[rešeno] Zasedenost razdelkov

Imam en disk, razdeljen na dva dela, en za /home (dobrih 280 GB) in en za / (4,6 GB). Sedaj pa imam težavo, ker je baje razdelek / že povsem poln. Kar mi ni čisto jasno, ker ne vem, od česa bi bil, ampak ok. Analiza porabe mi pokaže, da je v bistvu "na rdečem območju" /home (??? recimo, da je gor za prb. 13 GB), vsega ostalega je za manj kot 3 GB, torej je prostora še več kot dovolj - meni pa javlja, da ga je le še par KB. In zato ne vem, kako naj postopam - ker ta naj bi bil tako na svojem, zame povsem dovolj (preveč) velikem razdelku.
Te težave nimam prvič, je že takrat nisem znala rešit (se pa ne spomnim, kaj sem naredila, ker ni bilo na mojem računalniku).

Mi lahko kdo pojasni in svetuje, kaj naj naredim?

Komentarji

  • Prenesi Partedmagic, zapeci CD ali ustvari živi USB in zaženi računalnik s tem. Ko se zažene, odpri Gparted in skrči /home ter raztegni /.
    Zelo zanesljivo in učinkovito.
  • Hvala.

    Samo zanima me, kako lahko do tega pride, če pa naj bi bilo prostora še dovolj - kako mi lahko javi, da je premalo prostora na prvem razdelku, potem pa, da je za to kriv /home, ki je na drugem razdelku?
  • Pa še eno vprašanje: vsaj kar nekaj izdaj nazaj, ko sem še bolj spremljala, je bil gParted del Ubuntuja in ni bilo treba nič posebej vlečt. A zdaj pa ni več? (Verjetno sem čisto mimo vsekala, samo nekaj se mi dozdeva...) In, koliko ziher je to, da ne izgubiš podatkov? Nekoč davno sem na tak način sicer naknadno ustvarjala na disku, kjer so bila Okna, dodatno particijo za Ubuntu, ampak takrat me ni skrbelo, tudi če gre kaj narobe :P
  • Še vedno je.. sam predvidevam pa da tale partedmagic ima več funkcionalnosti (če jih potrebuješ ali ne)..

    Jah ni ziher..zato je najbolš da narediš pred tem backup za vsak slučaj.. skopiraj izpis ukaza 'df -h' da vidmo kolk je kaj polno pa kaj je polno :)
  • Lencka Član
    uredil/-a 18. January, 2011
    Aha. Ampak mene v bistvu več funkcionalnosti ne zanima :D bi rada samo to, kar je svetoval Matja... :D
    Dat. sist. Vel. Upor Prost Upo% Priklopljeno na
    /dev/sdc1 4,6G 3,9G 506M 89% /
    none 1002M 316K 1002M 1% /dev
    none 1007M 104K 1006M 1% /dev/shm
    none 1007M 196K 1006M 1% /var/run
    none 1007M 0 1007M 0% /var/lock
    none 1007M 0 1007M 0% /lib/init/rw
    /dev/sdc6 287G 14G 260G 5% /home
    /usr je velik prb. 2.5 GB, in očitno je seštevek, kakršen je, bo že držalo :rolleyes: Pa me zanimajo priporočila - koliko bi bilo torej smiselno za / naredit? Očitno sem se krepko uštela, ko sem da določila na nekaj pod 5 GB. Ne, nimam kakega mnoštva posebnih ogromnih programov... Povprečno uporabniško po mojem.
    --
    Ehm, še eno vprašanje - kaj pa, če bi samo to mapo (/usr) spravila na drug razdelek, velikosti pa pustila enake? Bi to šlo? Se to sploh da prenašat?

  • Dat. sist. Vel. Upor Prost Upo% Priklopljeno na
    /dev/sda7 8,3G 4,0G 3,9G 51% /
    Z 5GB se da živet..ampak si na robu..tko da recimo od 8GB naprej je življenje lažje :D

    Se da.. tukaj je "lep" (ter za začetnika dokaj zapleten) vodič https://help.ubuntu.com/community/Partitioning/Home/Moving sicer se gre v vodiču za /home particijo ampak če zamenjaš /home za /usr ne bi smelo bit večjih težav.. recimo :D (pri takih zadevah nikoli ne veš)
    Js osebno ti tega ne bi priporočal..pusti /usr tam kjer je pa povečaj / :)

    aja še neki dej naslednjič raje uporabi funkcijo 'Urejaj' kot pa da narediš dva posta eden za drugim :)
  • Lencka Član
    uredil/-a 18. January, 2011
    Če se da, je to meni dovolj :)

    No, v bistvu je že povečevanje enega in zmanjšanje drugega razdelka tvegano početje, ker ni nobene garancije - torej je oboje tvegano, a ne? :) Ali je eno bolj kot drugo?

    Mimogrede - to predlaga sam sistem, da kakšno stvar premakneš na drug razdelek, in ne, da ga povečaš.
  • Gparted je v ubuntu seveda vljučen, ampak za tvoje potrebe ti to nič pomaga, ker priklopljenega razdelka ni mogoče urejati.

    Parted magic je dokaj zanesljiv, meni ni še nikoli povzročil dodatne površine na pleši - ampak Murphy ne počiva. Kot vidim, imaš od 287 GB na /home samo 5% zasedeno. To vse lahko spraviš na en 16 GB USB ključ ali na 4 DVD zgoščenke. Napravi si varnostno kopijo podatkov, potem kar veselo na delo. Ker imaš prostora več kot dovolj, ne škrtari in privošči sistemu 10 GB.

    Premikanje sistemskih map, če jih nisi dodelila na ločene razdelke že med nameščanjem, pa precej cikne na rusko ruleto - ampk s petimi naboji v revolverju.
  • Lencka Član
    uredil/-a 18. January, 2011
    Gparted je v ubuntu seveda vljučen, ampak za tvoje potrebe ti to nič pomaga, ker priklopljenega razdelka ni mogoče urejati.
    To ne - je pa na cd-ju, s katerega sem naložila, in ki je pač tudi live... ? :)
  • Mislim, da v živo zgoščenko Gparted ni vključen. Pa tudi če ni - če ga namestiš, ko poganjaš živi CD, bo vseeno deloval. Seveda samo med trenutno živo sejo.

    Ker pa s tem nimam izkušenj, po drugi strani pa zelo veliko zelo dobrih s Partedmagic, ti še vedno priporočam, da uporabiš slednjega.
    Najnovejšo različico imam vedno v svoji "peder taški" na 256 MB ključku. Nujna oprema.
  • Hvala za nasvet :)
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.