[rešeno] Ms Office > Openoffice - dokument totalno drugačen

Danes sem se odločil sprobat ubuntu. Naložil verzijo 10.10, totalno navdušen... Potem, ko sem se nehal igrat pa hočem nadaljevat s pisanjem diplome. Jo odprem z openoffice, in stvar sploh ne zgleda isto. Slike so izginile, font je drugačen, tekst je zamaknjen po straneh... v glavnem, vse narobe. :(
Ve kdo, kako to odpraviti oz. prepričati openoffice oz. ubuntu (menda je velik keč v fontih), da bo pokazal dokument tako kot ga mora.
So kakšne šanse, ali naj naložim nazaj sedmico?
«1

Komentarji

  • Če nisi uporabljal slogov, prelomov strani in podobno, je rezultat pač takšen. Dvomim, da se da kaj narediti.
  • perro Član
    uredil/-a 15. January, 2011
    R33D3M33R je dejal/-a:
    Če nisi uporabljal slogov, prelomov strani in podobno, je rezultat pač takšen. Dvomim, da se da kaj narediti.
    Uporabljal sem sloge, prelome strani, sekcije... ni da ni. Fajl kot mora biti, samo openoffice ga noče kazati takšnega. Sem mislil, da je kakšna pot okrog tega, ampak očitno bo treba res en navadn office furav v winsih v vboxu. :S
    Še eno vprašanje: pri katerem msn klientu dela kamera normalno???
  • Odgovor za drugo vprašanje je "definiraj 'dela kamera normaln'"..če bi rad video chat ga ne boš dobil nikjer razn v MSN Messenger .. (vsaj kar se tiče MSN protokola)
  • Definicija normalnega delovanja: da mi kaže človeka na drugi strani v normalni ločljivosti in da so gibi naravni. Prav tako hočem da me človek na drugi strani vidi lepega kolikor pač sem ali nisem in da se ne tresem in zmrzujem.
    Empathy sicer občasno sodeluje, ampak slika ni niti blizu tisti iz live messengerja v sedmici, pa še zmrzne pogosto.
  • kolikor sem js seznanjen s tem (oz. sm bil..ne sledim več msn sceni) video chat na teh 'open source' zadevah ni mogoč ker še ni reverse engineeran / implementiran protokol msnp2p kateri naj bi bil v uporabi..

    ampak zdj sva že offtopic..tole je MS Office > OpenOffice tema :)
  • Aja saj res, ta problem še kar ostaja. :P
  • Res je ..in ne da se ga rešit..pač vsak urejevalnik ma svoje "trike"..bilo bi lepo če bi obstajal nek standard kateri bi uredil to področje in bi si lahk vsi delili dokumente brez skrbi :)
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    @perro: O kateri različici zapisa govoriš? .doc ali .docx ?

    Ponavadi je podpora za odpiranje .doc boljša, zato lahko .docx shraniš kot .doc in potem vidiš kako gre.
    Glede tega je tako da Microsoft namenoma noče izdati kako zapisa .docx in .doc delujeta, zato morajo razvijalci pri njuni podpori ugibati.

    Enostavne datoteke se odprejo pravilno, pri bolj zapletenih pa se pojavijo težave z zamikom besedila. Pisava je pa drugačna, ker je nekaj pisav v MS Office plačljivih in jih OpenOffice ne sme vsebovati.

    Sicer pa lahko MS Office 2007 tečeš tudi neposredno v Ubuntuju (brez VirtualBox) s programom Wine. Eden od vodičev za namestitev je tukaj - http://www.wine-reviews.net/wine-reviews/microsoft/office-2007-in-ubuntu-910-with-wine-1132.html
  • Najbolj zanesljivo boš lahko v OOO odprl dokument, ustvarjen z MS Office, če ga že v MS shraniš kot .odt. MS 2010 to funkcijo vsebuje že privzeto, v 2007 moraš namestiti dodatek, za starejše različicepa - pojma nimam.
  • MATJA_KAE_92 je dejal/-a:
    Najbolj zanesljivo boš lahko v OOO odprl dokument, ustvarjen z MS Office, če ga že v MS shraniš kot .odt. MS 2010 to funkcijo vsebuje že privzeto, v 2007 moraš namestiti dodatek, za starejše različicepa - pojma nimam.
    Super nasvet! Bom poročal popoldne, kako je uspelo. Hvala.
  • Problem je v tem, ker se med Oo in Microsoft Office razlikujeta standarda zapisa teksta, al neki tazga. Tocno kako in kaj ne vem, ker sem v tem bral kaksne pol leta nazaj...
    Zalostno je to, da se ne morejo zmenit in narediti en konkreten standard, ki ga bi nato lahko podpirali vsi pisarniski paketi... :(
  • perro je dejal/-a:

    Uporabljal sem sloge, prelome strani, sekcije... ni da ni. Fajl kot mora biti, samo openoffice ga noče kazati takšnega. Sem mislil, da je kakšna pot okrog tega, ampak očitno bo treba res en navadn office furav v winsih v vboxu. :S
    Namesti še paket msttcorefonts, ki vsebuje Microsoftove pisave, mogoče bo bolje.
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Stvar je taka:

    .doc je zaprt standard, zato samo MS ve kako deluje.

    Nekatere vlade so se zbunile, da želijo imet svoje podatke shranjene v odprtih standardih, saj hočejo imeti nadzor nad svojimi podatki.
    Zato je MS izdal .docx, .pptx in .xlsx in tudi s pomočjo nekaj podkupnin državam tretjega sveta, ki so bile tedaj v komiteju ISO dosegel, da so ga sprejeli kot ISO standard, čeprav takrat sploh še ni bil do konca napisan.

