Povezava z VPN

VPN (ali Navidezno zasebno omrežje) je način povezovanja s krajevnim omrežjem preko interneta. Vzemimo primer, ko se želite povezati s krajevnim omrežjem v svoji službi medtem ko ste na poslovnem izletu. Nekje najdite internetno povezavo (na primer v hotelu) in se nato povežite z VPN-jem svojega delovnega mesta. Vse bo delovalo tako, kot da ste se povezali na omrežje v službi, vendar bo dejanska omrežna povezava potekala skozi internetno povezavo hotela. Povezave VPN so običajno šifrirane, da ljudem brez prijave preprečijo dostop do krajevnega omrežja, s katerim se povezujete.

Obstajajo številne različne vrste VPN. Morda morate namestiti dodatne programe glede na vrsto VPN-ja, ki jo imate. Ugotovite podrobnosti povezave od osebe, ki je odgovorna za VPN, in si oglejte katero vrsto odjemalca VPN morate uporabiti. Nato pojdite v Programsko središče Ubuntu in najdite paket Upravljalnika omrežij, ki deluje z vašim VPN-jem (če obstaja), in ga namestite.

V primeru da za vašo vrsto VPN ne obstaja paket Upravljalnika omrežij, boste verjetno morali prejeti in namestiti program odjemalca podjetja, ki zagotavlja programe VPN. Verjetno boste morali za vzpostavitev delovanja slediti drugačnim navodilom.

Ko je to narejeno, lahko nastavite povezavo VPN:

  1. Kliknite meni omrežja v menijski vrstici pod VPN izberite Dodaj.

  2. Kliknite Dodaj in izberite vrsto povezave VPN, ki jo imate.

  3. Kliknite Ustvari, sledite navodilom na zaslonu in vnesite podrobnosti kot sta uporabniško ime ali geslo.

  4. Ko ste končali z nastavitvijo VPN-ja, kliknite na meni omrežja v menijski vrstici, pojdite na zavihek VPN ter kliknite na povezavo, katero ste ustvarili. Poskusila se bo vzpostaviti povezava VPN - ikona omrežja se bo med poskusom povezovanja spremenila.

  5. Verjetno se boste uspešno povezali z VPN. Morda boste morali dvakrat preveriti nastavitve VPN, ki ste jih vnesli. To lahko storite s klikom na ikono omrežja, klikom na Uredi povezave in pojdite v zavihek VPN.

  6. Za prekinitev povezave VPN kliknite na ikono omrežja v vrhnji vrstici in izberite Prekini povezavo pod imenom povezave VPN.