Število uporabnikov Ubuntuja v Sloveniji raste

andrejZ Član Ubuntu.si
Na ubuntu.si nas je zanimalo koliko uporabnikov Ubuntuja je v Sloveniji.
Število uporabnikov operacijskih sistemov je težko natančno določiti. Velikokrat se navajajo spletne statistike, ki so močno odvisne od spletnih strani, ki so vključene v raziskavi.

Zato smo izbrali drugačno taktiko in za podatke povprašali Arnes, ki gostuje zrcalni strežnik za Slovenijo ter jih primerjali z lanskoletnimi podatki.

Povprečno število obiskov na dan za maj 2011 je bilo 6401, v primerjavi s 4568 za maj 2010, kar predstavlja 40% letno rast. Skupaj so uporabniki maja 2011 prejeli 4500 GB podatkov, kar je 76 odstotkov več od lanskoletnih 2552 GB.

Čeprav 1 zadetek ne pomeni nujno enega uporabnika (nekateri uporabniki lahko uporabljajo drug zrcalni strežnik, čeprav je privzeti Arnesov, Arnesov zrcalni strežnik bi lahko uporabljali tudi nekateri tuji uporabniki, nekateri uporabniki morda za posodobitve preverijo manj kot enkrat dnevno), so trendi jasni in zelo spodbudni.

image

Vir: (iskreno hvala za posredovane podatke): Arnes

EDIT: Če k statistiki prištejemo še drugi slovenski zrcalni strežnik mirror.lihnidos.org, je bilo število obiskov na dan maja lani 5817, maja letos pa 8126. Najlepša hvala uporabniku |DSI| za podatke. Rast (40% v 1 letu) se z vključitvijo teh podatkov ne spremeni.

Če se bo takšna rast nadaljevala, bo čez pet let število obiskov že 43200 dnevno, čez 10 let pa skoraj 230000, vendar rast v preteklosti ni garancija za rast v prihodnosti. ;)
«1

Komentarji

  • Kaj pa podatki za Debian? :)
  • lepo lepo...
  • sasa Član Ubuntu.si
    lajkam ;)
  • Pohvalno. Tudi sam lahko rečem, da je v roku enega leta nekaj prijateljev prešaltalo na ubuntu. Zdj pa še sam naj spolirajo Unity pa smo na konju :)
  • js sm po dobrem letu izključno na ubuntuju pred kratkim šel nazaj na winse, 11.04 je po moje ( vsaj za moj comp ) polom. Po updejtu miljon in ena težava tudi v klasičnem načinu, ko pa sem hotu na novo naložit pa enostavno ni hotel, pa sem zapeku 4 cd-je pa dva različna diska probal. O unitiju pa nebom zgubljal besed, enostavno ne dela kot je treba, najbolj bolano je nedvomno to, da določenih minimiziranih programov ne morem več odpret ->task manager ->end process je edina opcija.... Ubup vglavnem. Bom še spremljal kam gre razvoj ampak trenutno bom kar na winsih ostal, kjer začuda ni nekih bolanih bugov.
  • rejven: uporabljaš napačno distribucijo :) . Če želiš stabilnost, uporabljaj Debian, Ubuntu je pač bleeding edge in temu primerna je stabilnost/hroščatost.
  • Ubuntu bleeding edge? Sej govorimo o operacijskem sistemu k ne posodablja programov celih 6 mesecev in podpira sam bugfixe :)
  • windowsi so drek je pa ubuntu 10.10 zaenkrat dober in windowse ne bi uporabljal niti za rezervo
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    ubuntu 11.04 z rezervo vzamte. v 11.10 bo imo unity na nivoju.
  • se strinjam z Strauskem, Ubuntu 10.10 je trenutno najbolj stabilna razlicica. unity je se v razvoju, dajte jim nekaj casa.
    Bo pa zanimivo videti kdo bo zmagal Unity Vs. Gnome3
    moj glas gre trenutno Gnome3...
  • CrazyLemon je dejal/-a:
    Ubuntu bleeding edge? Sej govorimo o operacijskem sistemu k ne posodablja programov celih 6 mesecev in podpira sam bugfixe :)
    Glede na nekatere distribucije je res bleeding edge ;)
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Ubuntu je v preteklosti včasih rad naredil odločitve, ki se za določeno skupino uporabnikov niso dobro končale.
    Še posebej je bilo to opazno v 11.04 in Unity.

