Brskanje datotek na strežniku ali omrežni souporabi

Če se povežete s strežnikom ali omrežno souporabo za brskanje, si lahko datoteke ogledate natanko tako, kot če bi bili na svojem računalniku. To je priročen način za prejem ali pošiljanje datotek na internetu ali za izmenjavo datotek z drugimi v vašem krajevnem omrežju.

Za brskanje po datotekah v omrežju iz Pregledne plošče odprite program Datoteke. Nato kliknite Prebrskaj vsebino omrežja v stranski vrstici. Upravljalnik datotek bo našel vse računalnike v vašem krajevnem omrežju, ki oglašujejo možnost streženja datotek. Če se želite povezati s strežnikom na internetu ali ne vidite računalnika, ki ga iščete, se lahko ročno povežete s strežnikom, tako da vtipkate internetni oz. omrežni naslov.

Povezava z datotečnim strežnikom

  1. V menijski vrstici upravljalnika datotek kliknite na Datoteka in nato izberite iz menija programa Poveži se s strežnikom.

  2. Vnesite naslov strežnika v obliki URL. Podrobnosti o podprtih naslovih URL so izpisana spodaj.

    Če ste se nekoč že povezali na strežnik, ga najdete na seznamu Nedavni strežniki.

  3. Kliknite Poveži. Novo okno se bo odprlo z datotekami na strežniku. Po datotekah lahko brskate, kot bi brskali po tistih na svojem računalniku. Strežnik bo dodan v stransko vrstico, tako da naslednjič lahko hitro dostopate do njega.

Pisanje naslovov URL

Naslov URL ali enolični krajevnik vira je oblika naslova, ki se nanaša na mesto ali datoteko na omrežju. Naslov je oblikovan:

protokol://imestreznika.example.com/mapa

Protokol opredeljuje protokol ali vrsto strežnika. Example.com del naslova se imenuje ime domene. Če je zahtevano uporabniško ime, se doda pred imenom strežnika.

protokol://uporabniskoime@imestreznika.example.com/mapa

Nekateri protokoli zahtevajo, da se določi številka vrat. Dodajte številko za ime domene:

protokol://uporabniskoime@imestreznika.example.com:vrata/mapa

Spodaj so posebni primeri raznih vrst podprtih strežnikov.

Vrste strežnikov

Povežete se lahko na različne vrste strežnikov. Nekateri strežniki so javni in se lahko vsak poveže gor. Drugi strežniki pa zahtevajo, da se prijavite z uporabniškim imenom in geslom.

Morda ne boste imeli dovoljenj za izvajanje določenih dejanj na strežniku. Na javnih strežnikih FTP na primer ne boste mogli brisati datotek.

Naslov URL ki ga vnesete je odvisen od protokola, ki ga strežnik uporablja za izvoz deljenih datotek.

SSH

V primeru, da imate na strežniku račun varne lupine, se lahko povežete na ta način. Večina spletnih gostiteljev zagotavlja svojim članom račune SSH zato, da lahko varno pošiljajo datoteke. Strežniki SSH zahtevajo, da se prijavite.

Značilen naslov URL za SSH zgleda:

ssh://uporabniskoime@imestreznika.example.com/mapa

Pri uporabi SSH bodo vsi poslani podatki (vključno z vašim geslom) šifrirani zato, da jih drugi uporabniki na omrežju ne morejo videti.

FTP (s prijavo)

FTP je priljubljen način za izmenjavo datotek na Internetu. Ker podatki preko FTP niso šifrirani, veliko strežnikov sedaj zagotavlja dostop preko SSH. Nekateri strežniki še vedno omogočajo ali zahtevajo uporabo FTP za pošiljanje ali prejem datotek. Spletišča FTP s prijavami običajno dovoljujejo brisanje in pošiljanje datotek.

Značilen naslov URL za FTP zgleda:

ftp://uporabniskoime@ftp.example.com/pot/

Javni FTP

Spletišča, ki vam omogočajo prejem datotek, včasih zagotavljajo javen ali anonimni dostop do FTP. Ti strežniki uporabniškega imena in gesla ne zahtevajo in vam običajno ne dovolijo izbrisa ali pošiljanja datotek.

Značilen naslov URL za anonimni FTP zgleda:

ftp://ftp.example.com/pot/

Nekatera anonimna spletišča FTP zahtevajo prijavo z javnim uporabniškim imenom in geslom ali prijavo z javnim uporabniškim imenom in vašim naslovom e-pošte namesto gesla. Za te strežnike uporabite način FTP (s prijavo) in uporabite dovoljenja, ki jih določi spletišče FTP.

Souporaba s sistemom Windows

Računalniki Windows za souporabo datotek preko krajevnega omrežja uporabljalo lastniški protokol. Računalniki na omrežju Windows so včasih združeni v domene za organizacijo in za boljši nadzor dostopa. V primeru da imate na oddaljenemu računalniku prava dovoljenja, se lahko do souporabe Windows povežete iz upravljalnika datotek.

Značilen naslov URL za souporabo Windows zgleda:

smb://servername/Souporaba

WebDAV in Varen WebDAV

WebDAV je osnovan na protokolu HTTP in se včasih uporablja za deljenje datotek preko krajevnega omrežja in za shranjevanje datotek na internetu. V primeru da strežnik na katerega se povezujete podpira varne povezave, izberite to možnost. Varni WebDAV uporablja močno šifriranje SSL zato, da drugi uporabniki ne morejo videti vašega gesla.

Značilen naslov URL za WebDAV zgleda:

http://example.imegostitelja.com/pot