zunanji zaslon ne dobi slike (ubuntu 10.10)

Prosim za nasvet.

Na prenosniku (Dell latitude e6510) mi sistem nikakor ne pošlje slike pravilno ven na zunanji zaslon -- recimo na projektor, za kakšno prezentacijo -- ampak dobim samo toliko slike, kolikor je gre na resolucijo projektorja. Če prikazujem pdf, še nekako gre. Če pa uporabljam prosojnice OO in prezentacijo, pol slike manjka.

Pred leti (2007) mi je to na nekem starem Ubuntuju prav lepo delalo, kakor je treba (na tipkovnici modra tipka Fn in kak F5 ali kaj takega) -- pa je šla vsa slika popolnoma lepo venkaj v projektor.

Sem slišal, da je tega kriva moja NVIDIA -- zelo nesrečen s tem čudom. Mimo grede: gonilnik za NVIDIo sem si takoj po namestitvi tega sistema odstranil in namestil nazaj ubuntujev gonilnik, ker gonilnik NVIDIE ni omogočal, da gre prenosnik v pripravljenost (da zaspi), pa take blodnje.

Bi bila kakšna praktična rešitev zame (ne-računalničar, humanist)? Slišal sem za Ubuntu-tweak, ampak si ne upam šariti s takimi rečmi. Hvala --
Karel

Komentarji

  • Še enkrat vprašam, problem pa sem zdaj obrnil:

    - vklopil sem razpoložljivi gonilnik NVIDIA, zdaj dobim sliko lepo ven na projektor, kakor je treba
    - vendar se zdaj prenosnik ne more več prebuditi iz "stanja pripravljenosti" (spanja): nekaj melje v prazno, zaslon črn, nasilno ga moram ugasniti z gumbom in znova zagnati.

    Rešil sem eno težavo (izvoz slike na projektor), zabredel v drugo. Bo tu kakšen nasvet, prosim?
    Karel
  • karel je dejal/-a:

    Mimo grede: gonilnik za NVIDIo sem si takoj po namestitvi tega sistema odstranil in namestil nazaj ubuntujev gonilnik, ker gonilnik NVIDIE ni omogočal, da gre prenosnik v pripravljenost (da zaspi), pa take blodnje.
    sam si si odgovoril :) lastniški gonilnik tega očitno ne podpira najbolš (beri sploh ne podpira)..
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.