Ubuntu 11.04 bo uporabljal jedro 2.6.38

andrejZ Član Ubuntu.si
Andy Whitcroft je v komentarju hrošča omenil, da bo Ubuntu 11.04 uporabljal jedro 2.6.38 (do sedaj smo živeli v prepričanju, da bo Ubuntu uporabljal jedro 2.6.37).

To med drugim prinaša občutno pohitritev delovanja grafičnih kartic ATI, podporo za Intelove procesorje Sandy Bridge, močno izboljšanje odzivnosti sistema pod obremenitvami ter izboljšave datotečnega sistema btrfs.

Glede na to, da je različica 2.6.38-rc1 izšla šele pred slabim tednom pa ta odločitev prinaša tudi nove hrošče, zato bodite preizkuševalci alfa različic na to še posebno pozorni.

Vir: omgubuntu

Komentarji

  • andrejZ Član Ubuntu.si
    @Marko: Potem pa lahko že jutri na živem CD-ju preizkusiš alfo 2 in vidiš kako se obnese.
  • a mi zna kdo poveda iz uporabniskega vidika, kaj si na boljsem,
    ce ti ze prejsnje jedro podpira vse gonilnika, etc.. ti vse lepo dela....

    Potem takem sploh ni potrebna nadgradnja jedra?
    ali pac?
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Če jedro ne prinese nič novega kar bi bilo zate uporabno, potem seveda nisi nič na boljšem :).

    Vendar pa vsako jedro poleg gonilnikov prinese tudi druge spremembe, ki so lahko dobrodošle.

    Za jedro 2.6.37 si jih lahko prebereš tukaj - http://kernelnewbies.org/LinuxChanges

    Vidiš lahko, da jedro vsebuje tudi spremembe na področju datotečnih sistemov (še posebno Ext4 in Xfs na več procesorjih), omrežne podpore, virtualizacije, itd ...
    Jedro 2.6.38 še ni izšlo, vendar pa bo poleg novih gonilnikvo vsebovalo vsaj eno stvar za običajne uporabnike - bistveno boljšo odzivnost ob veliki omrenetvi CPE ali trdega diska.

    Na kratko: V novih različicah jedra so še druge izboljšave poleg gonilnikov, nekatere bolj druge manj, tretje neopazne za tvoj primer uporabe. Vendar še vedno velja princip: če stvar ni pokvarjena, je ne popravljaj.
    Torej, če si s svojim jedro zadovoljen, ga ne nadgrajuj. Jaz ga nadgrajujem sproti, ko se posodablja Ubuntu, vmes pa ne.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.