OpenOffice.org je postal neodvisen od Oracla, postal LibreOffice

andrejZ Član Ubuntu.si
Skupina ključnih sodelavcev v projektu OpenOffice.org je ustanovila novo neodvisno telo, ki bo bdelo nad razvojem pisarniškega paketa z imenom Document Foundation.

Razlog za ločitev so bila predvsem najasnost in skrbi glede odprtokodne strategije podjetja Oracle, ki je nekaj mesecev nazaj kupilo podjetje Sun in s tem tudi OpenOffice.org.

The Document Foundation je k sodelovanju že povabil tudi Oracle in prosil, če jim predajo pravico do uporabe imena OpenOffice.org. V nasprotnem primeru bo pisarniški paket obdržal svoje trenutno začasno ime LibreOffice.
Oracle se na ponudbo še ni odzval, vendar pa so projekt LibreOffice že podprli večji odprtokodni partnerji kot so: Novell, Red Hat, Canonical, Open Source Initiative, Free Software Foundation in Google.

Pričakuje se, da bo nova fundacija olajšala sodelovanje in pohitrila razvoj programskega paketa, saj v preteklosti nekateri programerji niso želeli sodelovati pri razvoju OpenOffice zaradi osrednje vloge Oraclea in pred tem Suna, kar je prinašalo določene omejitve pri razvoju.

Več o projektu si lahko preberete na njihovi spletni strani , lahko pa prejmete tudi že beto LibreOffice, ki je sicer trenutno še precej podoben OpenOffice.org

V distribuciji Ubuntu bo od sedaj naprej prisoten LibreOffice, vendar verjetno od 11.04 naprej. Za vključitev v 10.10 je že prepozno, saj RC izide že jutri, poleg tega pa LibreOffice paket trenutno še ni preveden v druge jezike.

Vir: Arsctechnica


image
Začetni zaslon LibreOffice

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.