozadje in ne na enega od predmetov.

Ctrl+PageUp in Ctrl+PageDown

V vmesniku z zavihki preklopi na zavihek na levi ali desni.

Krmarjenje po namizju

Alt+Tab

Hiter preklop med okni. Držite Shift za obratni vrstni red.

Alt+`

Preklopi med okni iz istega programa ali iz izbranega programa za Alt+Tab.

Ta bližnjica na tipkovnicah ZDA uporablja `, kjer je ` tipka nad Tab. Na vseh drugih tipkovnicah je bližnjica Alt in tipka, ki je nad tipko Tab.

Ctrl+Alt+Smerne tipke

Preklapljanje med delovnimi površinami.

Krmarjenje po oknih

Alt+F4

Zapre trenutno okno.

Ctrl+Super+

Obnovi razpeto okno na izvirno velikost.

Alt+F7

Premakne trenutno okno. Pritisnite Alt+F7 in nato uporabite smerne tipke za premik okna. Pritisnite Enter za končanje premikanja okna ali Esc za njegovo vrnitev na njegovo izvirno mesto.

Alt+F8

Spremeni velikost trenutnega okna. PritisniteAlt+F8 in nato uporabite smerne tipke za spremembo velikosti okna. Pritisnite Enter za končanje spreminjanja velikosti okna ali Esc za njegovo vrnitev na izvirno velikost.

Ctrl+Alt+Shift+Smerne tipke

Premik trenutnega okna na drugo delovno površino.

Ctrl+Super+

Razpne okno.

Ctrl+Super+

Razpne okno navpično ob levi strani zaslona.

Ctrl+Super+

Razpne okno navpično ob desni strani zaslona.

Alt+Preslednica

Prikaže meni okna kot če bi desno kliknili v nazivni vrstici.