HP ProLiant ML350 g4

Na omenjen server bi namestil ubunto za serverje. Zanima me če in katera verzija je tudi v slovenskem jeziku in ima tudi podporo za namestitev. Lahko je tudi povsem skromna,rad bi spoznal osnove delovanja serverja skozi preizkušanje. Do sedaj sem bil vedno klient,to je na drugi strani serverja in ob zagonu windows serverja 2003 me je volja po raziskovanju v to smer kar precej minila. Čeprav moram priznati tudi to,da kot klient na sistemu nikoli nisem imel občutka,da bi server imel z mano tako veliko opravil,kot pa sedaj vidim nekih funkcij,programov,nastavitev,itd. V bistvu,da mreža deluje dobro,pa eden mrežni program,večina pa tako nameščena na vsak klient posamezno,mogoče sistem pošte,zaščite,urejenost posameznih dostopov do danih zadev,itd. Malo bi rad torej spoznal vse skupaj in kot sem uvodoma navedel,lažje bi mi bilo premagovati ovire v svojem jeziku,pa tudi začel bi v Linux-u,vem da je odličen in enkraten,samo če se spomnml začetkov v dos-u,win 3.1.,pa 95,98,xp,itd je zdaj prestop sila težak,ker vse kar premaknem,obrnem,iščem je to povezano z dosedanjo prakso. Torej,če se odločim za win server 2003,2008 in ga vsaj malo obvladam,bo s prehodom zopet kup težav,zato bi želel že na začetku po pravi recimu temu čistejši poti. Ja res vprašanje,kje je tisto tako zahtevno delo serverja potem,ali je poleg le tudi precej mističnega prizvoka neke navidezne pomembnosti,pa tudi na konec koncev dober biznis tistih,ki nas prepričujejo,kako je treba vse kar naprej zamenjevati z novim,boljšim,dražjim,hitrejšim,ne glede,da pri samem delu s pc-jem pri najboljši volji ne opažam razlik med serverjem,ki smo ga brcnili na smeti in sedaj novim,ki je au,uu,itd.

Komentarji

  • andrejZ Član Ubuntu.si
    Na strežniku lahko teče tudi povsem navaden Ubuntu, le namestiti moraš ustrezne pakete, odvisno od tega kaj bi rad s strežnikom počel (morda spletni strežnik, ftp strežnik, pošteni strežnik ...).

    Ubuntu server je namenjen in optimiziran za strežnike, zato je večina teh programov že nameščena, vendar pa privzeto ni grafičnega vmesnika (na voljo imaš le ukazno vrstico, lahko pa grafični vmesnik dodatno namestiš).

    Torej namesti si Ubuntu po svoji želji (priporočam ti kar navaden Ubuntu, ker ima lep v slovenščino preveden grafični vmesnik) ter se začni učiti. Morda si lahko pomagaš z Ubuntu server guide, vendar je žal v angleščini

    Glede hitrosti delovanja strežnikov pa je tako kot za vse računalnike odvisno koliko ga obremeniš. Če urejam besedilo v beležnici nikakor ne opazim razlike v hitrosti delovanja 13 let starega računalnika s 333 Mhz procesorjem 128 MB raba in mašino s 4 jedrnikom in 4 giga rama. Če pa recimo hočem pogledat HD video je razlika kar očitna (namig: eden od njiju ga na predvaja ;) ).

    Če boš imel kakšno vprašanje pa bomo poskusili pomagati.

    P.s. Poskusi z uporabo tipke enter med večjimi zaključenimi mislimi. Potem je veliko lažje brati.
  • jesen Član
    uredil/-a 20. August, 2011
    Če začnem pri koncu,HD video vsaj pri nas v službi ne teče, tako na pamet o velikih obremenitvah ne bi bilo govora. Še nekaj je pri tem zanimivo, kaj pa posamezne delovne postaje, ki so tudi pri nas novejše,na vsak način veliko dela lahko hitro in učinkovito opravijo same brez serverja. Skoraj sem prepričan,če bi recimo zamenjal novi server s starim,bi to malo kdo opazil pri svojem delu,kar pa seveda niti ni bistveno.

    Zdaj ima strežnik 3 vidne scsi diske (C,D,E) in sicer System,Mssql,Exchange. Diskov je sicer 6,štejeta verjetno dva na enega - če eden odpove. Res da ni panike glede velikosti, posamezni so 67 Gb (za primerjavo v svojem pc-ju imam 1Tb itd).
    Na system disk torej instaliram ubuntu (slovenski),ostali dva pa tako lahko sformatiram pozneje.

    Za na konec pa - doma že uporabljam Linux - ki deluje na Xtreamerju, tako mala škatlica pa tako uporabna - od gledanja full hdd filmov z vgrajenega diska,pa preko mreže,povezave s spletom, da ne naštevam dalje ...
Za komentiranje se prijavite ali pa se vpišite.