Firefox in IE v boju za vrh, Chrome v porastu

andrejZ Član Ubuntu.si
Rezultati zadnje analize navad internetnih uporabnikov podjetja Iprom kažejo, da med slovenskimi uporabniki strmo narašča priljubljenost Googlovemu brskalniku Chrome. Od avgusta lani je Google Chrome pridobil skoraj 7 odstotnih točk, marca letos pa ga je za brskanje po spletu uporabljalo 14,3 odstotka uporabnikov spletnih medijev. Kljub izgubi deleža je še vedno prvi Firefox s 40,5%. Sledi mu Internet Explorer z 39,7%.

image

Prikaz tržnih deležev brskalnikov v marcu 2011.


Marca je velika večina uporabnikov Firefox (96%) uporabljala različico 3, med uporabniki Internet Explorerja pa prevladuje različica 8, različico 6 pa uporablja le še 13% uporabnikov Internet Explorerja oziroma 5% vseh uporabnikov.

Spremembe na trgu brskalnikov na daljši rok prikazuje spodnja slika

image



Pri analizi operacijskih sistemov je raziskava pokazala, da večina uporabnikov prisega na operacijske sisteme družine Microsoft Windows. Prednjači Windows XP s 54 odstotki. Windows 7 je od zadnje raziskave pridobil 9 odstotnih točk in ga trenutno uporablja 28 odstotkov uporabnikov spletnih medijev. Sledi jim Windows Vista, ki se mu je delež znižal na 9,5 odstotka, operacijska sistema Mac OS in Linux pa imata vsak po dobra 2 odstotka uporabnikov.

Najpogosteje zabeležena ločljivost zaslona je pri uporabnikih ostaja 1024x768 točk (24 %). Ločljivost 1280x1024, ki je značilna za 17- in 19-palčne zaslone, je na drugem mestu (18 %), sledi ločljivost 1280x800, značilna za prenosne računalnike (12 %), in 1680x1050, ki pa je značilna za 20- in večpalčne zaslone (8 %). Opazno porast so imeli zasloni z ločljivostjo 1366x768 (8 %) in 1440x900 (7 %), ki so značilni za novejše prenosnike.

Ocenjen profil povprečnega obiskovalca slovenskih spletnih medijev je po podatkih analize podjetja iPROM enak kot pri zadnji analizi. Povprečni uporabnik uporablja operacijski sistem Windows XP z ločljivostjo zaslona 1024x768 in brskalnik Mozilla Firefox 3.6.

Komentarji

  • Ubuntus3X Član
    uredil/-a 3. April, 2012
    Uporabljam Chromium in Firefox!
  • Uporabljal sem že vse glavne brskalnike (IE, FF, Opera, Chrome in tudi Chromium), ampak nekako mi najbolj leži FF, chrome ter chromium pa tudi nista slaba. IE se je malce popravil, ampak me vseeno ne pritegne, Opera pa se prav požrešno obnaša do rama in CPUja. Pri chromu me je najbolj motilo, da ni imel opcije "open", ampak samo "download".
  • @aljazek: Mene pri chrome/chromium moti ista stvar. :)
  • nevem men se ne zdi da bi opera požirala ram in cpu, ravno nasprotno. Meni se opera odpre prej ko v sekundi medtem ko imam pa na ff toliko web development dodatkov da se mi odpira par sekund. Opera je pač moj primarni brskalnik, FF je pa samo za občasno delo ter zato da lahko mat kej nardi :D
  • Mi ni dalo miru, pa sem naredil en hiter test: Chrome, Chromium, Opera in FireFox v požiranju pomnilnika. Prilagam sliko rezultatov (se opravičujem, res nimam časa še z izdelavo grafov... so pa le počitnice :))
    http://dl.dropbox.com/u/22090559/brskalniki.png

    Očitno ni bistvene razlike med njimi.
  • Se popravljam, je ena razlika - če dodamo k testiranju še spletni brskalnik Midori: 31 MB
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.