    Vendar se bo število radikalnih sprememb AFAIK zmanjšalo. 11.10 bo kar bi moral biti 11.04
  • kubanc je dejal/-a:
    Bo pa zanimivo videti kdo bo zmagal Unity Vs. Gnome3
    moj glas gre trenutno Gnome3...
    Ne gre se tu za zmago. Pač uporabljaš kar ti paše. Meni je Unity bolj všeč in ga imam rajši kot pa Gnome3(Verjetno si tu mislil Gnome-Shell, gnome3 je gnome brez shell-a). Če pa glede zmage misliš kaj naj bi bilo privzeto v Ubuntuju, pa ne pričakuj, da bo Canonical ovrgel projekt, na katerim trdo dela od izzida Ubuntu 10.10. :)
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Verjetno bosta Gnome3 in unity nekaj idej še drug od drugega pobrala, vendar pa bosta ostala ločena, vsak pa bo izbral kar mu bo všeč.
    Tako kot ni zmagal ne gnome in ne kde in ne xfce in ne lxde.
  • kv2dr je dejal/-a:
    [quote=kubanc]Bo pa zanimivo videti kdo bo zmagal Unity Vs. Gnome3
    moj glas gre trenutno Gnome3...
    Ne gre se tu za zmago. Pač uporabljaš kar ti paše. Meni je Unity bolj všeč in ga imam rajši kot pa Gnome3(Verjetno si tu mislil Gnome-Shell, gnome3 je gnome brez shell-a). Če pa glede zmage misliš kaj naj bi bilo privzeto v Ubuntuju, pa ne pričakuj, da bo Canonical ovrgel projekt, na katerim trdo dela od izzida Ubuntu 10.10. :)[/quote]

    ja govorim o gnome3 ter tudi o gnome-shell...

    o zmagi pa ne govorim o tem kaj bo privzeto v Ubuntu-ju, ampak o tem za kaj se bodo ljudje odlocili...
    kdo bo naredil bolji GUI, z manj hrosci, hitrejsega, uporabniku lazjega za uporabo, itd..
  • No super..ugotovili smo da windows sux so does unity pa da je debian bleeding edge pa da obstaja gnome3. Dejmo zdej ostat ON TOPIC
    Če bi radi nadaljevali s tem pogovorom pa priporočam da se odpre nova tema :)
  • Glede na to kaj naj bi Microsoft izdal kot Windows 8, je Unity tisto ta pravo za prihodnost.
  • Še podatki iz drugega SLO mirrorja - mirror.lihnidos.org
    V Maju 2011 je bilo prenešenih približno 3250 GB podatkov
    V Maju 2010 pa je bilo prenešenih okoli 1700 GB podatkov

    Same statistike dostopov pa trenutno nimam na voljo - bi morali analizirati Apache log fajle
    Torej je Ubuntu skupnost v Sloveniji še za kakšnih 30% večja kot govorijo zgornji podatki v novici.
  • DSI kul..tnx za podatke.. s tem ko si objavil te podatke tle si pravkar prišel na naš "spam-to-get-statistics" mailing list :)

    P.s. kako pa uporabniki dostopajo do tvojega mirrorja..ker arnes ima si.archive.ubuntu.com (katerega se tudi preprosto izbere znotraj samega sistema).. tvojega pa ja..nekje sm ga že zasledil nisem pa zasledil nobenega uporabnika ki bi ga uporabljal
  • Največ prometa vidim iz samih ISO datotek, torej z downloadanjem ISO fajlov iz glavne ubuntu strani.

    Kolikor sem jaz probaval lahko uporabnik naleti na moj mirror, če pri nastavitvah mirrorja izbere "Selec best mirror" oz. nekaj podobnega - kjer potem sistem sam preveri kateri je najbolj ugoden mirror.
    Bom malo še prebral na temo tega "si.archive.ubuntu.com" kako dodat mirror na ta spisek oz. če se potem naredi avtomatski round-robin med ARNES in mojim mirrorjem.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.