Odprtokodni AMD HD 6000 gonilniki že na 60% hitrosti zaprtokodnih

Pri Phoronixu so pod drobnogled vzeli nekaj grafičnih kartic iz serije HD 6000 in jih pretestirali v razvojni različici Ubuntu 11.10 Alpha 2 x86_64 (odprtokodni gonilnik) in Ubuntu 11.04, zaprtokodni Catalyst gonilnik. Ugotovili so, da je zmogljivost odprtokodnih gonilnikov za serijo HD 6000 nekje na 60-70 % tiste od zaprtokodnih gonilnikov, ponekod pa še več. Čeprav so bile grafične kartice dlje časa neuporabne z odprtokodnimi gonilniki pa je ta novica vseeno vzpodbudna. Še bolj vzpodbuno pa je dejstvo, da bo s prihodom kartic serije 8000, razvoj odprtokodnega gonilnika potekal hkrati z razvojem zaprtokodnega.

Bo AMD/ATI v prihodnosti končno izgubil slab prizvok v svetu Linuxa?

Komentarji

  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Pri meni so ga že izgubili (slab prizvok).

    Stabilnostnih težav z gonilniki že dolgo nisem imel (kar je bila leta ~2006 povsem druga zgodba).
    Zaprtokodni gonilniki so zdaj na voljo ob izidu nove kartice (včasih je bilo treba na to čakati nekaj mesecev), odprtokodni gonilniki pa tudi zaostajajo čedalje manj (tako po hitrosti, 3 leta nazaj so bili na ~20% zmogljivosti, kar je pomenilo večinoma neuporabni za igre, zdaj pa že 60-70%) kot tudi časovno (trenutno še ~8 mesecev za dobro 3D podporo, za serijo 8000 naj bi bil zamik nič).

    Zdaj so začeli še počasi strojno pospeševanje videa dodajat v odprtokodne gonilnike.

    Jaz sem z razvojem v zadnjih 3 letih zadovoljen in tistim, ki nameravajo uporabljati Linux v splošnem priporočam ATI ali Intel.
  • ThePianoGuy Član
    uredil/-a 25. July, 2011
    Dve leti nazaj sem kupil prenosnik z Nvidio in sem prezadovoljen. Prej sem 4 leta umiral z Radeonom in ATI me ne vidi nikoli več. Sem prepričan, da so sigurno še težave z več zasloni, s 3d podporo v wine, s počasnostjo efektov skupaj s 3d grafiko, s preklapljanjem med tekstnim/grafičnim načinom itd. Nvidia pač nima teh težav. Če me lahko kdo prepriča drugače, z besedo na dan!
  • Držati se ene znamke je neumnost, vsak proizvajalec grafičnih ima težave. Morda imaš samo srečo, da nimaš nobenih. Jaz imam recimo srečo in nimam nobenih od teh težav (je pa res, da nimam več zaslonov) pa imam ATI Radeon. Nekoč sem naredil benchmark ravno na tej grafični: http://andrej.mernik.eu/racunalo/windows_7_vs_ubuntu_9_10/
    Pač kupiš najboljšo kartico cena/zmogljivost/poraba in upaš da bo delovala. Imam doma še en Geforce 4 Ti 4200 pa ga ne morem uporabiti, ker se računalnik sploh ne zboota v Ubuntu, niti z gonilnikom nv. Kartica je torej za v kanto. Zadnji OS s katerim je reč delovala brezhibno je bil 8.04!
  • jaz sem letos kupil PC z ATI grafično in toliko sranja sem imel da sem popizdil in kupil NVIDIA
    zdaj pa je OK ,tako da se strinjam z članom -ThePianoGuy
  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Moje izkušnje so ravno obratne.

    Z Nvidio ima kar nekaj mojih znancev izkušnje s screen tearingom, z ATI noben

    @strauski: verjetno je vzrok za težave v tem, da trenutno dobra odprtokodna podpora še zamuja (ampak trenutno z vsako družino kartic manj).
  • kako pa kupiti PC da ni problemov,saj se ne da v naprej vedeti
    linux bi moral bolj stabilno podpirat strojno opremo
    kako lahko stara verzija ubuntu dela a nova pa ne ,to ne razumem in tudi ni smiselno ne logično
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.