    Glavni težavi tega standarda sta:
    je zelo zelo zapleten (več kot 5000 strani)
    noben program na svetu ga podpira (s tem mislim NOBEN program, tudi MS Office se svojega lastnega standarda ne drži popolnoma). Tako v Open/Libre office dokuementi ne bodo prikazani popolnoma pravilno tudi če bi se standarda držali. To je del dobro znane MS taktite ."Embrace, Extend, Extinguish".

    Na teženje vlad so v znak dobre volje v office 2010 in office 2007 sp2 dali tudi možnost izvoza v .odt, vendar ta ne deluje pravilno.

    Rešitev zato je samo ena. Dosledna uporaba Open/Libreoffica in izobraževanje vseh, ki ti pošiljajo dokumente v .doc(x). Ko mu bo tržni delež dovolj padel in ne bo več de-facto standard, bo moral tudi MS začeti igrati lepo.
  • MATJA_KAE_92 Pisec novic
    uredil/-a 16. January, 2011
    Ja, če je pa MS Office 2010 tako lep! :P
  • MS office 2010 je res lep ja. :)
    Dosledna uporaba alternativ in "stiskanje" microsofta v kot je pa boj z mlini na veter. Komu od navadnih ljudi, ki še vejo ne čisto dobro, kateri program na njihovem računalniku jim odpira besedila, se pa da ukvarjati s tem? Opensource zadeve bodo dohitele MS šele, ko bodo dovolj dobre, da bo praktično vseeno kaj imaš.
  • Kaj pa manjka OpenOfficeu/LibreOfficeu?
    Vse ima kar rabijo ti ljudje, kateri ne vedo kater program jim odpira besedila :)
  • Manjka jim nič, razen tega, da če ti kdo pošlje dokument narejen v msoffice, tvegaš, da bo praktično neuporaben. Posebej če je več strani. Če "se držiš zase" in dokumente samo pišeš in printaš je ok, ampak kaj ko se bo printalo vse manj... No, nekaj dela bodo razvijalci še imeli, ampak moram pa pohvalit napredek. Že ene 10 let namreč občasno sprobam kakšno linux distribucijo, ker navdušenci VEDNO trdijo, da MS nima več prednosti in da je z vidika uporabe linux vsaj tako dober kot windows, in tokrat je prvič, da nisem po nekaj urah jezen inštaliral nazaj winsov. :)
    Sem v enem dnevu naložil in W7, nato Leoparda, in potem še Ubuntu, in ta je potem obstal.
    Lajkam kam gre vse skupaj, in tokrat je mogoče normalna uporaba linuxa celo res že tako blizu, kot so navdušenci to trdili 10 let nazaj. :cool:
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    perro je dejal/-a:
    Manjka jim nič, razen tega, da če ti kdo pošlje dokument narejen v msoffice, tvegaš, da bo praktično neuporaben. Posebej če je več strani. Če "se držiš zase" in dokumente samo pišeš in printaš je ok, ampak kaj ko se bo printalo vse manj...
    Popolnoma enak argument se je uporabil proti Firefoxu dobrih 5 let nazaj, ko so se spletne strani pisale za IE in ne za spletne standarde. Mislim, da mi ni treba podrobno razlagati kakšna je zgodba danes. IE je sicer globalno gledano še vedno prvi, a niti približno ne dominira več toliko kot prej, na določenih območjih pa ga je firefox že prehitel. Od različice 6 se vsaka različica naprej boljše drži spletnih standardov, 9 bo prav zgledna kar se tega tiče.

    Tudi na področju pisarniških zbirk ima OpenOffice kar lep trži delež, vendar se ga žal ne da tako enostavno izmeriti. Lani je neka študija ocenila da OpenOffice teče na 22% nemških računalnikov, kar nikakor ni zanemarljivo.
    Nekaj večjih vladnih agencij in podjetij že uporablja OpenOffice (recimo francoska policija in IBM). Ko se bo tržni delež dovolj povečal, bo Microsoft prisiljen izboljšati podporo. AFAIK je podpora .odt v office 2010 že boljša kot v 2007. Kaj je podprtega si lahko prebereš na http://office.microsoft.com/en-us/starter-help/differences-between-the-opendocument-text-odt-format-and-the-word-docx-format-HA010355788.aspx

    Res pa je, da tudi ta standard ni vsemogočen. Kakšno leto nazaj sem bral, da so baje v ods formule slabo definirane.
    perro je dejal/-a:
    Že ene 10 let namreč občasno sprobam kakšno linux distribucijo, ker navdušenci VEDNO trdijo, da MS nima več prednosti in da je z vidika uporabe linux vsaj tako dober kot windows, in tokrat je prvič, da nisem po nekaj urah jezen inštaliral nazaj winsov. :)
    Sem v enem dnevu naložil in W7, nato Leoparda, in potem še Ubuntu, in ta je potem obstal.
    Lajkam kam gre vse skupaj, in tokrat je mogoče normalna uporaba linuxa celo res že tako blizu, kot so navdušenci to trdili 10 let nazaj. :cool:
    Navdušenci so to trdili 10 let nazaj, ker je bil za NJIH Linux celokupno gledano boljši (drugače ga menda ne bi uporabljali). Če je primeren za nijh ne pomeni nujno, da je primeren za vse. Se pa stanje vsaj ne nekaterih področjih vseskozi opazno izboljšuje, kar pomeni, da je Linux vsako leto primeren za več ljudi.

    Kdo ve, morda bo 2011 leto, ko bo prepričal tudi tebe ;).
  • Ah mene je že prepričal :)
    Zdaj lavfam ubuntu, w7 imam pa za izjemne primere tudi gor.
  • Naložil sem si vinčka in office 2007 čez, tako da lahko delam. Problem rešen! :D
    Hvala vsem ki ste kakorkoli pomagali ali debaritali. :P
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.