Prevajalske novice

andrejZ Član Ubuntu.si
Prevajalske novice

Da bi vam popestrili dolge zimske večere, smo se odločili, da na kratko napišemo kaj se v teh dneh dogaja v prevajalskih krogih :).

Čeprav je Ubuntu 10.10 ravnokar dobro izšel, se prevajalsko delo nadaljuje s polno paro. Ubuntu 10.10 je bila prva različica pri kateri smo dali poudarek usklajevanje izrazoslovja s pojmovnikom. V dveh mesecih od izida smo intenzivno popravljali hrošče in druge pomanjkljivosti, ki jih boste uporabniki videli v jezikovnem paketu, ki izide ta teden.

Poleg tega pa smo seveda prevedli ali posodobili prevode več programčkov kot so ubuntu-tweak, awn, pyhcess, shutter, zim, supertuxkart, vendar pa boste to opazili šele, ko izidejo nove različice teh programov. Med prevodi velja izpostaviti GCompris, zbriko izobraževalnih iger za majhne otroke, ki zahteva snemanje zvokov. Posneli smo prav vse in tako postali eden od petih jezikov s polno jezikovno podporo.

Vendar pa nismo samo prevajali, amapk delamo tudi na boljšem in hitrejšem poteku prevajalskega dela. Pojmovnik smo želeli vključiti neposredno v launchpad, vendar pa to ni bilo mogoče. Zato smo uporabili razširitev za Firefox EHTip, ki omogoča enostavno uporabo pojmovnika v launchpadu. Navodila za njegovo uporabo lahko najdete tukaj .

Od tega vikenda naprej je na voljo za prevajanje tudi 11.04, seveda pa se bodo nizi do string freeza 24. marca redno spreminjali. Poleg nizov v launchpadu pa je na voljo za prevajanje še veliko dokumentacije, ki se prevaja v sklopu projekta slovenjenja gnome in tudi drugih manjših stvari. Zato vedno iščemo nove prostovoljce, ki želijo prispevati k slovenskemu ubuntuju in s tem k rasti njegovega tržnega deleža v Sloveniji.

Najlažje stopite v stik z nami preko kleptalnice tako da med svoje stike jabber/google talk dodate slovenski-prevajalci@partychapp.appspotchat.com, kaj pa lahko vprašate tudi v temi "Slovenščina v Ubuntuju".

Če pa boste jutri zvečer v Ljubljani, nas lahko v sproščenem vzdušju srečate na mesečnem prevajalskem pivu, ki bo 8.12. ob 19.00 v baru Cezar pri Ljubljanski borzi.

Če razmišljate o obisku, to napišite v komentarje, da vas počakamo, saj bomo nekje vmes verjetno preklopili na kuhano vino :)
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.