[LMDE] Update pokvaril sistem

Oj, upam da ni problem če na Ubuntu portalu težim s problemi v Linux Mint DE? :|

Zaradi problemov z Ubuntu 11.04 sem si instaliral LMDE. Že od vsega začetka uporabe imam težave z updejatanjem sistema - po vsakem update-u nastane kak problem, do današnjega, ko sploh ne morem več v sistem.

Vsakič ko bi rad naredil update mi teži da naj najprej popravim pokvarjene pakete. Če greš v Synaptic in klikneš popravi pakte se ne zgodi nič. Z googlanjem sem prišel do te strani in naredil približno kar pravi tam.

Najprej sem pognal apt-get dist-upgrade in po daljšem downloadanju mi zgolj reče da ne more pridobiti nekaterih paketov in nič ne instalira. Potem sem izvedel vse te ukaze sudo apt-get update | sudo apt-get autoclean | sudo apt-get clean | sudo apt-get autoremove in ponovno dist-upgrade. Tokrat je po enournem downloadanju (400+MB!) tudi začelo instalirat in menda naredilo upgrade sistema. Le eno scary opozorilo se je pojavilo na koncu, da bo odstranilo (edini) kernel, kar sem seveda zavrnil.

Ob rebootu so me dajale zle slutnje in valda pristanem na blank screen :D
Točneje; ob loadanu ne javi nobenih napak, potem izgleda kot da bo prišlo v grafični način (miška se že pokaže, vmes se za sekundo pojavi nividijin logo) ampak na koncu pristane v blank screen, kjer se vsakih par sekund izpisuje tole sranje na sliki:
image

Skočil sem v system recovery in ponovno instaliral Nvidia gonilnike, ampak nič.

Potem sem googlal za rešitev in prišel na to stran. Pognal se apt-get -f install, kar je rezultiralo v "could not resolve ftp_debian.org, unable to fetch some archives", pognal sem še enkrat apt-get dist-upgrade, ampak ni naredilo nič (razen to da me je spet opozorilo da ni dobro da odstranim edini kernel image, lol!). Probal sem tudi odstranit xorg.conf, ampak tudi to ne pomaga. Če hočem iz tega "blank screena" priti v konzolo (z Ctrl+Alt+F5) in se logirat, me vsakih nekaj sekund tisti izpis vrže nazaj na stanje iz zgornje slike :|

Pred tem sem že naredil en update, ki je "le" povozil grafične gonilnike in iz menija Sistem sta mi izginila podmenija Možnosti in Skrbništvo, tokrat pa se je zgleda nekaj hudo zalomilo :o

Vprašanja:

* Se splača tole reševat, ali bom izgubil manj vikenda če naredim clean install?
* Glede na težave ki jih imajo uporabniki z updejtanjem tega sistema, kateri je pravilen postopek updejtanja?

Komentarji

  • Zakaj posodabljaš preko dist-upgrade?

    Če ti gnjavi glede okvarjenih paketov izvedeš:

    sudo apt-get install -f


    oz.

    sudo dpkg --reconfigure -a


    preden karkoli odstranjaš ali ponovno zaganjaš sistem!!!! Nikoli ne zaženi sistema ponovno, če je med posodabljanjem prišlo do napake.

    Rešitev tvojega sistema bo mogoča le, če boš imel internetno povezavo. Če imaš wireless, vklopi kabel in nato izvedi tista ukaza, ki ti prej nista delala.
  • R33D3M33R je dejal/-a:
    Zakaj posodabljaš preko dist-upgrade?
    Ne vem, oz. because the internetz told me so... Pač tam sem prebral da naj bi to odpravilo vsakokratno teženje s "pokvarjenimi paketi"... :)

    Če se prijavim v recovery mode in poženem sudo apt-get install -f, mi izjavi da cannot resolve ftp .debian.org. A to pomeni da ni internetne povezave? Imam kabelski internet.

    Hvala za pomoč!
  • Ja, verjetno se ne vzpostavi povezava. Poskusi pingati googlov DNS:

    ping 8.8.8.8


    Če se ne odziva, boš verjetno moral povezavo vzpostaviti preko tega: https://help.ubuntu.com/community/ADSLPPPoE

    Če nisi vešč v teh zadevah, je morda čista namestitev bolj smiselna.
  • V recovery mode net ni dostopen, ja, ampak mi je v uporabniškem načinu uspelo priti v konzolo. apt-get install -f se je sicer izvedel brez napak (vsaj zdi se mi - vmes me je vsakih par sekund "metalo nazaj" na črni zaslon s tistim izpisovanjem zgoraj na sliki, tako da sem se moral z Ctrl+Alt+F5 nonstop vračat), ampak problem ostaja - črn zaslon pa tisti obskuren output...

    Nima veze, bom naredil clean install. Še enkrat hvala za pomoč.
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.