Protokol Skype je bil obratno inženiran

andrejZ Član Ubuntu.si
Potem ko je Microsoft prevzel Skype, so se pojavili začeli pojavljati dvomi o njihovi podpori Linuxa.

Vendar pa je sedaj raziskovalec Efim Bushmanov uspel s pomočjo obratnega inženiringa (reverse engineering) več delov protokola Skype 1.4, ki je sicer trenutno že rahlo stara.

To načeloma omogoča razvoj odprtokodnega odjemalca za Skype. Kot dokaz delovanja je priložil odprtokodni primer pošiljanja sporočil na Skype. Svoja dognanja je objavil na blogu, saj upa, da se mu bo pri razvoju pridružilo še več ljudi, kar bo omogočalo hitrejši razvoj.

Skype se na objavo še ni odzval.

Komentarji

  • škoda truda za razvoj odprtokodnega odjemalca za skype: ko bo uporaben, bo ms nenadoma in brez razloga (razen tega, da zeza odprto kodo) spremenil protokol. (Fringu je npr že delal s skypom, pa so mu to potem kratkomalo prepovedali. Od takrat skypa ne povoham več - sedaj pod ms pa še toliko manj)
    Bolje je, da uporabni del kode uporabijo v drugih, že obstoječih projektih in protokolih.
    PS - koliko razvijalskega časa je že šlo za razne ms-združljive zadeve, pa bi bilo bolje, da bi energijo porabljali drugje.
  • A niso že začeli z razvijanjem odprtokodnega projekta podobnega skypu? Se mi zdi, da sm nekje zasledil. Sam ne vem kako sedaj poteka. Sem izgubil vse sledi :)
  • lapor je dejal/-a:
    A niso že začeli z razvijanjem odprtokodnega projekta podobnega skypu? Se mi zdi, da sm nekje zasledil. Sam ne vem kako sedaj poteka. Sem izgubil vse sledi :)
    Obstaja odprt standard za komunikacijo, imenovan XMPP (http://xmpp.org). Podpira tako sporočila, kot audio/video. Odjemalcev (pidgin, kopete, empathy) in strežnikov je veliko. btw. protokol XMPP uporabljata tudi gmail in facebook chat.
  • XMPP ni podoben Skypeu.. ker kok vem XMPP ne uporablja P2P - ali pač? :)


    No sej niti Skype ne uporablja P2P
  • XMPP in Skype delujeta tako, da za signalizacijo in sporočila potrebujeta strežnike, glasovna/video komunikacija in pošiljanje datotek (razen, če je proxy vklopljen) pa poteka p2p.
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Pomembno je to, da XMPP in Skype med sabo nista združljiva. To pomeni, da ne moreš preklopiti na XMPP, če tega na storijo tudi vsi tvoji stiki, kar pa je težko doseči.
  • Mislim, da ni problem napisati nov protokol ki bi bil ekvivalenten oz. celo boljsi od skypovega. Tudi Microsoft ni kupil podjetja zato, ker bi rad pridobil kodo za protokol. Pomembnejsa je baza uporabnikov, ki skype uporablja. Tezko bo namrec kateremukoli odprtokodnemu projektu ustvariti taksen uporabniski bazen, ki ga je dobil skype brez neke mocne financne injekcije. Uspesnost pa je odvisna ravno od tega, kdo program uporablja. Ce bodo vsi okoli mene uporabljali skype, lahko jaz brez efekta vsak dan zdim na kaksni ekigi ali kaj podobnega, pa se ne bom mogel z nikomer pogovarjat.

    Fino bi bilo, ce bi se lotili kaksnih "mostov" med skypom in odprtokodnimi odjemalci... Tako skypova baza uporabnikov ne bi sla v nic. Vprasanje pa je seveda izvedljivost taksnega podviga.
  • samop je dejal/-a:

    . Tezko bo namrec kateremukoli odprtokodnemu projektu ustvariti taksen uporabniski bazen
    Google Voice anyone? :)
    Sicer ni open source ampak ima pa google dovolj uporabnikov
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.